Agenda jong

KINDERBOEKENWEEK..

De beer is los! is het thema van de Kinderboekenweek, want die begint op 4 oktober: Werelddierendag. Net als voorgaande jaren is er dinsdagavond in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam eerst een Kinderboekenbal voor de schrijvers en illustratoren (en kinderen). Vervolgens zijn er tien dagen lang in bibliotheken, kinderboekenwinkels en op scholen activiteiten en feestelijkheden. De Nederlandse Spoorwegen organiseren een Spoorzoekspel. Kijk op: www.kinderboekenweek.nl

THEATER

Joachim en M’oma (8+), een ontroerend relaas over een kind van een vluchteling. Vrijdag (19.30) en zaterdag (16u) in De Krakeling, Amsterdam.

Het Knuffelbos (2+) van Cees Brandt, daar dartelen twee opgewekte meisjes rond, maar er gaat daar soms ook flink wat mis. Zondag om 11 en 16u in De Krakeling, Amsterdam.

Naar zee, naar zee! (7+) van Leeuwenhart is een poppenvoorstelling over de droom om weg te gaan naar het zonnige zuiden. Zaterdag (19.30u) en zondag (14.30u) in Amstelveens Poppentheater.

Kikker in de wolken (4+) door Theater Terra, naar het boek van Max Velthuijs. Zondag om 14 en 16u in De Lievekamp, Oss en woensdag om 14 en 16u in De Maagd, Bergen op Zoom.

Mama is jarig! (5+), De tocht van een argeloze zonderling naar zijn jarige moeder ontaardt in een chaotische, liefdevolle slapstick. Door Peter Zegveld en Chris Bolczek. Zondag om 14u in Schouwburg De Storm, Winterswijk en woensdag om 15u in Schouwburg Ogterop, Meppel.

Kindercabaret (5+). Pieter Tiddens geeft een aanstekelijke les cabaretgeschiedenis en zoekt met zijn dochter en de toeschouwers naar de betekenis van cool. Vrijdag (19u) in Hengelo (Rabotheater), zaterdag (14u) in Hoofddorp (Schouwburg De Meerse), zondag (14.30u) in Helmond (’t Speelhuis) en woensdag (14.15u) in De Nieuwe Doelen, Gorinchem.

Morgen begon ik (8+) door Het Filiaal naar Toon Tellegens boek Mijn avonturen door V. Swchwrm. Over angst, en boosheid, verliefd zijn en het gelukkigste moment van je leven. Zondag (15u) in de Toneelschuur, Haarlem en woensdag (19u) in Het Kruithuis, Groningen.

Tuin (6+), familievoorstelling van Onafhankelijk Toneel naar het boek De Prinses van de Moestuin van Annemie & Margriet Heymans. Bewerking: Gerrit Timmers. Hanna gaat in de tuin wonen, als papa na mama’s dood te verdrietig is om naar haar te luisteren. Zondag en woensdag om 15 uur in het O.T. Theater, Rotterdam.

MUZIEK

Afrikaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse muziek door Fra Fra Sound op een kinderconcert in het World Music & Dance Centre in Rotterdam, vrijdag om 15 uur.

MUZIEKTHEATER

Thomas (9+) van Xynix Opera is gebaseerd op het boek Van alle dingen van Guus Kuijer, over geluk en geloof. Jeff Hamburg componeerde de muziek. Vrijdag (19.30u) in De Flint, Amersfoort en zondag (14.30u) in De Metropole, Almere.

Atalanta (14+) is een hiphopopera over de woede van jongeren die dolen door de verlaten stad. Door Het Waterhuis i.s.m. het Rotterdamse podium Hal 4. Daar speelt Atalanta op 29 en 30 september om 20.15u en op 3 en 4 oktober om 14u.

Mijn speelgoed (4+), de komst van een nieuw broertje verandert het bestaan van computergekke Bas compleet. Een muzikale familievoorstelling van Virga Lipman. Zaterdag (14.30u) in De Voorveghter, Hardenberg en woensdag 14.30u in De Meervaart, Amsterdam.

Pluk redt de dieren (5+) naar het boek van Annie M.G. Schmidt, met muziek van Peter van Hintum. Pluk heeft zijn handen vol aan de bijtende Spijtebijt. Zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), zondag in Alkmaar (De Vest), woensdag in Roosendaal (De Kring).

TENTOONSTELLINGEN

Ster in de stad geeft een indruk van het leven in de Indiase miljoenstad Bombay. Je maakt een Bombaytour naar de sloppenwijken en de rijke buurten. Met muziek, film, dans en veel voorwerpen waan je je in een andere wereld. Van 30 september t/m voorjaar 2007 in het Tropenmuseum Junior, Amsterdam. Voor de tours is reserveren raadzaam. Zie ook: www.tropenmuseumjunior.nl

Heel kapot gaat over wat ‘heel’ en wat ‘kapot’ is. Je kunt dertig kunstwerken verkennen en ontdekken wat er mee aan de hand is. Een interactieve tentoonstelling in Villa Zebra, Rotterdam. Workshops op woensdag, zaterdag en zondag. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

Meer over