agenda theater

Nietzsches tranen door De Tijd is gebaseerd op de roman van Irvin D. Yalom, waarin de filosoof Friedrich Nietzsche met zijn zelfmoordplannen bij psychiater Joseph Breuer terecht komt....

theater
Friezen! van Aliza Tekofsky en mimegroep Orange Guinea Pigs 3.1, winnaars van het festival Hollandse Nieuwe, zijn vanavond t/m zaterdag, 1 t/m 3 mei te zien in Frascati, Amsterdam.

theater
Lieve Kitty, een tekst van Rob de Graaf geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Door Dood Paard en Nieuw West, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati); 2 mei in Almere (Schouwburg), 3 t/m 5 mei in Utrecht (Theater Kikker).

theater
De gebroeders Ouedraogo is een tekst van Peter De Graef over de ontmoeting tussen twee broers uit Zuid-Afrika en een Nederlands echtpaar. Door Het Zuidelijk Toneel, vanavond in Eindhoven (Parktheater), 2 en 3 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Dagelijks Brood van Gesine Danckwart door het Nationale Toneel. In regie van Susanne Kennedy. Vijf singles in een grote stad proberen er ‘iets van te maken’. Met Jeroen Spitzenberger, Pauline Greidanus, Gonny Gaakeer e.a. Vanavond t/m 26 april, 2, 3, 7 t/m 10 mei en 14 t/m 17 mei in het nieuwe Nationale Toneel Gebouw in Den Haag. www.nationaletoneel.nl

theater
Kroum van Hanoch Levin, door RO Theater en KVS. Vrijgezel Kroum en de mensen om hem heen snakken naar een beter bestaan maar doen er weinig aan. Regie: Ruud Gielens. Vanavond t/m zaterdag in RO Theater, Rotterdam. Op 29 en 30 april en 1 t/m 3 mei in KVS in Brussel. www.rotheater.nl

theater
Naar Damascus van Strindberg door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Pierre Audi. Met Jacob Derwig als de schrijver die op zoek is naar vrijheid en verdwaalt in waanbeelden. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Vrijdag en zondag(middag) in Arnhem (Schouwburg), 29 april en 1 mei in de Rotterdamse Schouwburg, 2 mei in Dordrecht (Kunstmin).

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vanavond in Goes ('t Beest), zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 1 en 2 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Karakter van Bordewijk is door Peter Sonneveld bewerkt voor toneel. Peter Bolhuis speelt de keiharde deurwaarder Dreverhaven die zijn zoon, Jacob Willem Katadreuffe, dwarszit om hem vooruit te helpen. Door Bonheur. Vanavond t/m 27 april in theater Bonheur, Rotterdam.

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vanavond en vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Goudse Schouwburg, 1 en 2 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 9 en 10 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), 29 april in Groningen (Stadsschouwburg), 1 mei in Barendrecht (Het Kruispunt), 2 mei in Zaandam (Zaantheater).

theater
Kreuzersonate, solo van Herman Bolten naar de novelle van Tolstoj. Met live muziek door violist Casper Donker en pianiste Else Sterk. Reprise. Vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Oostzaan (Grote Kerk), 3 mei in Oostburg (Ledeltheater) en tot slot op 6 mei in Tilburg (Concertzaal).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting. Vanavond en zaterdag in Breda (Chassé Theater), 7 t/m 10 mei in Arnhem (Schouwburg).

theater
Nachtwake van Lars Norén door De Paardenkathedraal. Twee broers komen elkaar tegen tijdens de nachtwake voor hun overleden moeder. Regie: Paula Bangels. Vanavond in Emmeloord ('t Voorhuys), vrijdag in Delft (de Veste) en tot slot zondag in Eindhoven (Parktheater).

theater
Hol, een tekst (en regie) van Marije Gubbels, door tg. BloodyMary. Een man sluit zichzelf met zijn gezin op om elkaar eens de waarheid te kunnen vertellen. Vanavond in Den Bosch (Koningstheater), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (De Kunstmin), 28 en 29 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 2 mei in Purmerend (De Purmaryn).

theater
lt. Gustl - mej. Else van Arthur Schnitzler door ‘t Barre Land. Bewerking van twee ‘monoloog novelles’ waarin een overspannen Weense officier en een wanhopige, ongetrouwde dame hun hart uitstorten. Laatste voorstellingen op 25 en 26 april in de Toneelschuur, Haarlem.

theater
Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset. Met Anne-Wil Blankers als de dappere marketentster die probeert te overleven in oorlogstijd. Vanavond en vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 27 t/m 29 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 2 t/m 4 mei in Tilburg (Schouwburg).

theater
De pianist naar het boek van W. Szpilman over de Pools-Joodse pianist die het getto van Warschau weet te overleven. Met Edwin de Vries en de pianist Yoram Ish-Hurwitz of Mikhaïl Rudy. Vanavond in Almelo (Theaterhotel), vrijdag in Zwolle (Odeon), dinsdag in Cuijk (Schouwburg), 2 mei in Waalwijk (De Leest), 3 mei in Apeldoorn (Orpheus) en tot slot op 4 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Frankenstein!, bewerking van Mary Shelley’s klassieker door Ko van den Bosch. Over de hypocrisie van de schoonheid, de wetenschap en de taal. Door d’Electrique in regie van Ola Mafaalani. Vanavond in Vlissingen (Arsenaaltheater), vrijdag in Amstelveen (De Griffioen), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding) en tot slot van 13 t/m 15 mei in Utrecht (Theater Kikker).

theater
Pijlers van de samenleving van Henrik Ibsen gaat over een zakenman die in ernstige gewetensnood komt als een geheim uit zijn verleden opdoemt. Rob Klinkenberg bewerkte het stuk voor Toneelgroep Oosten. Erik Whien regisseert. Vanavond t/m 27 april tot slot in Arnhem (Huis Oostpool).

theater
Is.Man, de voorstelling waarin Adelheid Roosen moslimmannen aan het woord laat, maakt een reprisetournee. Door Taco van Dijk en Yasar Üstüner. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 26 april tot slot in Amsterdam (Podium Mozaiek).

dans
2MoveDanceCompany met choreografieën van Piet Rogie en Jens van Daele, zaterdag en zondag in Lantaren/Venster, Rotterdam.

dans
DansClick 4 bestaat uit Ira van Jens Van Daele en As of when I used to tell all my secrets to my dog van Pedro Goucha, een literaire warming-up door Rashid Novaire en een nabespreking. Vanavond in Almere (Schouwburg), vrijdag in Breda (Chassé Theater) en zaterdag in Alkmaar (De Vest).

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Zutphen (Hanzehof), 29 en 29 april in Amsterdam (Theater Bellevue), 2 mei in Arnhem (Musis Sacrum), 3 mei in Den Haag (Theater a/d Spui).

dans
OK-KO Nelly Staircase , ‘beeldende dansvoorstelling’ door Helma Melis met ‘podiumpassanten’, filmfragmenten en muziek van Joost van Dijk. Laatste voorstellingen vanavond en vrijdag in De NWE Vorst, Tilburg.

Meer over