agenda theater

Dagelijks Brood van Gesine Danckwart door het Nationale Toneel. In regie van Susanne Kennedy. Vijf singles in een grote stad proberen er ‘iets van te maken'....

theater
Meisjesstad door Stut Theater over strijd en eenzaamheid van tienermoeders n.a.v. interviews met 30 jonge en oudere tienermoeders uit de jaren zestig. Op vrijdag, zaterdag en zondag (15u), dan ook aansluitend een debat. In Stafanus Cultuurcentrum in Utrecht. Zie ook www.womenspeak.nl.

theater
Kroum van Hanoch Levin, door Ro Theater en KVS. Vrijgezel Kroums droom van geluk en succes holt zijn leven steeds verder uit. Hij wil zijn leven wel veranderen, maar doet het niet. Stuk is een mix van politiek engagement, absurde humor en ironie. In regie van Ruud Gielens. Zaterdag (première) en 22 t/m 26 april in Ro Theater in Rotterdam. Op 29 en 30 april en 1 t/m 3 mei in KVS in Brussel. www.rotheater.nl

theater
Morgen doe ik het, tekst over hoop op verandering en verlossing van Daniël Samkalden, met De Pooiers. Vier vrienden, gespeeld door Guy Clemens, Merijn de Jong, Abel Nienhuis en Daniël Samkalden, analyseren hun leven waarin volwassenheid hun jeugd heeft overvallen en ze vat proberen te krijgen op hun leven. Regie: Gijs de Lange. Dinsdag t/m 18 mei (behalve za/ma en 30 april) om 12.30u in Lunchtheater, Bellevue, Amsterdam. www.lunchtheater.nl

theater
Gastschrijvers #5, nieuwe teksten van jonge schrijvers (Marjolein van Heemstra, Hannah van Wieringen en Jibbe Willems), geënsceneerd door professionele regisseurs, zoals Michiel de Regt, Joachim Robbrecht en Giselle Vegter. Van 22 t/m 27 april in Gasthuis Theater, Amsterdam. www.theatergasthuis.nl

theater
Vrijdans, een onderzoek naar het fenomeen ‘vreemdgaan’, geïnspireerd op Reigen van Arthur Schnitzler. Tekst: Ronald Giphart en Gerard van Kalmthout. Regisseur Greg Nottrot werkt negen scènes uit met verschillende acteurs van het NUT. Op 21 april De FILF & Het Breezerkind, 28 april Het Breezerkind & De Dichter, 5 mei De Dichter & De Actrice en tot slot op 12 mei De Actrice & De Chocoladehoer. In Theater Kikker, Utrecht.

theater
Glenn Gould, een portret van het muzikale genie Glenn Gould, een excentrieke pianist die meeneuriede tijdens zijn recitals en zich op een gegeven moment terugtrok in de studio op zoek naar het ultieme. Franz Marijnen schreef en regisseerde deze voorstelling van het Nationale Toneel. Met Stefan de Walle als Gould. Vanavond t/m 20 april in Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
Red Rubber Balls van Peter Verhelst is bedoeld als vervolg op Shakespeare’s Romeo en Julia. De hartstochtelijke dodendans van de geliefden uit Verona. Door het Nationale Toneel, geënsceneerd door Franz Marijnen. Vanavond t/m 20 april in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vanavond t/m 19 april in Eindhoven (Plaza Futura), 24 april in Goes (‘t Beest).

theater
Karakter van Bordewijk is door Peter Sonneveld bewerkt voor toneel. Peter Bolhuis speelt de keiharde deurwaarder Dreverhaven die zijn zoon, Jacob Willem Katadreuffe, dwarszit om hem vooruit te helpen. Door Bonheur. Vanavond t/m 27 april in theater Bonheur, Rotterdam.

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Vanavond in Alkmaar (De Vest), 23 april in Tilburg (Schouwburg), 25 t/m 27 april in Arnhem (Schouwburg).

