agenda theater

Hoofd van Jetse Batelaan laat doortastende observaties van levensecht gedrag zien in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen....

theater
Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van de gelijknamige voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van de contrabas van Jelte van Andel. Vrijdag (première) t/m zondag in Theater Frascati (Amsterdam), 13 september in Plaza Futura in Eindhoven, 14 september in Arnhemse Schouwburg.

theater
Onamatopee, een coproductie Tg STAN, KOE, Dood Paard en Discordia. Een ‘gedramatiseerde poëzie-avond in vijf bedrijven’ met Gillis Biesheuvel, Peter Van den Eede, Willem de Wolf, Damiaan De Schrijver en Matthias de Koning. Op 12 september (première) in Toneelschuur Haarlem.

theater
Een soort van mooi door Het Zuidelijk Toneel, van en met Marcel Osterop, in regie van Olivier Provily. Toont de intieme momenten in een liefdesrelatie. Vanavond t/m zaterdag in Plaza Futura in Eindhoven; 12 september in de Verkadefabriek in Den Bosch, 14 en 15 september in Frascati in Amsterdam.

theater
Judith Vrouwe van Wijk is een openlucht muziektheaterspektakel waarin regisseur Jos Groenier en dramaturg Hans de Wolf het bijbelverhaal Judith en Holofernes hebben bewerkt. Op locatie in de voormalige steenfabriek en monument de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Met Saskia Temmink, Paul Hoes, Lieke-Rosa Altink en Marijn Klaver, en fanfares, koren en figuranten uit de regio. Vanavond t/m 16 september, première zaterdag.

theater
Nazomer dubbel, omvat twee voorstellingen: Babyboomers van Laura van Dolron over de jaren ’60 generatie van haar ouders. En And life goes on- Onder vrouwen, deel twee waarin Bodil de la Parra, Wimie Wilhelm en Margôt Ros verder af rekenen met het fenomeen ‘man’. Met live muziek van De Mannen. Van 11 t/m 15 september en van 18 t/m 22 september in de Machinefabriek in Groningen (18.30u).

theater
Noorderlicht door Theater Rast is een Turkstalige voorstelling (met Nederlandse boventiteling) over kwantummechanica, theater en de zin van het bestaan. Gespeeld door drie acteurs uti Istanbul: Bülent Emin Yarar, Köksal Engür en Erdem Kakace. Op 12 (première) en 13 september in De Brakke Grond in Amsterdam, 14 september in de Utrechtse Schouwburg, en 15 september in de Arnhemse Schouwburg.

theater
Het Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen in Amsterdam belooft een stortvloed aan voorstellingen. In het hoofdprogramma (TF 1) de selectie van de festivaljury en een aantal voorstellingen, die zijn genomineerd voor de Toneel Publieksprijs. Met onder meer De Geschiedenis van de Familie Avenier door Het Toneel Speelt, de solo Zijde door Porgy Franssen (Orkater), Mightysociety4, Vielfalt van Jakop Ahlbom, Mephisto for ever door Het Toneelhuis en Mug Inn van Mugmetdegoudentand (Stadsschouwburg en Theater Bellevue). Het Fringe Festival (TF 2) met een tientallen kleinere gezelschappen (Nes-theaters, Melkweg Theater, Gasthuis en op locatie). Ook is er een randprogramma met debatten, lezingen en discussies. Dit TF 3 is gelocaliseerd in festivalcentrum De Balie. Tot slot is er een TF 4 met een selectie van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen, in De Brakke Grond. T/m 9 september. Zie ook www.tf.nl.

theater
Judith Vrouwe van Wijk is de bewerking van het bijbelverhaal Judith en Holofernes, waarin Judith haar volk behoedt voor een ramp door de verliefde roofhoofdman te vermoorden. Jos Groenier regisseert Saskia Temmink, Paul Hoes, Lieke-Rosa Altink en Marijn Klaver in dit muzikale theaterspektakel in de openlucht, bij de voormalige steenfabriek de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede, t/m 16 september om 21u. Reserveren zie: www.wijkbijduurstede.nl.

