Agenda jong

KINDERBOEKENWEEK..

De beer is los! is het thema van de Kinderboekenweek, die gisteren, op Werelddierendag, is begonnen. Bibi Dumon Tak schreef het boekenweekgeschenk, Laika tussen de sterren en ze rijdt rond in een bus met dieren die in het boek voorkomen. Tot eind volgende week zijn er activiteiten en feestelijkheden op scholen, in bibliotheken en kinderboekenwinkels. De Nederlandse Spoorwegen organiseren een Spoorzoekspel. Zie ook www.kinderboekenweek.nl

THEATER

Stemmen (8+)van theatergroep Kwatta is een nieuwe tekst van Frans Strijards, over smaak, waarheid en nog veel meer. Zaterdag om 19.30 uur en zondag om 14.30 uur in Het Badhuis, Nijmegen.

Joachim en M’oma (8+), een ontroerend relaas over een kind van een vluchteling. Zondag om 14u in Stadsschouwburg Utrecht.

Het Knuffelbos (2+) van Cees Brandt is een muzikaal kijkspel waarin twee meisjes een grote, roze kale boom nieuw leven in blazen. Zondag (14.30u) in de Hanzehof, Zutphen en woensdag (14.30u) in De Kampanje, Den Helder.

De worstelaar (8+) van Theater Gnaffel over een oude worstelaar die een bejaardenhuis op stelten zet. Poëtische slapstick met prachtige poppen. Vrijdag (19.30u) in de Krakeling, Amsterdam; zaterdag (19.30u) in De Cirkel, Heemskerk en zondag (15u) in de Verkadefabriek, Den Bosch.

Cinema Victoria (6+). Mimegroep Unieke Zaken neemt de kijkers mee in een nostalgische bioscoop waar detectives zomaar uit het filmdoek stappen. Zondag (14.30u) in Het Kruispunt, Barendrecht en woensdag (15u) in Centrum voor de Kunsten, Roermond.

Mama is jarig! (5+), De tocht van een argeloze zonderling naar zijn jarige moeder ontaardt in een chaotische, liefdevolle slapstick. Door Peter Zegveld en Chris Bolczek. Zondag om 15u in LAKtheater, Leiden.

Kindercabaret (5+). Pieter Tiddens geeft een aanstekelijke les cabaretgeschiedenis en zoekt met zijn dochter en de toeschouwers naar de betekenis van cool. Zaterdag (14.30u) in Woerden (Het Klooster); zondag (14.30u) in Amsterdam (De Krakeling) en woensdag (14 en 16u) in Oss (De Lievekamp).

Morgen begon ik (8+) door Het Filiaal naar Toon Tellegens boek Mijn avonturen door V. Swchwrm. Over angst, en boosheid, verliefd zijn en het gelukkigste moment van je leven. Zaterdag (16u) in De Krakeling, Amsterdam, zondag (14.30u) in De Lieve Vrouw, Amersfoort.

Tuin (6+), door van Onafhankelijk Toneel naar het prentenboek De Prinses van de Moestuin van Annemie & Margriet Heymans. Bewerking: Gerrit Timmers. Hanna gaat in de tuin wonen, als papa na mama’s dood te verdrietig is om naar haar te luisteren. Zondag en woensdag om 15 uur in het O.T. Theater, Rotterdam.

MUZIEKTHEATER

Kikker in de wolken (4+) door Theater Terra is een vervolg op Kikker, de musical, naar de verhalen van Max Velthuijs. Zaterdag en zondag (14 en 16.30u) in De Meervaart, Amsterdam.

Waanzin (14+), een muzikale voorstelling door Het Syndicaat over geloof, hoop en vriendschap. Vanavond (première) t/m zaterdag in het Rozentheater, Amsterdam.

Thomas (9+) van Xynix Opera is gebaseerd op het boek Van alle dingen van Guus Kuijer, over geluk en geloof. Muziek van Jeff Hamburg. Vanavond (19.30u) in Hilversum (Theater Achterom), vrijdag (19.30u) in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag (15u) in Breda (Chassé Theater) en woensdag (15u) in Dordrecht (De Kunstmin).

Atalanta (14+) is een hiphopopera over de woede van jongeren die dolen door de verlaten stad. Door Het Waterhuis i.s.m. het Rotterdamse podium Hal 4. Daar speelt Atalanta t/m 21 oktober, dinsdag t/m zaterdag om 20.15u, woensdag en donderdag ook om 14u.

Mijn speelgoed (4+), de komst van een nieuw broertje verandert het bestaan van computergekke Bas compleet. Een muzikale voorstelling van Virga Lipman. Zondag (14.15u) in Theater Zuidplein, Rotterdam en woensdag (14u) in De Muzeval, Emmen.

TENTOONSTELLINGEN

Een fantasiedier maken (7-12jr), dat kan woensdag 11 oktober in het Frans Hals Museum in Haarlem. Schilderijen geven ideetjes voor een eigen collage. Opgeven via tel. 022-5115783.

Heel kapot gaat over wat ‘heel’ en wat ‘kapot’ is. Je kunt dertig kunstwerken verkennen en ontdekken wat er mee aan de hand is. Een interactieve tentoonstelling in Villa Zebra, Rotterdam, t/m 4 februari. Workshops op woensdag, zaterdag en zondag. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

Meer over