Agenda Fotografie

STEDELIJK MUSEUM CS, Oosterdokskade 5, dagelijks 10-18u, www.stedelijk.nl...

AMSTERDAM
Facts, Fictions and Stories – Twee projecten van Broomberg & Chanarin, t/m 25 februari. Eerste solotentoonstelling in Nederland van de Zuid-Afrikaanse fotografen Adam Broomberg (Zuid-Afrika, 1970) en Oliver Chanarin (1971, Groot-Brittannië). De foto’s, veelal portretten, zijn gecombineerd met teksten en interviews en geven een overtuigend beeld van de sociale veranderingen en de complexiteit van het dagelijkse leven in dit land.

AMSTERDAM
FOAM, Keizersgracht 609, dagelijks 10-17u do vr tot 21u, www.foam.nl.

AMSTERDAM
World Press Photo – 13de Joop Swart Masterclass: Risk, t/m 7 januari. Tentoonstelling naar aanleiding van de Joop Swart Masterclass, die World Press Photo jaarlijks organiseert. Internationale persfotografen maakten voor deze masterclass foto-essays rond het thema Risico. De Nederlandse Marieke van der Velden maakte portretten van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland die meer dan vijf jaar op een besluit over hun verblijfsvergunning hebben gewacht.

AMSTERDAM
Paul Kooiker – Paradise Twenty-One, t/m 11 februari. Paradise Twenty-One toont enkele fotoseries en nieuw videowerk van de Nederlandse fotograaf Paul Kooiker. Kooikers fotografeert het vrouwelijk lichaam, zijn werk kan gezien worden als een hedendaagse voortzetting van een oude traditie die zich richt op de relatie tussen kunstenaar en model, kijker en bekekene. Meestal subtiel, soms uitdagend.

AMSTERDAM
August Sander – Mensen van de 20ste eeuw, t/m 21 maart. August Sander (1876-1964) stelde zich met dit wereldberoemde portrettenproject ten doel de volledige maatschappelijke orde van zijn tijd in kaart te brengen. Het resultaat is zowel een sociologisch project, een historisch document als een fotografisch meesterwerk. De spanning tussen het individuele en het archetypische in Sanders werk is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de portretfotografie. Uit Mensen van de 20e eeuw selecteerde Foam ruim 150 originele afdrukken.

AMSTERDAM
Forensische fotografie uit het archief van de Amsterdamse politie 1960-1985, 11 januari t/m 25 februari. Na twintig jaar vervalt de geheimhoudingsplicht die de Amsterdamse politie heeft ten aanzien van het uitgebreide archief forensische fotografie. De beelden die Foam selecteerde – het merendeel van plaatsen delict – was dus nooit eerder te zien.

AMSTERDAM
HUIS MARSEILLE, Keizersgracht 401, di t/m zo 11-18u, www.huismarseille.nl.

AMSTERDAM
Document Nederland: Schraal, t/m 4 maart. In samenwerking met NRC Handelsblad organiseren Huis Marseille en het Rijksmuseum voor de negende keer een fototentoonstelling in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht Document Nederland. Dit jaar over verborgen armoede in Nederland, gefotografeerd door Geert van Kesteren. De tentoonstelling wordt vergezeld van geluidsportretten waar verschillende betrokkenen bij het onderwerp aan het woord komen zoals een sociaal werker, een AOW-er, een professor, een medewerker van het NUON die het gas afsluit en de schuldhulpsanering.

AMSTERDAM
Bert Teunissen: Domestic Landscapes, t/m 4 maart. Voor dit project fotografeerde Teunissen honderden interieurs. Hij zocht over heel Europa naar oude huizen waar het daglicht het dagelijks leven nog bepaalt. Teunissen verlangt naar het licht van zijn ouderlijk huis. Met zijn foto’s wil hij een authentieke manier van leven vastleggen. Een leven dat aan het verdwijnen is onder de druk van modernisering en Europese regelgeving.

