Agenda theater

Schuur is een nieuw stuk van Rob de Graaf voor Dood Paard. Een zwarte komedie over de teloorgang van links....

theater
Twee gaat over contact maken, en laat in een reeks scènes zien hoe moeizaam dit soms gaat. Een voorstelling van Jurre Bussemaker door Aan Tafel, vanavond t/m zondag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 19 t/m 21 april in Amsterdam (Frascati), 23 en 24 april in Rotterdam (Het Kapelletje) en 27 april tot slot in Groningen (Het Kruithuis).

theater
Een traan voor Boye Bah is een tekst van Dick van den Heuvel voor Theatergroep Toetssteen, waarin hij het asielbeleid aanklaagt. Aanleiding is de zelfmoord van een 12-jarige Somalische asielzoeker. Vanavond (première) t/m 21 april in De Engelenbak, Amsterdam.

theater
De Vere, een toneelspelersavond met Maatschappij Discordia, 't Barre Land en gasten, vanavond t/m zaterdag in Snijzaal, Utrecht. Op 17 en 18 april spelen ze Der Theatermacher van Thomas Bernhard.

theater
Dood van een handelsreiziger van Arthur Miller in regie van Wim Berings, die het stuk sterk inkortte. Reprise. Met Wouter van Lierde als de gemangelde Willy Loman. Vrijdag in Roosendaal (De Kring), 18 t/m 20 april in Leiden (LAKtheater), 21 april in Al-phen a/d Rijn (Castellum).

theater
De pelikaan van Strindberg gaat over een gezin, dat na de dood van vader, de rekening gepresenteerd krijgt van de illusies waarmee zij verkoos te leven. Een regie van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater Kikker), 17 t/m 21 april in Amsterdam (De Brakke Grond), 26 april in Hengelo (Rabotheater).

theater
De graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas is bewerkt voor toneel door Johan Doesburg. In dit groots uitgevoerde kostuumdrama van het Nationale Toneel speelt Stefan de Walle de gekwelde Edmond Dantès, die zich wil wreken. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 t/m 22 april in de Rotterdamse Schouwburg, 25 t/m 28 april in Breda (Chassé Theater).

theater
Gastschrijvers, nieuwe teksten van jonge schrijvers, geënsceneerd door professionele regisseurs, zoals Marcus Azzini en Mechtild Prins. Steeds twee voorstellingen per avond, vanavond t/m zaterdag en 18 t/m 21 april in het Gasthuis Theater, Amsterdam.

theater
Maeterlinck door NTGent en Toneelgroep Amsterdam is gebaseerd op het werk van de Gentse auteur Maurice Maeterlinck. Over de dagelijkse, intrigerende beslommeringen in een naaiatelier waar de dagen traag voorbijgaan. Monumentaal geënsceneerd door Christoph Marthaler. Vanavond t/m 20 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zondag in Amersfoort (De Flint), 17 april in Rijswijkse Schouwburg, 19 april in Deventer Schouwburg.

theater
The Hairy Ape van Eugene O’Neill werd niet eerder in Nederland gespeeld. Een stoker op de grote vaart zoekt wraak wanneer een vrouw hem een harige aap noemt. Theatergroep Els inc. zet vijf acteurs en vijf muzikanten in. Regie: Arie de Mol. Vanavond t/m 15 april in Utrecht (Kikker), 19 april in Heerenveen (Posthuis Theater), 20 en 21 april in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt, waarin hij de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk onderzoekt. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort), 20 en 21 april in Groningen (Kruithuis).

theater
De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Een ‘treurspel in vijf bedrijven’ over de goden die zich zorgen maken over Nederland dat met een verkeerde leider ten gronde dreigt te gaan. Met Thijs Römer, Michel Sluysmans, Jaap Spijkers e.a. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 13 en 14 april in Haarlem (Toneelschuur), 19 april in Eindhoven (Plaza Futura).

theater
Vallende ster, solo door René van ‘t Hof naar de gelijknamige novelle van J. Bernlef over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Vanavond t/m 22 april in het O.T. Theater, Rotterdam.

theater
Mug Inn, comedy van Mugmetdegoudentand, waarin vier kroegtijgers de situatie in de wereld doornemen. Met Joan Nederlof, Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters. Regie: Lineke Rijxman. Vrijdag in Groningen (Grand Theatre), zaterdag in Soest (Idea), 20 april in Nijmegen (Lux), 21 april in Eindhoven (Plaza Futura), 22 april in Purmerend (De Verbeelding).

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), maandag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 17 april in Amstelveen (Schouwburg), 20 april in Leidse Schouwburg.

theater
Het Wijde Land, klassiek ensemblestuk van Schnitzler door de Theatercompagnie in regie van Theu Boermans. Over lust, liefde, ontrouw, en een tragische afloop. Vrijdag in Delft (de Veste), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 18 april in Roosendaal (De Kring), 20 april in Drachten (De Lawei), 25 april in Alkmaar (De Vest) en tot slot op 26 april in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
De Grote Oorlog, theater in de vorm van een miniatuurfilmset door Hotel Modern, met een geluidsconcept van Arthur Sauer. Reprise van de indrukwekkende productie uit 2001. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), 17 t/m 21 april in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Van 17 t/m 19 april in het Werkteater, Amsterdam, 20 april in Stadsschouwburg, Middelburg.

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Vanavond in Baarn (De Speeldoos), zaterdag in Almelo (Hof 88), 19 april in Bergeijk (De Kattendans).

theater
Schone woorden, een solo door Warre Borgmans, begeleid door Jokke Schreurs op gitaar. Borgmans vertelt anekdotes, deklameert gedichten, grapt en zingt. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Alkmaar (De Vest).

dans
Heartland van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit een bewerking van Les Noces door Ed Wubbe, Die Suche nach dem Kleid van Georg Reischl en Beautiful Freak van Marco Goecke. Op 18 april in Meppel (Ogterop), 19 april in Den Haag (Lucent Danstheater).

dans
See the music door Introdans bestaat uit Daylight van Ben Holder, De Dood en het Meisje van Ed Wubbe (muziek: Schubert), Concerto van Lucinda Childs en Sous le rhytme, je... (muziek: Gorecki) van Patrick Delcroix, waarin de dansers zelf percussie spelen. Vrijdag in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Zeist (Figi Theater), 17 april in Almere (Schouwburg), 18 april in Cuijk (Schouwburg).

dans
Postscript door NDT II met werken van Lightfoot León en Ohad Naharin, vanavond in Eindhoven (Parktheater), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 17 april in Rotterdamse Schouwburg.

Meer over