[agenda] jong

DANSKlein Zwanenmeer (2-7 jr) een bijzonder samenspel van dans, poppen en schimmenspel rond het befaamde ballet, van de choreografen Jördis Cordua en Regina Magnus en regisseur Hans Thissen....

THEATER

De hik op zaterdag (7+) door Kwatta: Marije Gubbels met het curieuze verhaal van Jeroen die een sleutel vindt die hem bijzondere krachten geeft èn van zijn familie scheidt. Woensdag (t/m zondag) om 14.30u in het Badhuis in Nijmegen.

Liuwehert (9+), familievoorstelling van Tryater (in het Fries) naar Astrid Lindgrens De gebroeders Leeuwenhart, in een regie van Rieks Swarte. Vanavond t/m zaterdag en dinsdag en woensdag om 15u en 19.30u in De Harmonie in Leeuwarden.

Alleen op de wereld (10+), familievoorstelling naar Hector Malot’s klassieker over het vallen en altijd weer opstaan van Rémi. Vanavond t/m zaterdag om 20.30u in de Verkadefabriek, Den Bosch.

Roodkapje ( & de Zware Jongens) (6+) is een zogenaamde ‘kerstpantomime’; een sprookje, aangekleed met liedjes, acts en toverkunsten, inclusief diner. Regie: Mark Kingsford. Vandaag t/m zaterdag om 16.30u in Delft (de Veste), 2 t/m 6 januari om 16.30u in Vondelkerk, Amsterdam.

Wolf! (6+) door Huis aan de Amstel is een sprookje over vriendschap naar het boek Schaap met Laarsjes van Maritgen Matter. Vanavond om 19u in Maastricht (Kumulus), vrijdag om 14.30u in Oldenzaal (Stadstheater), zaterdag om 19u in Barendrecht (Het Kuispunt).

Perô of de geheimen van de nacht (5+) van Speeltheater Holland, naar het boek van Michel Tournier, over een bakker met liefdesverdriet. Vrijdag om 15u in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag om 16u in Groningen (Grand Theatre) en woensdag om 14.30u in het Speeltheater Holland in Edam.

Het Knuffelbos (2+) van Cees Brandt is een muzikaal kijkspel waarin twee meisjes een grote, roze kale boom nieuw leven in blazen. Vrijdag om 13.30u in het Grand Theatre, Groningen, zaterdag om 14u in het Posthuis in Heerenveen.

MUZIEK

De Koning van-al-wat-je-ziet, muzikaal sprookje door Maarten Koningsberger (zang) en musici, woensdag (14.30) in de Philharmonie, Haarlem.

Dans, Assepoester, Dans! (6+), een muzikaal sprookje door theatergroep Ruw Dons in Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht. De muziek wordt gespeeld door de automatische muziekinstrumenten van het museum. Op 28, 29, 30 december en 3 t/m 5 januari, telkens om 12 en 14u.

Klankspeeltuin (7-11 jr) in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam: je eigen klankwereld scheppen met muziekmachines en computers. Vandaag t/m zondag en van 2 t/m 7 januari elke dag van 12.30-14.30u. Reserveren noodzakelijk: tel. 020-7882000 of klankspeeltuin@muziekgebouw.nl.

MUZIEKTHEATER

De prinses op de erwt (4+) is een ‘wilde’ versie van Andersens sprookje, waarin Siebert en Hillegonde – die een beetje gek zijn – met prins Plons uit Bordurië op zoek gaan naar een prinses. Door Jeugdtheater Hofplein, in het theater aan de Benthemstraat in Rotterdam. Met muziek van Ton Scherpenzeel. Vandaag t/m 4 februari. Zie ook: www.hetisecht.nl

Honk! (8+), familiemusical naar het sprookje Het Lelijke Eendje. Vanavond om 19u in de Lochemse Schouwburg, zaterdag om 14.30u in Hoogeveen (De Tamboer) en woensdag om 14u in IJsselstein (Fulcotheater).

Reuzenkokodil (4+): René Groothof brengt samen met filmorkest Max Tak deze opwindende Roald Dahl-vertelling over een krokodil die trek krijgt in kinderen. Vanavond en vrijdag om 14.30u in Amsterdam (De Krakeling), dinsdag om 14u in de Leidse Schouwburg, woensdag om 14.15u in het Zaantheater, Zaandam.

Ode twee (9+), concert voor een stille drummer is opnieuw een staaltje muzikaal theater van Stella Den Haag. Woensdag om 15u in de Kunstmin in Dordrecht.

Stemmen (8+) van Kwatta is een tekst van Frans Strijards, over smaak, waarheid en nog veel meer. Zondag en dinsdag om 14.30u in Het Badhuis in Nijmegen.

Kikker in de wolken (4+), nieuw avontuur van Max Velthuis’ creatie Kikker, over vriendschap en de kunst van het vliegen. Vandaag (14 en 16u) in Tilburg (Schouwburg), vrijdag om 14u in Arnhem (Musis Sacrum), dinsdag (14 en 16u) in Amsterdam (Stadsschouwburg) en woensdag (14 en 16u) in Noordwijk (Theater in de Muze).

TENTOONSTELLINGEN

Zin in Kerst. Engelen laat alle mooie engelen zien uit de collectie van het Catharijneconvent, Utrecht. Bovendien zijn er rondleidingen, vertellingen, workshops en concerten. Nog t/m 7 januari. Tel. 030-2313835 (www.catharijneconvent.nl).

Ster in de stad geeft een indruk van het leven in de Indiase miljoenstad Bombay. Je maakt een Bombaytour naar de sloppenwijken en de rijke buurten. Met muziek, film, dans en veel voorwerpen waan je je in een andere wereld. Tot eind maart in het Tropenmuseum Junior, Amsterdam. Reserveren is raadzaam ( www.tropenmuseumjunior.nl).

Backstage, interactieve tentoonstelling over de wereld van de popmuziek. Je eigen cd-hoes ontwerpen en geluidssporen mixen. Voor onbepaalde tijd in Museon, Den Haag. Tel. 070-3381421.

Meer over