agenda theater

Zeg ‘ns AAA, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van Chiem van Houweninge en Marina de Vos over de zoon Gert-Jan van dokter Van der Ploeg en Mien Dobbelsteen....

theater
Tien geboden, door NT Gent, in regie van Johan Simons. Naar de filmcyclus van de Poolse cineast Krysztof Kieslowski, waarin hij de tien geboden heel associatief behandelt. Ontroerende vertellingen waarin iemand iets overkomt en ineens aan de rand van de afgrond staat. Vanavond (première) en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg. Zie ook www.deinternationalekeuze.nl.

theater
Appendice, waarin de Libanese theatermaakster Lina Saneh de relatie onderzoekt tussen het lichaam, de wet, de commercie en de kunst. In Libanon is crematie bij wet verboden door de grote monotheïstische religies die willen dat mensen zich laten begraven. Lina Saneh vindt deze staatsbemoeienis onuitstaanbaar en gaat op zoek naar manieren om haar crematiewens gerealiseerd te zien. Dinsdag (première) en woensdag in de Rotterdamse Schouwburg. Zie ook www.deinternationalekeuze.nl.

theater
Make me stop smoking van de Libanese Rabih Mroué. Over ordenen, documenteren en archiveren van knipsels uit lokale kranten, foto’s, interviews, nieuwsberichten, fragmenten uit televisieprogramma’s, objecten en andere zaken. Een archief alleen begrijpbaar voor Mroué zelf. Woensdag (première) en 20 september in Krijn Boon Studio in Rotterdam. Zie ook www.deinternationalekeuze.nl.

theater
We People, muziektheater door het Belgische Union Suspecte, naar een idee van Zouzou Ben Chikha. Met Chokri Ben Chikha, Zouhaïr Ben Chikha, Mourade Zeguendi e.a. Over de woede van een verloren generatie in Parijse banlieus. Regie: Ruud Gielens. Vrijdag (première) en zaterdag in Lantaren/Venster, Rotterdam.

theater
Zeeuwse Nachten 2: Dan liever de lucht in! door Het Volksoperahuis. Muziektheatervoorstelling over de daadkracht van onze zeeheld Jan van Speijk (Rogier Schippers). Dwaze maar historisch verantwoorde tocht met vrolijke levensliederen van Jeff Jofmeister, Dennis Stroucken en Eefje Benning. Reprise. Vrijdag in Theater De Schalm in Assen, 15 september in De Kofferbak in Kampen.

theater
Hoofd van Jetse Batelaan laat doortastende observaties van levensecht gedrag zien in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Vanavond t/m 15 september in Theater Frascati, Amsterdam; 18 en 19 september in Grand Theater in Groningen.

theater
Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van de gelijknamige voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van de contrabas van Jelte van Andel. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven en vrijdag in Arnhemse Schouwburg.

theater
Een soort van mooi door Het Zuidelijk Toneel, van en met Marcel Osterop, in regie van Olivier Provily. Toont de intieme momenten in een liefdesrelatie. Vrijdag en zaterdag in de Brakke Grond in Amsterdam; 20 september in Scala Kunstkwartier in Helmond.

theater
Judith Vrouwe van Wijk is een openlucht muziektheaterspektakel waarin regisseur Jos Groenier en dramaturg Hans de Wolf het bijbelverhaal Judith en Holofernes hebben bewerkt. Op locatie in de voormalige steenfabriek en monument de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Met Saskia Temmink, Paul Hoes, Lieke-Rosa Altink en Marijn Klaver, en fanfares, koren en figuranten uit de regio. Vanavond t/m 16 september aldaar.

theater
Nazomer dubbel, omvat twee voorstellingen: Babyboomers van Laura van Dolron over de jaren ’60 generatie van haar ouders. En And life goes on- Onder vrouwen, deel twee waarin Bodil de la Parra, Wimie Wilhelm en Margôt Ros verder af rekenen met het fenomeen ‘man’. Met live muziek van De Mannen. Vanavond t/m 15 september en van 18 t/m 22 september in de Machinefabriek in Groningen (18.30u).

theater
Noorderlicht door Theater Rast is een Turkstalige voorstelling (met Nederlandse boventiteling) over kwantummechanica, theater en de zin van het bestaan. Gespeeld door drie acteurs uti Istanbul: Bülent Emin Yarar, Köksal Engür en Erdem Kakace. Vanavond in De Brakke Grond in Amsterdam, vrijdag in de Utrechtse Schouwburg en tot slot zaterdag in de Arnhemse Schouwburg.

theater
Melanie Klein van Nicholas Wright door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Reprise. Met Marlies Heuer en José Kuijpers als de psychoanalytica Melanie Klein en haar dochter Melitta in een spannende machtsstrijd. Vanavond in de Arnhemse Schouwburg, vrijdag en zaterdag in Grand Theatre, Groningen, 19 en 20 september in LAKtheater, Leiden; 21 september in Chassé theater, Breda.

theater
Hexen, een tekst van Youp van ‘t Hek over twee vrouwen die een verrassing voorbereiden voor de nieuwe bruid van hun beider ex. Door Wivineke van Groningen en Debby Petter in regie van Berend Boudewijn. Op 14 september in Zaantheater, Zaandam; 15 september in het Parktheater, Eindhoven; 16 september in de Blauwe Zaal, Utrecht; 19 september in De Meervaart, Amsterdam; 20 september in Stadsschouwburg in Groningen.

theater
Liefdesbrieven van A.R. Gurney door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet, in regie van Mette Bouhuijs. Over twee geliefden die elkaar hun hele leven schrijven. Vanavond t/m 5 november in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

theater
Groenland door Theatergezelschap Vis à Vis speelt zich af in een wereld van sneeuw en ijs. Herbert en Wendy hebben een prefab woning op Groenland gekocht, dat zich ergens onder de sneeuw bevindt. Vanavond t/m 15 september in Stadsschouwburg, Stadskanaal; 19 t/m 24 september in Stadsschouwburg, Drachten.

theater
Romeinse tragedies door Toneelgroep Amsterdam omvat drie politieke stukken van Shakespeare, Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. Regisseur Ivo van Hove poogt de mechanismen van de politiek bloot te leggen. Van 20 t/m 23 september in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Max Havelaar van Multatuli is bewerkt voor theater door Ab Gietelink. Theater Nomade speelt het verhaal van de revolutionair in het Indië op bijzondere locaties. Vanavond t/m 15 september in De Burcht, Leiden. www.theaternomade.nl

dans
Portrait Series & Marching Series Part 1 door Remote Control Productions. In dit biografische project van Michael Laub komen persoonlijke portretten van mensen op het toneel samen tot een mozaïek van eenzame levens. Gebracht door een cast van dansers, zowel professioneel als niet-professioneel. Uiteindelijk komen een aantal dansers samen voor de eerste preview van het gedanste groepsportret Marching Series Part 1, op muziek van Larry Steinbachek, ex-producer van Bronski Beat. Zaterdag (première) en zondag in Krijn Boon Studio in Rotterdam. Zie ook www.deinternationalekeuze.nl.

dans
Hans van Manen festival, eerbetoon aan de ‘meesterchoreograaf’ met t/m 30 september twintig choreografieën van Van Manen te zien, gebracht door diverse prominente (inter-)nationale gezelschappen onder wie het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet en sterdansers van het ballet van het Marijinski Theater, het San Francisco Ballet en het Bayerische Staatsballett. Het Nationale Ballet tourt met een speciaal Van Manen-programma in november door het land. T/m 30 september in Amsterdam, Muziektheater en Carré, daarna tournee. www.hansvanmanenfestival.nl

Meer over