Agenda theater

Bezoek van een dame van Friedrich Dürrenmatt gaat over een dorp dat in opschudding raakt als een vrouw na jaren terugkomt en vergelding eist voor bepaalde gebeurtenissen....

theater
Antigone van Sofokles werd bewerkt door Hans Sibbel (ook bekend als cabaretier Lebbis) voor het Noord Nederlands Toneel. Hij legt in zijn enscenering nadruk op de persoonlijke gewetensnood van Antigone met betrekking tot het wreken van de eer van haar familie. Overschrijdt ze een gevaarlijke grens? Van 29 januari t/m 9 februari in de Machinefabriek, Groningen.

theater
Anne Frank: leeft en werkt, Gasthuis-productie van Joachim Robbrecht over collectieve en persoonlijke herinneringen, en de Nederlandse identiteit. Vanavond (première) t/m 9 februari in het Gasthuis Theater, Amsterdam.

theater
De Wilde Eend van Ibsen door De Theatercompagnie. Familietragedie waarin eenzame zielen verlichting zoeken. Regie: Maaike van Langen. Vanavond t/m 9 februari in Amsterdam (Compagnietheater).

theater
Enfants Sorciers van Compagnie Dakar gaat over straatkinderen in Congo die van hekserij worden beschuldigd. Tekst en regie: Guido Kleene. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 6 en 7 februari in Groningen (Grand Theatre).

theater
Stock à Deux, vier duetten door Dood Paard, ‘t Barre Land en Maatschappij Discordia. Met Bazel van Willem de Wolf, over een kunstverzamelaar en zijn kritische vriend, die de beurs in Bazel bezoeken. Vanavond in Amsterdam (Frascati), 7 februari in Utrecht (Kikker). Voorts Schuur van Rob de Graaf over een stel dat zijn linkse verleden van zich af probeert te schudden, 25 en 26 januari in Frascati, Amsterdam. Op 29 en 30 januari in Frascati Deconstructie, over de chaos van het verlies.

theater
Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21ste eeuw. Waar dromen jongeren nu van? Hoe groot is hun apathie? In een speciaal ontworpen installatie met verschillende ruimtes moet het publiek zijn eigen weg zoeken. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 30 januari t/m 2 februari in Haarlem (Toneelschuur).

theater
De Goede Dood is een tragikomedie over euthanasie. Over drie broers van wie één ongeneeslijk ziek is en kiest voor de dood. Tekst en regie: Wannie de Wijn. Met Huub Stapel, Peter Tuinman, Wilbert Gieske, Will van Kralingen e.a. Vrijdag in Naaldwijk (De Naald), zaterdag in Wageningen (Junushoff), dinsdag in Cuijk (Streekschouwburg), 30 januari in Lelystad (Agora), 31 januari in Nieuwegein (De Kom).

theater
Mijn naam is Rachel Corrie, monoloog van Laura van Dolron i.s.m. het Noord Nederlands Toneel. Over de Amerikaanse studente die in de Gazastrook door een Israëlische bulldozer werd doodgereden. Vandaag t/m 3 februari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Het eigen bloed van Peer Wittenbols is geïnspireerd op het bijbelverhaal van Kaïn en Abel. Een herinterpretatie zou duidelijkheid kunnen geven over de huidige moorddadige tijd. Deze jongerenvoorstelling wordt gespeeld in voormalig zendgebouw Radio Kootwijk op de Veluwe. Er zijn enkele voorstellingen voor regulier publiek, op 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 1 en 8 maart. Vervoer per bus - zie www.oostpool.nl

theater
De Kaukasische Krijtkring van Brecht door Noord Nederlands Toneel, in regie van Victoria Meirik. Over goed en kwaad, rechtvaardigheid en ware moederschap. Met muziek van Paul Dessau. Reprise. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Deventer (Schouwburg), 31 januari in Amersfoort (De Flint),

theater
Gods wachtkamer van Carver schetst de precaire relatie tussen een dochter en haar demente moeder. De oude vrouw wacht. Maar op wie? Met Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Merijn de Jong en Roel Voorbij. Een tekst van Gerardjan Rijnders. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), vrijdag in Tilburg (NWE Vorst), zaterdag in Amsterdam (De Meervaart), 30 januari in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 31 januari in Hengelo (Rabotheater), 1 februari in Hoorn (Het Park).