AMSTERDAM
David Goldblatt: Intersections, 4 maart t/m 27 mei. De Zuid-Afrikaan David Goldblatt (1930) is bekend geworden met zijn scherpe en subtiele blik op de Zuid-Afrikaanse samenleving. Tot eind jaren negentig werkte hij voornamelijk in zwart-wit. Pas toen hij door digitale ontwikkelingen in kleur dezelfde diepte en grafische expressie kon bereiken als in zwart-wit, is hij een nieuwe weg ingeslagen. Een professionele ommezwaai op hoge leeftijd die uitzonderlijk goed gelukt is. De tentoonstelling presenteert een groot overzicht van Goldblatts kleurenfotografie.

AMSTERDAM
Han Singels: Polder Holland, 2 juni t/m 26 augustus. In het voetspoor van de schilders van de Haagse school en Paulus Potter trekt Han Singels al jaren door de Nederlandse polders om er koeien in het landschap te fotograferen. Tegen de achtergrond van schaalvergroting in de landbouw en veeteelt, waarbij koeien steeds vaker op stal worden gehouden, werkt deze nieuwe blik op een aloud genre verfrissend.

AMSTERDAM
Cristobal Hara: Spanje van binnenuit (An Imaginary Spaniard II), 2 juni t/m 26 augustus. De Spanjaard Cristobal Hara (1946) dringt met zijn camera door tot het hart van de Spaanse samenleving, daar waar dood en leven samenkomen in het landschap, de rituelen, de soms liefdevolle dan weer wrede relaties tussen mens en dier en tussen mensen onderling. In contrastrijke kleuren probeert hij ook de keerzijde van het temperament van zijn land vast te leggen, een zienswijze die zijn landgenoten hem niet altijd in dank afnemen.

AMSTERDAM
GALERIE VAN ZOETENDAAL, Keizersgracht 488, wo t/m za 13-18u, www.vanzoetendaal.nl.

AMSTERDAM
Paul Kooiker – Political Chaos, 13 januari t/m 18 februari. Naar aanleiding van een verblijf als artist in residence in China heeft Paul Kooiker de serie Political Chaos gemaakt. Uitgangspunt zijn de beroemde propagandafoto’s van Mao zwemmend in de Yangtze rivier.

AMSTERDAM
Hellen van Meene, 24 febr t/m 1 april.

AMSTERDAM
Maarten van Schaik, 7 april t/m 12 mei.

AMSTERDAM
Van Schaik (1975) exposeert de straattaferelen die hij in 2005 in Las Vegas fotografeerde. In zijn composities maakt hij gebruik van strijklicht, schaduwen, reflecties, doorkijkjes en onaanzienlijke voorwerpen. Hij weet die te combineren tot beelden waarin alles op zijn plaats valt.

AMSTERDAM
Kyungwoo Chun, 19 mei t/m 23 juni.

HAARLEM
DE HALLEN, Grote Markt 16, di t/m za 11-17u zo 12-17u, www.dehallen.com.

HAARLEM
Give Me Your Image – Bertien van Manen, t/m 11 februari. Drie jaar lang reisde fotografe Bertien van Manen (1942) door vele Europese landen voor het project Give me your image. Ze bezocht tal van mensen thuis, en vroeg hen om hun bijzonderste foto te tonen. Trots, of juist vol aarzeling, toonde men haar foto’s die stuk voor stuk intrigerende verhalen uit de privé-sfeer vertellen. Elke getoonde opname werd door Van Manen gefotografeerd tegen de achtergrond van het interieur van de eigenaar.

HAARLEM
Finlandia – Joakim Eskildsen, Jouko Lehtola, Ari Saarto en Pekka Turunen, t/m 11 februari. In Finlandia staan vier Finse fotografen centraal. Eskildsen, Lehtola, Saarto en Turunen zijn exponenten van de ‘Helsinki School’, een term die zowel verwijst naar de kunstacademie in Helsinki als naar de succesvolle groep fotografen die er de afgelopen decennia is afgestudeerd. De fotografen van de Helsinki School maken zeer uiteenlopend werk, vanuit een breed scala aan artistieke posities, waarbij de karakteristiek Finse context van hun onderwerpen hen bindt.

