Agenda Theater

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee briljante, bevriende wetenschappers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heeft het gesprek tussen de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg voorkomen dat de nazi’s een atoombom hebben ingezet?...

Theater
Art van Yasmina Reza in regie van Peter de Baan. Met Huub Stapel, Sjoerd Pleijsier en Victor Löw als de drie goede vrienden die tegenover elkaar komen te staan als een van hen een controversieel schilderij koopt. Vanavond in Oss (De Lievekamp), zaterdag en zondag (première) in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Laren (Singer Theater), 11 februari in Baarn (De Speeldoos). www.arttoneel.nl

Theater
De Verlichting is stuk van Floris van Delft onderzoekt de onvrede van hemzelf en anderen. Elke ‘voorstelling’ wordt geleid door een andere gastvoorzitter die de acteurs aan de tand zal voelen. Maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Groningen (Het Kruithuis), 11 februari in Almere (Schouwburg), 12 februari in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 13 februari in Doetinchem (Gruitpoort Theater).

Theater
Brandhout. Een irritatie, bewerking van het boek Holzfällen. Eine Erregung van Thomas Bernhard over toneelspelen en het kunstbedrijf. Door Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker van Tg Stan. Maandag in Groningen (Stadsschouwburg), 20 februari in Leidse Schouwburg, 23 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 11 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg).

Theater
Angels in America van Tony Kusher door Toneelgroep Amsterdam. Een tweeluik over liefde, dood en een verraderlijke ziekte die levens verwoest. Met een indrukwekkende Hans Kesting als de advocaat Roy, een rol die hem de Louis d’Or opleverde. Reprise. Vanavond, zaterdag, zondag, 11, 12, 14, 15, 18, 19, 21 en 22 februari als marathon (v.a. 18u) in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Theater
Het vuur, de zee van Daniëlle van de Ven is gebaseerd op Wide Sargasso Sea van Jean Rhys. Een vrouw vecht voor eigenheid en tegen de waanzin. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

Theater
De god van de slachting van Yasmina Reza door Theatergoep Suburbia. Door een incident tussen twee kinderen komen twee ouderparen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met Tsitske Reidinga, Marcel Hensema, Reinout Bussemaker en Roos Ouwehand. Vanavond in Almere (Schouwburg), 10 februari in Heerenveen (Posthuis Theater), 12 t/m 14 februari in Haarlem (Toneelschuur), 17 en 18 februari in Amsterdam (Bellevue).

Theater
Een blauwe vrijdag, solo door Beppe Costa over zijn leven als Italiaan in Nederland, met verwijzingen naar de reis van Edmondo De Amicis naar Holland in 1872. Vanavond in Wassenaar (Warenar), vrijdag in Nijmegen (Lux), zaterdag in Amsterdam (De Meervaart), 11 februari in Hengelo (Theaterlab), 12 februari in Amstelveen (Griffioen).

Theater
Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis), vrijdag in Vlissingen (Vestzak), 10 februari in Dronten (De Meerpaal), 17 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Theater
Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond in Helmond (’t Speelhuis), vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 februari in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 februari in Purmerend (De Purmaryn), 12 februari in Alphen (Castellum).

Theater
Tien geboden door NTGent, naar het scenario van Kieslowski’s Dekalog . In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zondag in Tilburg (Schouwburg), op 14 februari in de Rotterdamse Schouwburg en 21 februari in Haarlem (Toneelschuur). Deel 2 is afzonderlijk te zien in Rotterdam op 13 februari en op 20 februari in Haarlem. www.ntgent.be

Theater
Mightysociety6 van Eric de Vroedt kreeg als ondertitel ‘Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam’. Het speelt in Afghanistan waar de Nederlandse missie dramatisch uit de hand loopt. t/m 7 februari in Utrecht (Theater Kikker), 10 februari in Maastricht (AINSI), 12 t/m 14 februari in Den Haag (Korzo), 17 en 18 februari in Groningen (Machinefabriek). Na afloop een sideshow en debat. www.mightysociety.nl

Theater
Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), 10 februari in Heerlen (Parkstad Theater), 12 februari in Oss (Groene Engel), 14 februari in Velp (Kunsthuis 13).

Theater
Waterkou van Kees Roorda door The Glasshouse. De wonderlijke vriendschap tussen een man en een vrouw die elkaar via internet leren kennen. Vanavond t/m zaterdag in Kon. Schouwburg, Den Haag.

Theater
Eet smakelijk van Ilay den Boer is een onderzoek naar de betekenis van Joods zijn, tijdens een sjabbatmaaltijd. Vanavond en zaterdag tot slot in Theater Kikker, Utrecht.

Theater
De Architect is de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 6 en 7 februari in Leiden (LAKtheater), 10 t/m 14 februari in Amsterdam (Bellevue), 19 t/m 21 februari in Utrecht (Huis a/d Werf). Extra voorstelling op zondag 15 februari in Bellevue, Amsterdam.

Theater
Maria Stuart van Schiller door Theatergroep Aluin in regie van Erik Snel. Met Gabby Bakker in een dubbelrol, ze speelt zowel koningin Elizabeth als Maria Stuart. Reprise. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Rotterdam (Theater Walhalla), 12 t/m 14 februari in Utrecht (Villa Concordia).

Theater
De Batavia van Marcel Otten gaat over een schipbreuk in Nederlands-Indië. Met Reinier Bulder, Vincent Croiset, Bill van Dijk, Marc Klein Essink e.a. Vanavond tot slot in De Koornbeurs, Franeker.

Theater
Midden op de weg, hommage aan de liefdespoëzie van Carlos Drummond de Andrade door Theatergroep Flint m.m.v. trombonist Wolter Wierbos e.a. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 13 februari in Culemborg (Fransche School). www.roodebioscoop.nl

Theater
Wie weet overleeft de begeerte me van Alexandra Broeder gaat over twee 16-jarige meisjes die ervan dromen actrice te worden. Dan ontmoeten ze Sylvia Kristel. Vanavond in Enschede (Concordia), 6 en 7 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).

Dans
The Second Person van Nederlands Dans Theater I met hernemingen van Enemy in the Figure van Forsythe uit 1987 en The Second Person (2007) van Crystal Pite en de wereldpremière van Bad Timing van Tero Saarinen. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 10 februari in Rotterdamse Schouwburg, 12 februari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Dans
Lijnrecht van Introdans bestaat uit twee stukken van Lucinda Childs, Concerto en Chairman Dances, Three Pieces van Hans van Manen en een nieuwe choreografie van Mauro de Candia. Vrijdag (première) en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 13 februari in Doetinchem (Amphion), 14 februari in Tiel (Agnietenhof).

Dans
Here we live and now, nieuwe choreografieën van Pedro Goucha, Isabelle Chaffaud, David Middendorp, Cathy Gross en Joeri Dubbe. Vanavond t/m zaterdag in Korzo, Den Haag.

Dans
footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Met een reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en het nieuwe Ascent , op muziek van Kyriakides. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 februari in Groningen (Stadsschouwburg), 13 en 14 februari in Leiden (LAKtheater).

Dans
Diable au corps, choreografie van Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud voor vijf dansers over het rusteloze lichaam. Op 11 februari in Goudse Schouwburg, 12 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Dans
Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Sittard (Stadsschouwburg), vrijdag in Leidse Schouwburg, zaterdag in Goes (De Mythe), 11 februari in Drachten (De Lawei), 12 februari in Emmeloord (’t Voorhuys).

Meer over