Agenda jong

THEATER..

Puur Natuur (8+) door Theater De Citadel. Tekst en regie: Feico Sobel. Waarom praten mensen met dieren? Houden dieren eigenlijk wel van mensen? En hoe dierlijk zijn wij? Vanavond in het Citadeltheater, Groningen.

Nog even nog even nog (5+) door Het Laagland. Tekst: Bouke Oldenhof. Regie: Silvia Andringa. Over een prinsje dat geboren moet worden, maar niet durft. Vanavond in De Krakeling, Amsterdam; zondag in Stadsschouwburg, Utrecht.

Baas Ben (4+) door De Brandstichting, regie: Titus Tiel Groenestege. Met Cees Brandt, Beppe Costa e.a. Ben houdt niet van muziek, zijn familie wel. Hij verzint iets om voorgoed van muziek af te zijn. Vandaag in Heerhugowaard (De Schakel), zaterdag in Hoofddorp (De Meerse), zondag in Papendrecht (De Willem), 10 mei in Maassluis (Schuurkerk).

MUZIEKTHEATER

Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan (6+) is een Noors volkssprookje over een witte ijsbeer die een prins blijkt te zijn. Door muziekensemble SOIL i.s.m. VeenFabriek. Regie: Paul Koek. Op 6 en 7 mei om 13.30 en 15.30 uur in Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden.

Pluk redt de dieren (5+), het vervolg op Pluk van de Petteflet met muziek van Peter van Hintum. Pluk gaat op avontuur met Spijtebijt. Tekst: Wil van der Meer en Bruun Kuijt. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Zaandam (Zaantheater), zondag in Groningen (Stadsschouwburg), 10 mei in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie).

Tantes (7+) door Xynix Opera. Muziek: Fons Merkies. Regie: Joke Hoolboom. Over tantes die ogen als lieve oma's, terwijl ze alle kinderen uit de weg willen ruimen. Gebaseerd op films van Hitchcock. Zondag in 't Speelhuis, Helmond.

De Trullenhoedster (8+), familiemusical door Opus One. Tom Poes redt een verliefde Ollie B. Bommel en het stadje Rommeldam met een grote list. Met Jon van Eerd als Bommel. Vrijdag in Venlo (De Maaspoort), zaterdag in de Rijswijkse Schouwburg, zondag in Almelo (Theaterhotel), 10 mei in Zaltbommel (De Poorterij).

Orpheus en de hellehond van de Hades (7+) door Frank Groothof en een tangoduo. Orpheus probeert zijn geliefde terug te halen uit het dodenrijk, maar hoe blijft hij uit de klauwen van de hellehond? Zaterdag in Het Park, Hoorn.

Pietje Bell, musical over de kwajongensstreken van het Rotterdamse schoffie. Met o.a. Johnny Kraaijkamp, Eric Beekes en Kiki Classen. Laatste voorstellingen, vandaag t/m zondag in het Oude Luxor, Rotterdam.

MUZIEK

Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, waar kinderen (7-11 jr) kunnen spelen met geluid. Je eigen klankwereld scheppen met muziekmachines, installaties en speciale computers. Tel. 020-7882000.

TENTOONSTELLINGEN

Opscheppen kun je in het Rotterdamse Museum Zuidwijk, de nieuwe locatie van Villa Zebra in Charlois. Elke woensdag t/m 5 juli zijn er van 14 tot 16 uur workshops voor kinderen van 8 tot 12 jaar over de geschiedenis van hun wijk. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

Pinokkio wereldwijd laat zien hoe het houten ventje van Collodi over de hele wereld bekend is geraakt. Tot en met 7 mei in Villa Zebra, Rotterdam. Tel. 010-2411717.

Beschuit met spruitjes in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam (t/m 7 januari 2007) laat zien wat er is veranderd in kleding en speelgoed voor kinderen, en wat hetzelfde is gebleven.

De Vredesfabriek bestaat uit machines als de tolerantiemeter, de conflictrol, de zondebokmolen en de oorlogsdemper. Welke machine wil jij inzetten? In het Verzetsmuseum Amsterdam, t/m 14 mei (www.verzetsmuseum.org).

Bang Bootje (4+) in Villa Zebra gaat over een bootje dat niet in het water durft. Hoe kun je hem daarmee helpen? Ted van Lieshout bedacht nog meer vragen, die over kunst gaan of over muziek. Tot en met 1 september in Villa Zebra, Rotterdam. Tel. 010-2411717.

Wim Hofman is de hoofdpersoon van een tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum (Letterkundig Museum, Den Haag). Je gaat op reis door zijn geheimzinnige wereld, waar je Koning Wikkepokluk en de Stoorworm kunt tegenkomen (t/m 6 augustus).

Meer over