theater
Melanie Klein van Nicholas Wright door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Reprise. Met Marlies Heuer en José Kuijpers als de psychoanalytica Melanie Klein en haar dochter Melitta in een spannende machtsstrijd. Vrijdag en zaterdag september in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Liefdesbrieven van A.R. Gurney door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet, in regie van Mette Bouhuijs. Over twee geliefden die elkaar hun hele leven schrijven. Vanavond t/m 5 november in de Kon. Schouwburg, Den Haag.

theater
Om te beginnen een vrouw, een tekst van Anne Vegter als monoloog door Astrid van Eck. T/m 8 september op boerderijen in de Zeeuwse gemeenten Kamperland, Poortvliet, Zonnemaire, Domburg en Waterlandkerkje. Tel. 0900-3300033 of www.nazomerfestival.nl

theater
Hexen, een tekst van Youp van 't Hek over twee vrouwen die een verrassing voorbereiden voor de nieuwe bruid van hun beider ex. Door Wivineke van Groningen en Debby Petter in regie van Berend Boudewijn, t/m 9 september als lunchtheatervoorstelling om 12.30u in Bellevue, Amsterdam.

theater
Groenland door Theatergezelschap Vis à Vis speelt zich af in een wereld van sneeuw en ijs. Herbert en Wendy hebben een prefab woning gekocht, ergens onder de sneeuw op Groenland. Van 11 t/m 15 september in Stadsschouwburg, Stadskanaal.

theater
Romeinse tragedies door Toneelgroep Amsterdam omvat drie politieke stukken van Shakespeare, Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. Regisseur Ivo van Hove poogt de mechanismen van de politiek bloot te leggen. Van 6 t/m 9 september in Eindhoven (Parktheater).

theater
As you like it is dit jaar de openluchtvoorstelling van Shakespearetheater Diever, een romantische komedie over vier verliefde stelletjes en veel misverstanden. Vanavond, vrijdag en tot slot zaterdag. Tel. 0521-591167. www.shakespearetheaterdiever.nl

theater
Max Havelaar van Multatuli is bewerkt voor theater door Ab Gietelink. Theater Nomade speelt het verhaal van de revolutionair in het Indië op bijzondere locaties. Vanavond t/m 8 september in Dalempoort, Gorinchem. www.theaternomade.nl

theater
Midzomernachtdroom van Shakespeare door Theater het Amsterdamse Bos. Vanavond t/m 8 september in het Openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Aanvang 21.30u. Raadpleeg bij twijfelachtig weer de site www.bostheater.nl.

dans
Tous les jours, a tous points de vue, on va de mieux en mieux door het Scapino Ballet Rotterdam, choreografie van Hans Tuerlings. Over ongrijpbare momenten, fracties van seconden met dans als voertuig voor inzicht en begrip in de alledaagse werkelijkheid. Op vrijdag (première) en zaterdag in Lantaren/ Venster in Rotterdam.

dans
Seven by 2 door Station Zuid is een dansvoorstelling in Fort Rammekens bij Vlissingen. Een choreografie van André Gingras en Sylvain Emard, t/m 8 september. Tel. 0900-3300033 of www.nazomerfestival.nl

kleinkunst
Na de pauze, comeback van Herman Finkers, die zeven jaar niet op het podium stond. Vanavond en vrijdag in het Zaantheater, Zaandam; 11 t/m 13 september in Deventer Schouwburg (uitverkocht).

kleinkunst
Cabarestafette, vanavond en morgen in De Kleine Komedie met elke avond drie aankomende cabaretiers: Begijn le Bleu, Paulien Cornelisse en Emilio Guzman (vanavond) en Caroline Borgers, Johan Goossens en Roy Aernouts (vrijdag).

kleinkunst
Micha Wertheim voor gevorderden. Zondag en maandag in De Kleine Komedie in Amsterdam.

kleinkunst
Wij willen ook naar huis door Alkemade en Bloemen. Op 10 september in Vrijhof Cultuurcentrum Enschede, 13 september in Pepijn in Den Haag.

kleinkunst
De Grote Arie en Silvester Spektakel Show door Arie & Silvester. Vanavond en vrijdag in De Lampegiet in Veenendaal, 13 september in Theater aan de Parade in Den Bosch.

Meer over