HAARLEM
SPAARNESTAD PHOTOGALLERY, Groot Heiligland 37, di t/m za 12-17 zo 13-17u, www.spaarnefoto.nl.

HAARLEM
STILLS – Stereofotografie van de Haarlemse fotograaf J.G. Mulder, t/m 28 januari. Leven en werk van de Haarlemse ondernemer, pionier, amateurfotograaf en wereldreiziger J.G. Mulder (1869-1922) staan centraal in de tentoonstelling STILLS. Aan de hand van bijzondere stereofoto’s en met speciale stereokijkers kan de bezoeker zich even wanen in de wereld van rond 1900. Tegelijk met de tentoonstelling brengt theatergroep Lange Poten de voorstelling STILLS in verschillende steden in het land.

DEN HAAG
FOTOMUSEUM, Stadhouderslaan 43, di t/m zo 12-18u,www.fotomuseumdenhaag.nl.

DEN HAAG
Gregory Crewdson – Retrospectief 1985-2005, t/m 25 februari. Gregory Crewdson (New York, 1962) laat met zijn decors en digitale nabewerkingen het onderscheid tussen realiteit en fictie vervagen. Hij ontwricht de traditionele opvattingen over waarheid en realiteitsgehalte in de fotografie. Zijn hypnotiserende foto’s zijn het resultaat van een langdurig proces, waarbij een groot team van stilisten, lichtexperts en computergrafici betrokken is. Met het Amerikaanse suburbia als decor onderzoekt Crewdson de angsten, neuroses en verlangens van het moderne dagelijks leven.

DEN HAAG
Isabelle Huppert: La femme aux portraits, 16 maart t/m 17 juni. De bekende Franse actrice Isabelle Huppert (1953) is niet alleen voor filmregisseurs een bron van inspiratie. Ook voor tientallen beroemde fotografen blijkt zij een dankbaar onderwerp te zijn geweest vanwege haar unieke uitstraling: een mengeling van mondaniteit, meisjesachtigheid en melancholie. In deze tentoonstelling is werk vertegenwoordigd van onder anderen Henri Cartier-Bresson, Elliott Erwitt, Robert Frank, Nan Goldin, Annie Leibovitz en Helmut Newton.

DEN HAAG
Koos Breukel: Onder fotografen, 23 juni t/m 7 oktober. Gedurende zijn carrière heeft Koos Breukel (Den Haag, 1962) tientallen collega-fotografen geportretteerd vanwege hun verwantschap, inspiratie of vriendschap. In de tentoonstelling presenteert Breukel een selectie van circa vijftig van deze portretten in combinatie met één werk uit het oeuvre van de betreffende fotografen. Met werk over én van o.a. Richard Avedon, Paul Blanca, Rineke Dijkstra, Ed van der Elsken, Gerard Fieret, Robert Frank, Inez van Lamsweerde, Hellen van Meene, Daido Moriyama, Starn Twins.

GRONINGEN
NOORDERLICHT FOTOGALERIE, Akerkhof 12, di t/m zo 11-18u, www.noorderlicht.com

GRONINGEN
Harry Cock: Omstreken – foto’s 1980-2006, t/m 21 januari. In Omstreken presenteert Cock, fotograaf voor onder meer de Volkskrant, een keuze uit ruim vijfentwintig jaar werk, toegespitst op de foto’s die hij maakte in het noorden van het land. De manier waarop de mens zich staande probeert te houden in zijn veranderende omgeving is een terugkerend thema in Cocks werk. Wat daarbij opvalt, is zijn vaak lichtvoetige, humoristische invalshoek. Zeker wanneer hij zich richt op het wel en wee van (en in) het verstedelijkende landschap is zijn beeldtaal uiterst herkenbaar.

ROTTERDAM
NEDERLANDS FOTOMUSEUM, Wilhelminakade 66, di t/m zo 11-17u, www.nederlandsfotomuseum.nl.