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vrijdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 19 april in Almere (Schouwburg), 22 april in Heerlen (Parkstad Limburg), 23 t/m 25 april in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vanavond in Tilburg (NWE Vorst), 18 en 19 april in Leiden (LAKtheater), 23 en 24 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Op 18 en 19 april in Leidse Schouwburg, 22 april in Zwolle (Odeon), 23 april in Emmen (De Muzeval), 25 april in Alkmaar (Theater De Vest).

theater
Kreuzersonate, solo van Herman Bolten naar de novelle van Tolstoj. Met live muziek door violist Casper Donker en pianiste Else Sterk. Reprise. Op 18 april in Spijkenisse (De Stoep), 25 april in Goudse Schouwburg, 26 april in Oostzaan (Grote Kerk), 3 mei in Oostburg (Ledeltheater).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren tachtig alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Vanavond en zaterdag in de Groninger Stadsschouwburg, 23, 24 en 26 april in Breda (Chassé Theater).

theater
Chaplin, onemanshow van de Britse acteur Pip Utton, die eerder in de huid kroop van Adolf Hitler, Roy Orbison en Francis Bacon. Vanavond in Helmond (’t Speelhuis), vrijdag in Zaandam (Zaantheater), 23 april in Vlaardingen (Schouwburg), 24 april in Waalwijk (Theater De Leest).

theater
Nachtwake van Lars Norén door De Paardenkathedraal. Twee broers komen elkaar tegen tijdens de nachtwake voor hun overleden moeder. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), 21 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 22 april in Zutphen (Hanzehof), 23 april in Leeuwarden (De Harmonie), 24 april in Emmeloord (Theater 't Voorhuys), 25 april in Delft (De Veste) en tot slot 27 april in Eindhoven (Parktheater).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vanavond in Laren (Singer Theater), vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 22 april in Roermond (De Oranjerie), 23 april in Veldhoven (De Schalm), 24 april in Amersfoort (De Flint).

theater
As You Like It, Shakespeare’s komedie over de liefde door het Nationale Toneel, in regie van Gerardjan Rijnders. Met onder meer Jochum ten Haaf, Antoinette Jelgersma en Paul R. Kooij. Vanavond t/m 19 april tot slot in Tilburg (Schouwburg).

theater
Odysseus, theatermarathon van Toneelgroep De Appel op basis van Homerus en andere teksten. In regie van Aus Greidanus. Tot en met 1 juni in het Appeltheater, Den Haag.

dans
Springdance, internationaal festival voor de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse dans in Utrecht, met dit jaar aandacht voor dansmakers uit Nederland, Groot-Brittannië en Roemenië. Tegelijkertijd is Double Skin/ Double Mind, de interactieve installatie van Emio Greco/PC te zien in het Centraal Museum. T/m 26 april in Huis a/d Werf, Centraal Museum en Theater Kikker in Utrecht. www.springdance.nl

dans
DansClick 4 bestaat uit Ira van Jens Van Daele en As of when I used to tell all my secrets to my dog van Pedro Goucha, een literaire warming-up door Rashid Novaire en een nabespreking. Vanavond in Emmeloord ('t Voorhuys), zaterdag in Kunstmin in Dordrecht, 22 april in Hoorn (Het Park), 23 april in Tiel (Schouwburg Agnietenhof), 24 april in Schouwburg Almere.

dans
Mirage, afscheidsvoorstelling van Itzik Galili bij NND/Galili Dance met zes choreografieën. Vanavond in Leiden (Laktheater), zaterdag in Delfzijl (de Molenberg), dinsdag in Hoogezan ('t Kielzog).

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Vrijdag in Woerden (De Kloostertuin).

dans
OK-KO Nelly Staircase is een ‘beeldende dansvoorstelling’ door Helma Melis met ‘podiumpassanten’, filmfragmenten en muziek van Joost van Dijk. Vrijdag in Nijmegen (Lux) en tot slot 24 en 25 april in Tilburg (De NWE Vorst).

Meer over