Agenda Theater

Discordia speelt Discordia, vier avonden variaties op thema's in de toneelliteratuur en meer dan dat. Met Matthias de Koning, Annet Kouwenhoven, Jan Joris Lamers e.a....

Theater
Margreet Dolman brengt warmte & dominee Gremdaat wijst de weg naar een evenwichtig 2009, vanavond, zaterdag, zondagmiddag en daarna bijna dagelijks in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

Theater
Eet smakelijk van Ilay den Boer onderzoekt de betekenis van Joods zijn, tijdens een sabbatmaaltijd. Vanavond t/m zaterdag en 16 t/m 20 december in Het Huis van Bourgondië in Maastricht. Vrijdag première.

Theater
Alleen in je wereld van Sarah Moereman bij Productiehuis Rotterdam. Over drie mannen en een vrouw die de schijn ophouden van de happy single. Vanavond (première) t/m 20 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Theater
Sneeuwwitje van Oranje is een lunchvoorstelling van Niek Barendsen over een koningin die het moet afleggen tegen een blonde prinses uit Argentinië. Met Wil van der Meer, Lies Visschedijk, Sergio IJssel en Niek Barendsen. Tot en met 28 december om 12.30u in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Orgia van Pasolini door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Een man kijkt na zijn zelfmoord terug op zijn leven. Een ‘pleidooi voor anders zijn’. Met Bob Schwarze. Vanavond t/m 24 januari in het Appeltheater, Den Haag.

Theater
De Architect is de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Amstelveen (Griffioen), zaterdag in Amsterdam (De Meervaart), 17 december in Hoorn (Het Park), 18 december in Goes ('t Beest).

Theater
Night Bright Days van Hanneke de Jong en Jonas de Witte is een zoektocht naar het Shakespeariaanse ‘zijn of niet zijn’. Met muziek en film. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 15 december in Amsterdam (Bellevue), 16 december in Breda (Chassé).

Theater
Sawm, vierde deel van de Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus door De Nieuw Amsterdam. Een zoektocht van naar de bron van de islam - dit keer in een woestijntent. Van 15 t/m 18 december in Frascati, Amsterdam.

Theater
Medea van Euripides door het Nationale Toneel in regie van Johan Doesburg. Met Ariane Schluter als de wanhopige, ongelukkige Medea die een drastisch besluit neemt. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag en zondag in Leidse Schouwburg, dinsdag in Venlo (De Maaspoort), 17 december in Tiel (Agnietenhof), 18 december in Purmerend (De Purmaryn), 19 december in Delft (de Veste).

Theater
De koopman van Venetië van Shake-speare door De Theatercompagnie. Over de macht van geld en wraak van een verschoppeling. Theu Boermans regisseert o.a. Pierre Bokma. Vanavond in Almere (Schouwburg), vrijdag in Delft (de Veste), zondag in Eindhoven (Parktheater), maandag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé), 18 december in Alphen a/d Rijn (Theater Castellum), 19 december in Apeldoorn (Orpheus), 20 december in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot op 22 en 23 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
Alles is goed, mimevoorstelling van Gienke Deuten over de evolutie: is de mens beland in de dementerende eindfase van zijn bestaan? Door Maureen Teeuwen, Willem de Wolf, Mijke Werkema e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 16 t/m 20 december in Amsterdam (Theater Bellevue).

Theater
Prinsessendrama’s van Elfriede Jelinek door Dood Paard. Over Sneeuwwitje, Doornroosje en Jackie Kennedy – drie iconen met een tragische geschiedenis. Vanavond in Amsterdam (Frascati), 12 en 13 december in de Rotterdamse Schouwburg, 17 december in Den Haag (Theater a/h Spui) en tot slot op 19 december in Nijmegen (Lux).

Theater
The Wall van beeldend theatermaakster en poppenspeelster Ulrike Quade gaat over historische figuren met een sterk geloof in hun missie: Meinhof, Göring en Medea. Met muziek van Erik Sanko. Op 16 en 17 december in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot op 18 december in Eindhoven (Plaza Futura).

Theater
Gewürztraminer van Marcel Osterop door Het Zuidelijk Toneel. Een ‘zwartgerande’ komedie. Vrijdag in Woerden (Het Klooster), dinsdag in Hoorn (Het Park) en tot slot op 18 december in Tilburg (De NWE Vorst).