ROTTERDAM
Dutch Eyes. Op 18 april opent het nieuwe Nederlands Fotomuseum in Las Palmas. Dutch Eyes, van 19 april t/m 26 augustus, is de openingstentoonstelling, een thematisch overzicht van de Nederlandse geschiedenis van de fotografie, in samenwerking met diverse Nederlandse museum-archieven. www.dutch-eyes.nl.

ROTTERDAM
Joachim Schmid – Between Pictures, 16 september t/m 25 november. Voor het eerst in zijn vijfentwintigjarige carrière maakt de Duitse beeldend kunstenaar Joachim Schmid een overzicht van zijn werk. Schmid begon in de vroege jaren tachtig als redacteur en uitgever van het tijdschrift Fotokritik, dat een zeer scherpe en ironische blik op de fotografie en de fotowereld ontwikkelde. In 1987 stopte het blad en Schmid begon met het verzamelen van onder andere amateurfoto’s, die hij op straat en op vlooienmarkten aantrof. Hij realiseerde daarmee uiteenlopende projecten die de canon van de fotografie stelselmatig ondergroeven.

ROTTERDAM
Joel Meyerowitz, Out of the Ordinary: 1970-1980, 16 september t/m 25 november. De Amerikaanse ‘straatfotograaf’ Joel Meyerowitz was in de jaren zeventig van de 20ste eeuw een pionier op het gebied van de kleurenfotografie. In die periode ruilde hij kleinbeeldcamera en zwart-witfilm in voor grootformaat viewcamera en kleurenfilm. Meyerowitz droeg bij aan de doorbraak van de ‘serieuze’ kleurenfotografie, een medium dat vóór die tijd als ‘commercieel’ en artistiek oninteressant werd beschouwd.

ROTTERDAM
KUNSTHAL, Museumpark, di t/m za 10-17u zo 11-17u. www.kunsthal.nl

ROTTERDAM
Koningen van Congo, t/m 28 januari. Sven Torfinn (1971), in 2005 winnaar van de Zilveren Camera, bracht in opdracht van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) in juli de verkiezingen in Congo in beeld, de eerste democratische verkiezingen na ruim veertig jaar. Hij documenteert dit historische moment aan de hand van portretten van de nieuwe volksvertegenwoordigers.

ROTTERDAM
NEDERLANDS ARCHITECTUURINSTITUUT, Museumpark 25, di t/m za 10-17u zo 11-17u, www.nai.nl.

ROTTERDAM
Spectacular city, t/m 7 januari. Stedelijke landschappen, iconische gebouwen en desolate interieurs in foto’s van Olivo Barbieri, Thomas Demand, Todd Hido e.a. Globalisering, technische en economische ontwikkelingen hebben in een duizelingwekkend tempo het beeld van de stad veranderd. De fotowerken in De Spectaculaire Stad tonen een vérgaande interesse van de fotografen en kunstenaars in deze veranderlijkheid van de stedelijke omgeving. Zij benutten daarbij de mogelijkheden van digitale en fotografische technieken en atmosferische elementen zoals licht en weersomstandigheden tot het uiterste.

ROTTERDAM
COKKIE SNOEI, Mauritsweg 55: do t/m zo 13-18u, www.cokkiesnoei.com.

ROTTERDAM
Mr Smith – Paul M. Smith, t/m 21 januari. Portretten van de Britse fotograaf, die bekend staat om zijn digitale manipulaties.

ANTWERPEN
FOTOMUSEUM, Waalse Kaai 47, di t/m zo 10-18u, www.fotomuseum.be,

ANTWERPEN
Frozen, 26 januari tot 13 mei. De 64-jarige Schotse fotograaf Albert Watson werkte voor bladen als Vogue, The Face, Rolling Stone en Newsweek.

ANTWERPEN
Ephemera, 15 juni t/m 9 september

ANTWERPEN
Polaroids van de Vlaamse schilder Luc Tuymans.

PARIJS
GALERIE NATIONALE DU JEU DE PAUME, 1 Place de la Concorde, di 12-21u, wo t/m vr 12-19u, za t/m zo 10-19u, www.jeudepaume.org

PARIJS
VIVA: a photographic agency, 30 januari t/m 9 april. De expositie toont de geschiedenis en het belang van fotoagentschap VIVA, dat van 1972 tot 1982 bestond en werd opgericht door acht fotografen afkomstig uit de protestgeneratie van mei ’68. In hun foto’s was stijl even belangrijk als maatschappelijk engagement.

