agenda [theater]

Tierra door Nuevo Ballet Español met flamenco-choreografieën van Angel Rojas en Carlos Rodriguez met ‘aarde’ als thema. Zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), maandag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Venlo (De Maaspoort)....

dans
Songs from the roof van Dick Hauser (muziek) en Sassan Saghar Yaghmai (choreografie) is gebaseerd op Sjostakovitsj’ liederencyclus From Jewish Folk Poetry, uitgevoerd door het Rubens Kwartet. Laatste voorstelling op 9 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

dans
Niëllo, dansen van liefde en leven, jubileumproductie van het Internationaal Danstheater, dat 45 jaar bestaat. Met hoogtepunten uit het repertoire en nieuw werk. Vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), dinsdag in Hoogeveen (De Tamboer), 10 januari in Amstelveen (Schouwburg).

dans
Oak Sacre, dansconcert op muziek van Stravinsky en Bach, van Beppie Blankert en Bianca van Dillen. Uitgevoerd door zes dansers en de musici Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland. Zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 11 januari in IJmuiden (Witte Theater).

dans
Human Figures/Das Wohltemperierte Clavier, een choreografie van Ton Simons op Bach, door Dance Works Rotterdam. Begeleid door de pianist Manuel Araúgo. Vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in de Leidse Schouwburg.

theater
Echt iets om naar toe te leven, het ‘morfinesprookje’ van Arjan Ederveen wordt hernomen door Toneelgroep Amsterdam. In deze vrolijk-venijnige komedie (regie: Gerardjan Rijnders) speelt Ederveen zelf weer de lesbische kinderboekenschrijfster, die ongeneeslijk ziek is en wordt belazerd door haar vriendin, die het aanlegt met haar uitgeefster. De rol van de vriendin, oorspronkelijk geschreven voor Joop Admiraal, wordt nu gespeeld door Roeland Fernhout. Met Raymonde de Kuyper als de inhalige uitgeefster. Van 6 t/m 13 januari in Stadsschouwburg, Amsterdam; tournee.

theater
Spreekuur is een tekst van Leopold Witte, Karim El Guennouni en Mohammed Azaay over geld, macht en identiteit in een Marokkaans koffiehuis. Hoe gaan verschillende culturen met problemen om? Door De Varkensfabriek, 9 t/m 11 januari in Theater Bellevue, Amsterdam (10 januari première); 12 januari in de Goudse Schouwburg.

theater
Mohammed en Omnya, tweede deel van de vijfdelige reeks Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus en Stichting Maqam Lamaqul over de vijf zuilen van de islam. Dit tweede deel behandelt de plicht tot gebed. Een jonge vrouw vermoordt haar man en snijdt hem open, op zoek naar het kwaad in hem. Vanavond t/m 13 januari in Frascati, Amsterdam; zaterdag première.

theater
Bedrog van Harold Pinter door De Paardenkathedaal, in regie van Paula Bangels. Katrien De Becker, Gert Lahousse en Jan Van Looveren in een spel van passie, genot en bedrog. Van 4 januari t/m 18 februari in het eigen theater aan de Veeartsenijstraat in Utrecht; première vrijdag.

theater
Is.Man is een voorstelling van Adelheid Roosen waarin moslimmannen aan het woord komen. Gespeeld door Youssef Sjoerd Idilbi en Yasar Üstüner. Vanavond t/m 14 januari in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.

theater
Dogville door Ro Theater, naar de film van Lars von Trier. Regie: Pieter Kramer. De komst van een voortvluchtige vrouw schudt een slaperig dorpje wakker. Met Jacqueline Blom in de hoofdrol. Vanavond t/m zondag(middag) in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Alkmaar (De Vest), 11 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade), 16 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg.

theater
Walden revisited is een Gasthuis-productie van Laura van Dolron. Ze heeft een ‘date’ met Henry D. Thoreau, de Amerikaanse anarchistische schrijver die een eenvoudig leven in de natuur voorstond. Lizzy Timmers staat Van Dolron bij. Vanavond t/m zaterdag in het Gasthuis, Amsterdam.

theater
Forza Nero is een politieke horrorshow door Growing up in Public. Ttekst: Paul Feld. Nero de Antichrist neemt bezit van een christelijk meisje, dat met tegenzin op zijn troon terechtkomt. Met Daphne de Bruin, Carla Hardy en Sanne Vogel. Zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag in Emmen (De Muzeval), 11 januari in Zwolle (Odeon).

theater
Jan Rap en z’n maat van Yvonne Keuls wordt gespeeld door Susan Visser, Sjoerd Pleijsier, Egbert-Jan Weeeber, Margreet Boersbroek e.a. Regie: Peter de Baan. Met liedjes van Fons Merkies en Jan Tekstra. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Hoofddorp (De Meerse), 9 januari in de Lochemse Schouwburg.

theater
AHAB - Moby Dick door Marien Jongewaard en Anne Stam van Nieuw West is een vrije bewerking van Melvilles roman door Rob de Graaf. Over de obsessieve zoektocht naar het onbereikbare in leven, liefde en kunst. Met muziek van Huba de Graaff. Vrijdag in Schouwburg, Arnhem; zaterdag in Den Haag (Korzo).

theater
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Op 9 januari in Breda (Chassé Theater), 10 januari in Leeuwarden (De Harmonie), 12 en 13 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Vrede is een komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Op 9 januari in Apeldoorn (Orpheus), 12 januari in Breda (Chassé Theater).

theater
Platonov van Tsjechov door het Ro Theater is een reprise van een enscenering door Alize Zandwijk uit 2005. Met Herman Gillis als de dorpsonderwijzer Platonov, die met zijn scherpe tong de lamlendigheid aan de orde stelt. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 10 t/m 13 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

theater
Liga van Kassys heeft als ondertitel ‘50% beloning en 50% straf’. Over de schijn ophouden, behoefte aan aandacht en aardig gevonden worden. Een concept en regie van Liesbeth Gritter. Zaterdag in Nijmegen (Lux), 10 januari in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Maria Stuart van Schiller door het Nationale Toneel, met Mirjam Stolwijk als de strijdlustige Schotse koningin en Will van Kralingen als Elisabeth, haar opponent. Een regie van Erik Vos. Van 10 t/m 13 januari tot slot in Eindhoven (Stadsschouwburg).

theater
Weg, komedie van Kees Prins, geschreven voor Raymonde de Kuyper en Leny Breederveld. Twee vrouwen over hun gemiste kansen en hun verlangen naar een nieuw leven. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Met Thijs Römer als Othello en Michel Sluysmans als Jago, die de generaal aanzet tot een gruwelijke daad. Zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg), 10 t/m 14 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die verhaal komt halen. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Ede (Reehorst), zaterdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 9 januari in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 januari in Hoogeveen (De Tamboer).

theater
Triple Bill – Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver. Na Liefde en Hoop, nu Geloof. Vanavond t/m zaterdag eerst Liefde; van 10 t/m 13 januari Hoop, van 17 t/m 20 januari Geloof.

Meer over