Agenda Theater

Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet, een voorstelling van Jetse Batelaan door het RO Theater. Batelaans doorgaans verlegen, afwachtende personages laten zich nu eens van een agressieve kant zien....

The right thing, een ‘soulvolle’ voorstelling naar de film Do the right thing van Spike Lee uit 1989. Op een hete dag in New York raken de gemoederen verhit rond de pizzeria van Sal. Tekst en regie: Jörgen Tjon A Fong. Vrijdag en zaterdag (première) in Theater Bellevue, Amsterdam.

Koning Lear van Shakespeare door het RO Theater. Reprise met Jack Wouterse in de titelrol als een boze, waanzinnige, oude koning die voelt hoe hij langzaam de regie over zijn leven verliest. Regie: Alize Zandwijk. Van 18 t/m 22 maart in de Rotterdams Schouwburg. www.rotheater.nl

Victory Boogie Woogie door Het Zuidelijk Toneel. Een tekst en regie van Gerardjan Rijnders die zich liet inspireren door Mondriaans verhandeling over kunst, Trialoog. Was Mondriaan een genie of een maniak? Vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 18 maart in Tilburg (Schouwburg), 20 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg), 25 maart in Roosendaal (De Kring), 28 maart in Breda (Chassé Theater).

Bloedjeuk/Hartruis, eerste voorstelling van Toneelgroep Cargo, een initiatief van Marcel Osterop en Constance Kruis. Een tweeluik, geschreven door Osterop, over ‘anonieme prutsers’, hun blinde ambities en zoektocht naar bestaansrecht. Vanavond in Tilburg (De NWE Vorst), 18 maart in Den Bosch (Verkadefabriek), 19 maart in Almere (Corrosia), 20 maart in Den Haag (Theater a/h Spui). www.toneelgroepcargo.nl

Hadj, laatste deel van de Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus, die zich richt op de bedevaart naar Mekka. Een bordeeleigenaar reist naar Mekka om zijn ziel te reinigen, voor het te laat is. Geïnspireerd op De gebroeders Karamazov van Dostojevski. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 20 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard door Dood Paard. Over twee zussen en een broer uit een rijke, incestueuze familie. De vrouwen, die nog in het ouderlijk huis wonen, besluiten hun excentrieke broer in huis te halen. Op 18 maart in Alkmaar (Provadja), 21 maart in Almere (De Roestbak), 27 en 28 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Bazel van Dood Paard gaat over een kunstverzamelaar (gespeeld door Gerardjan Rijnders) en zijn kritische vriend (Gillis Biesheuvel) die de kunstbeurs in Bazel bezoeken. Vandaag t/m zaterdag in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen; 20 t/m 22 maart in Marres, Maastricht.

... I think we are in Rat’s Alley door ‘t Barre Land. ‘Alvast deel 11 uit de cyclus: Eenheid van tijd, plaats, handeling.’ Vanavond t/m zaterdag in de Brakke Grond, Amsterdam, 20 en 21 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Zeeuwse vrouwen door Theaterproductiehuis Zeelandia naar het boek Zeven Zeeuwse Vrouwen van Kees Slager. Vier actrices vertellen de verhalen van vrouwen uit Zeeland, het geloof, de armoede en hun mannen. Regie: Dic van Duin. Vrijdag in Hoogerheide (Kloosterhof), zaterdag in Wemeldinge (De Wemel), 17 maart in Renesse (Dorpshuis), 20 maart in Hulst (Den Dullaert), 21 maart in Heinkenszand (Stenge).

De grote liefde, geschreven en geregisseerd door Ger Thijs. Terwijl Theater De Liefde wordt onttakeld, krijgt een toneelechtpaar bezoek van een oude liefde, waarmee alle relaties in een nieuw licht komen te staan. Met Derek de Lint, Renée Soutendijk en Kitty Courbois. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Wassenaar (De Warenar), 16 maart in Doetinchem (Amphion), 17 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg), 18 maart in Emmen (De Muzeval).

De geit, of Wie is Sylvia? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Met Bert Luppes als getrouwde man die volledig in de ban is van een geit. Ook met Ria Eimers, Willem de Wolf en Joost Bolt. Vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in het O.T.Theater, Rotterdam (daar t/m 22 maart). Op 9 en 10 april in Amsterdam (Theater Bellevue).

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’, geschreven door Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis. Vanavond in Groningen (Kruithuis), vrijdag in Weesp (City of Wesopa), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 17 maart in IJmuiden (Witte Theater), 18 maart in Leiden (LAKtheater). www.keesen-co.nl

Adolf, solo door de Britse acteur Pip Utton, over Hitler, fascisme toen en nu. Op 18 maart in Middelburg (Stadsschouwburg). Vanavond in Purmerend (De Purmaryn) Chaplin een andere ‘one-man show’ van Pippon. Ook speelt Utton het tweeluik Kean/Labels, zaterdag in Arnhem (Schouwburg) en 19 maart in Den Haag (Theater a/h Spui). www.pip-utton.com

Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 21 maart in Eindhoven (Plaza Futura), 25 maart in Arnhem (Schouwburg), 27 en 28 maart in Groningen (Grand Theatre).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 18 t/m 21 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 25 t/m 28 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vrijdag in Rijssen (Parkgebouw), zaterdag in Geertruidenberg (De Schattelijn), 18 maart in Zwolle (Odeon), 19 maart in Enschede (Concordia), 20 maart in Goudse Schouwburg, 21 maart in Amstelveen (Schouwburg).

Datumloze dagen van Jeroen Brouwers door Het Vervolg. De monoloog van een vader over zijn ongewenst zoon, over zijn mislukkingen, over liefde en dood. Door Tom Jansen. Reprise. Vanavond in Heerlen (Parkstad Theater), vrijdag in Eindhoven (Parktheater), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 17 maart in Schiedam (Theater a/d Schie), 18 maart in Weert (Munttheater).

Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond t/m zondag in Den Haag (Kon. Schouwburg), dinsdag in Heerlen (Parkstad Theater), woensdag in Valkenswaard (De Hofnar), 19 maart in Middelburg (Stadsschouwburg), 20 maart in Venlo (De Maaspoort), 21 maart in Delft (de Veste), 22 maart in Drachten (De Lawei).

Tien geboden door NTGent naar Kieslowski’s Dekalog. In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg) en tot slot 28 maart in Groningen (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

De Architect, (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst van Marijke Schermer. Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), en drie extra voorstellingen in Theater Bellevue, Amsterdam: op 31 maart, 1 en 2 april.

Dans
So here we are was een locatievoorstelling van Conny Janssen in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam in 2007. Wegens groot succes is er nu een theaterversie, live begeleid door ensemble Original Winds. Zaterdag en zondag (première) in de Rotterdamse Schouwburg.

Vier Temperamenten door Het Nationale Ballet met The Four Temperaments van Balanchine, Concertante van Hans van Manen uit 1994 en premières van Dominique Dumais en Martin Schläpfer (Lontano). Op 17 (première), 19, 21, 25, 28 en 29 maart, 2 en 5 april in Het Muziektheater, Amsterdam.

DansClick 6 bestaat uit twee duetten, Couple-like van Keren Levi & Ugo Dehaes en Odd van Pia Meuthen. Met een inleiding van Porshia, de prima ballerina van schuimrubber van danser/poppenspeler Duda Paiva. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 17 maart in Delft (de Veste), 18 maart in Goudse Schouwburg.

Diable au corps, choreografie van Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud voor vijf dansers over het rusteloze lichaam. Op 13 en 14 maart in Leiden (LAKtheater) en tot slot op 20 maart in Drachten (De Lawei).

Meer over