Theater
Ben Hur, jubileumvoorstelling van De Ploeg, met gastacteurs Beppie Melissen, Erik van Muiswinkel en Sophie van Winden. Het beroemde verhaal van vriendschap, verraad, liefde in Jeruzalem, rond het begin van de jaartelling. Vrijdag en zaterdag in Hengelo (Rabotheater), 16 en 17 december in Zoetermeer (Stadstheater), 18 t/m 20 december in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

Theater
Amateurs, een tekst van Rob de Graaf door Nieuw West. Met Cas Enklaar en Marja Kok als een Pools echtpaar dat zich weigert neer te leggen bij verloren idealen. Geïnspireerd op de film Amator van Kieslowksi. Vanavond in Utrecht (Theater Kikker), 15 t/m 19 december in Amsterdam (Frascati).

Theater
Woyzeck van Georg Büchner door Ro Theater, in regie van Gerardjan Rijnders. Met Rogier Philipoom als de getormenteerde soldaat die een wanhoopsdaad begaat. Zaterdag in Eindhoven (Parktheater), dinsdag in Alkmaar (De Vest), 19 december in Wageningen (Junushoff) en tot slot op 23 december in Groningen (Stadsschouwburg).

Theater
De Dikke Van Dale, portret van een Zeeuwse, kinderrijke dorpsonderwijzer die de grondslag legde voor het beroemde woordenboek. Een reprise van Zeelandia. Vanavond in Goes ('t Beest), 18 december in Amstelveen (Schouwburg) en tot slot op 19 december in IJsselstein (Fulcotheater).

Theater
Zum Wohl door Suver Nuver speelt in Oostenrijk, het land van ‘Freud, Fritzl, Hitler en Sissi’. Afscheidsvoorstelling. Vanavond in Nijmegen (Lux), 12 en 13 december in Leiden (LAKtheater), 17 december in Rotterdam (Lantaren/Venster), 19 en 20 december in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Theater
Bergen, tekst van Rob de Graaf, speciaal geschreven voor de acteurs Lard Adrian, Bram Coopmans en Ali Ben Horsting en regisseur Eric Whien. Over drie vrienden, ‘oud geworden jongens’, op een keerpunt in hun leven. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), zondag in Ede (Cultura), 19 november in Amstelveen (Schouwburg).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m 20 december in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Dans
Sleeping Beauty door Sint-Petersburg Ballet en orkest. Vrijdag in Haarlem (Stadsschouwburg), maandag in Venray (Schouwburg).

Dans
De week van de Canadese dans in de Stadsschouwburg van Groningen biedt vrijdag Is you me door Louise Lecavalier & Benoît Lachambre en zaterdag S door Compagnie Flak.

Dans
Thoughts unsaid then forgotten van Bruno Listopad is een beschouwing over het kunstenaarsschap van de choreograaf en de danser. Vrijdag in Maastricht (AINSI), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), 17 december in Tilburg (De NWE Vorst).

Dans
La Hora de los Milagros, flamencovoorstelling met Maria Juncal, vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Kerkrade (Parkstad Theater), zaterdag in Alkmaar (De Vest) en tot slot zondagmiddag in Drachten (De Lawei).

Dans
Said and Done is een choreografie van Lightfoot León, en een voorstelling van Nederlands Dans Theater II, die uit nog twee premières bestaat: Gods and Dogs van Kylián en Nichts van Goecke. Vrijdag t/m zondag in Den Haag (Lucent Danstheater); 16 december in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 18 december in Tilburg (Schouwburg).

Dans
Nesjomm van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Venlo (’t Roadhoes), zondag in Oosterhout (De Bussel), 18 december in Hoofddorp (De Meerse).

Dans
Giubileo, jubileumvoorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel met choreografieën van De Châtel, Stephen Shropshire en Michele Pogliani. Vanavond in Hoorn (Het Park), dinsdag in Deventer Schouwburg, 17 december in Arnhem (Schouwburg).

Dans
Sonata, choreografie van Stephen Shropshire door Station Zuid. Jussi Nousiainen danst zes solo’s op muziek van Bach en Anne Parlevliet, live begeleid door de pianiste Anny Tseng. Vanavond in Helmond (Scala), vrijdag in Eindhoven (Parktheater) en tot slot op 17 december in Middelburg (Stadsschouwburg).

Meer over