theater
Rouw siert Electra van Eugene O’Neill door Toneelgroep Amsterdam. Regie: Ivo van Hove. Met Halina Reijn als jonge vrouw die vecht met de demonen uit haar familie. Reprise. Laatste voorstellingen vanavond en vrijdag in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Winterverblijf van Het Toneelhuis. Eerste grote-zaalproductie van Lotte van den Berg, die zich liet inspireren door haar reis door Siberië en Mongolië. Met o.a. Dirk Roofthooft, Marlies Heuer en een boventoonzangeres. Vrijdag in Delft (De Veste), 28 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg) en 1 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 30 januari in Den Haag (Korzo Theater), 31 januari, 1 en 2 februari in Utrecht (Theater Kikker).

theater
Rococo van Hotel Modern is een ‘liefdesverklaring aan de fantasie’. Met dansende beren, levende skeletten en miniatuurpornofilmpjes. Vanavond t/m 31 januari, 1 en 2 februari in Amsterdam (Theater Frascati).

theater
Vielfahlt door Jakop Ahlbom, waarin een man zijn zoekgeraakte geliefde probeert terug te vinden. Manipulatie of magie? Reprise. Vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Almere (Schouwburg), woensdag in Leeuwarden (De Harmonie), 31 januari in Zaandam (Zaantheater).

theater
Faber speelt Fo met wonderlijke en uitbundige verhalen van de Italiaanse toneelschrijver Dario Fo, verteld door Peter Faber. Vanavond in Zwolle (Odeon), vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 30 januari in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Midsummernightsdream van Shake-speare door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Een spektakel over de liefde in vele vormen. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Lang en Gelukkig, familievoorstelling van het RO Theater. Met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder en Gijs Naber en Alex Klaasen als haar nare dochters Paris en Hilton. Een hilarische sprookje. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Hoorn (Het Park), zondag in Alkmaar (De Vest), woensdag in Drachten (De Lawei), 1 februari in Zaandam (Zaantheater), 2 februari in Deventer Schouwburg en tot slot 3 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Una Giornata Particolare naar de film van Ettore Scola, in regie van Peter de Baan. Met Linda van Dyck en Tom Jansen als verschoppelingen van het fascistische Italië, die troost bij elkaar vinden. Vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Bussum (’t Spant), 29 januari in Doetinchem (Amphion), 30 januari in Valkenswaard (De Hofnar), 31 januari in Beverwijk (Kennemer Theater).

theater
Liaisons dangereuses van Christopher Hampton naar het boek van Choderlos de Laclos, met Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat als het perverse paar dat een gevaarlijk spel speelt. Johan Doesburg regisseert deze voorstelling van het Nationale Toneel. Vrijdag in Tilburg (Schouwburg) en tot slot zaterdag in Almere (Schouwburg).

theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers gaat over een serieuze geleerde die zijn lezing ziet ontaarden in een ordinaire familieruzie. Met Kees Hulst, Titus Muizelaar. Laatste voorstellingen: vrijdag t/m zondag in Bellevue, Amsterdam.

theater
Kijk mama, ik dans!, het levensverhaal van Vanessa van Durme, die in Gent als jongen werd geboren en in Casablanca een vrouw werd. Op 29 januari in Stadsschouwburg, Heerlen; 6 februari in Leidse Schouwburg.

dans
Push is een van de vier choreografieën van Russell Maliphant, door hem en prima ballerina Sylvie Guillem uitgevoerd. Zaterdag in het Lucent Danstheater, Den Haag.

dans
Corazón Loco door de Franse Compagnie Blanca Li en het vocale ensemble Sequenza 9.3. Een ‘warmbloedige’ dansvoorstelling over de liefde. Vanavond en vrijdag in het Chassé Theater, Breda.

dans
El ultimo café, drieluik over de nieuwe flamenco door flamencodanser Andrés Marín, begeleid door vijf Spaanse instrumentalisten en een zanger. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zondag in Hoogeveen (De Tamboer).

dans
Parels, jubileumvoorstelling van Conny Janssen Danst met fragmenten uit eerdere choreografieën, waaronder Oktober, Licht en Rebound. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 29 januari in Leidse Schouwburg, 31 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Meer over