Agenda theater

Vrijdans, een onderzoek naar het fenomeen ‘vreemdgaan’, geïnspireerd op Reigen van Arthur Schnitzler. Tekst: Ronald Giphart en Gerard van Kalmthout....

theater
Naar Damascus van Strindberg door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Pierre Audi. Met Jacob Derwig als de schrijver die op zoek is naar vrijheid en verdwaalt in waanbeelden. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus), 16 april in Den Haag (Kon. Schouwburg), 17 april in Rotterdamse Schouwburg, 22 april in Goudse Schouwburg.

theater
Glenn Gould, een portret van het muzikale genie Glenn Gould, een excentrieke pianist die mee neuriede tijdens zijn recitals en zich op een gegeven moment terugtrok in de studio op zoek naar het ultieme. Franz Marijnen schreef en regisseerde deze voorstelling van het Nationale Toneel. Met Stefan de Walle als Gould. Vanavond t/m 20 april in Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
Red Rubber Balls van Peter Verhelst is bedoeld als vervolg op Shakespeare’s Romeo en Julia. De hartstochtelijke dodendans van de geliefden uit Verona. Door het Nationale Toneel, geënsceneerd door Franz Marijnen. Vanavond t/m 20 april in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Vanavond t/m 12 april in Amstelveen (Schouwburg), 15 april in Zaandam (Zaantheater), 17 april in Alkmaar (De Vest), 23 april in Tilburg (Schouwburg), 25 april in Arnhem (Schouwburg).

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vanavond en vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 15 en 16 april in Haarlem (Toneelschuur), 17 t/m 19 april in Eindhoven (Plaza Futura).

theater
Karakter van Bordewijk is door Peter Sonneveld bewerkt voor toneel. Peter Bolhuis speelt de keiharde deurwaarder Dreverhaven die zijn zoon, Jacob Willem Katadreuffe, dwarszit. Door Bonheur. Vanavond t/m 27 april in theater Bonheur, Rotterdam.

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 15 en 16 april in Rotterdamse Schouwburg, 17 en 18 april in Den Haag (Kon. Schouwburg), 19 april in Almere (Schouwburg).

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 17 april in Tilburg (NWE Vorst), 18 en 19 april in Leiden (LAKtheater), 23 en 24 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Vanavond t/m 12 april in Den Bosch (Verkadefabriek), 16 april in Leeuwarden (De Harmonie), 18 en 19 april in Leidse Schouwburg, 22 april in Zwolle (Odeon).

theater
Kreuzersonate, solo van Herman Bolten naar de novelle van Tolstoj. Met live muziek door violist Casper Donker en pianiste Else Sterk. Reprise. Vrijdag in Hilversum (Theater Achterom), zaterdag in Woerden (Kloostertuin), dinsdag in Sittard (Schouwburg), 18 april in Spijkenisse (De Stoep).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 16 t/m 19 april in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Chaplin, one-man show van de Britse acteur Pip Utton. Vanmiddag en vanavond in Amstelveen (Schouwburg), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 15 april in Heerlen (Theater Heerlen), 16 april in Drachten (De Lawei), 17 april in Helmond (’t Speelhuis).

theater
Nachtwake van Lars Norén door De Paardenkathedraal. Twee broers komen elkaar tegen tijdens de nachtwake voor hun overleden moeder. Op 16 en 17 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 21 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Deventer (Schouwburg), 15 april in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 16 april in Lelystad (Agora Theater), 17 april in Laren (Singer Theater).

theater
Haenen & Dolman, Rechtstreeks Sprankelend!, one(wo)man-show van Paul Hanen, t/m 19 april in Betty Asfalt Complex, Amsterdam.

theater
De pianist naar het boek van W. Szpilman over de Pools-Joodse pianist die het getto van Warschau weet te overleven. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), 16 april in Groningen (Oosterpoort), 17 april in Hoogeveen (De Tamboer), 18 april in Leeuwarden (De Harmonie).

theater
As You Like It, Shakespeare’s komedie over de liefde door het Nationale Toneel, in regie van Gerardjan Rijnders. Met onder meer Jochum ten Haaf, Antoinette Jelgersma en Paul R. Kooij. Vanavond t/m 12 april in Arnhem (Schouwburg) en 16 t/m 19 april tot slot in Tilburg (Schouwburg).

theater
Frankenstein!, bewerking van Mary Shelley’s klassieker door Ko van den Bosch. Door d’Electrique in regie van Ola Mafaalani. Vanavond t/m 12 april in Amsterdam (Frascati), 15 april in IJsselstein (Fulcotheater), 16 april in Delft (de Veste), 17 april in Alphen a/d Rijn (Castellum), 18 april in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die op overtuigende wijze het leven en streven schetst van Pim Fortuyn. Reprise. Vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 19 april in Abcoude (Theater Piet Mondriaan), 22 april in Gorinchem (De Nieuwe Doelen) en tot slot 23 april in Helmond (’t Speelhuis).

theater
Pijlers van de samenleving van Henrik Ibsen gaat over een zakenman die in ernstige gewetensnood komt als een geheim uit zijn verleden opdoemt. Rob Klinkenberg bewerkte het stuk voor Toneelgroep Oosten. Erik Whien regisseert. Vrijdag t/m 13 april in Amsterdam (Theater Bellevue), 16 en 17 april in Haarlem (Toneelschuur), 18 t/m 27 april tot slot in Arnhem (Huis Oostpool).

dans
Zeitung, avondvullende choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker door Rosas op muziek van Webern en Bach, vrijdag en zaterdag in Het Muziektheater, Amsterdam.

dans
DansClick 4 bestaat uit Ira van Jens Van Daele en As of when I used to tell all my secrets to my dog van Pedro Goucha, een literaire warming-up door Rashid Novaire en een nabespreking. Vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Purmerend (De Purmaryn), 16 april in Arnhem (Schouwburg), 17 april in Emmeloord ('t Voorhuys).

dans
Mirage, afscheidsvoorstelling van Itzik Galili bij NND/Galili Dance met zes choreografieën, waaronder Double Time, The Butterfly Effect en Until.With/Out Enough. Vanavond in Amsterdam (Theater Bellevue), vrijdag in Assen (De Kolk), 15 april in Drachten (De Lawei), 16 april in Den Bosch (Verkadefabriek)..

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 15 april in Haarlem (Toneelschuur), 16 april in Alphen a/d Rijn (Castellum), 18 april in Woerden (De Kloostertuin).

dans
The Autopsy Project van André Gingras, explosieve dans, 16 april in Arnhem (Schouwburg) en tot slot 19 april in Dordrecht (Kunstmin).

dans
OK-KO Nelly Staircase is een ‘beeldende dansvoorstelling’ door Helma Melis met ‘podiumpassanten’, filmfragmenten en muziek van Joost van Dijk. Vanavond in Goes (’t Beest), vrijdag in Oss (De Lievekamp), 18 april in Nijmegen (Lux) en tot slot 24 en 25 april in Tilburg (De NWE Vorst).

dans
This, laatste deel van het vierluik Writing on the Walls van Dylan Newcomb over de vier elementen, en de ‘confrontatie met grenzen’. Een choreografie voor zes dansers. Vanavond in Utrecht (Kikker), 17 april in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Meer over