PARIJS
MAISON EUROPÉENNE DE LA PHOTOGRAPHIE, 5-7 Rue de Fourcy, wo t/m zo 11-20u, www.mep-fr.org.

PARIJS
Regarder VU: un magazine photographique 1928-1940, 25 februari. Een retrospectief van dit vooruitstrevende fotografietijdschrift, waaraan fotografen als Kértesz, Brassaï en Man Ray meewerkten.

LONDEN
THE PHOTOGRAPHERS’ GALLERY, 5-8 Great Newport Street, ma t/m za 11-18u, do 11-20u, zo 12-17.30u, www.photonet.org.uk.

LONDEN
Bound for Glory: America in Colour 1939-1943, t/m 28 januari. De American Farmer Security Administration (FSA) legde in de jaren dertig de armoede op het Amerikaanse platteland vast in confronterende (kleuren)foto’s.

LONDEN
Bert Teunissen: Domestic Landscapes, t/m 28 januari. Voor dit project fotografeerde Teunissen honderden interieurs in heel Europa. Tot en met 4 maart ook te zien in Huis Marseille, Amsterdam.

LONDEN
Deutsche Börse Photography Prize 2007, 9 februari t/m 8 april 2007. De Photographer’s Gallery reikt deze jaarlijkse geldprijs (gesponsord door Deutsche Börse) uit aan de fotograaf die het afgelopen jaar de meest significante bijdrage heeft geleverd aan de fotografie. De vier genomineerden exposeren hun werk in de Gallery. Op 21 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

WINTERTHUR
FOTOMUSEUM WINTERTHUR, Grüzenstrasse 44, di t/m zo 11-18u, wo 11-20u, www.fotomuseum.ch.

WINTERTHUR
SIMULTANEOUS – Two Collections of Austrian Photography, t/m 18 februari. Expositie uit de fotocollectie van het Museum der Moderne in Salzburg, die meer dan 16 duizend Oostenrijkse foto’s bevat. Curator Urs Staher rangschikte de werken in verschillende thema’s.

NEW YORK
INTERNATIONAL CENTER OF PHOTOGRAPY, 1133 Avenue of the Americas, New York, di t/m zo 10-18u, vr 10-20u, www.icp.org.

NEW YORK
Ecotopia: The Second ICP Triennial of Photography and Video, t/m 7 januari. Moderne fotografen tonen hun visie op de natuur in de context van de wereldwijde klimaatproblemen en natuurrampen.

NEW YORK
Henri Cartier-Bresson’s Scrapbook, t/m 19 januari. Kort na de Tweede Wereldoorlog selecteerde Cartier-Bresson 251 van zijn beste foto’s voor een retrospectief, nu opnieuw te zien in het ICP.

NEW YORK
Martin Munkácsi: Think While You Shoot!, t/m 19 januari. Meer dan 125 foto’s en tijdschriftpagina’s van de Hongaarse fotograaf Munkácsi. Zijn foto’s uit de jaren twintig en dertig lezen als een staalkaart van het moderne leven. Munkácsi’s modefoto’s waren in hun tijd revolutionair door hun vitaliteit en informele toon.

NEW YORK
Let Your Motto Be Resistanze: African American Portraiture from 1865 to the Present, 11 mei t/m 9 september. Portretten van de 19de eeuw tot het heden tonen de veranderende kijk op zwarte Amerikanen.

NEW YORK
Amelia Earhart: From Image to Icon, 11 mei t/m 9 september. Tussen 1928 en haar mysterieuze verdwijning in 1937 was Amelia Earharts beeltenis alomtegenwoordig in de media. Earhart, de eerste vrouwelijke piloot, belichaamde de vrouwenemancipatie. De expositie reconstrueert aan de hand van tijdschriften, kranten en persfoto’s Earharts imago en de invloed ervan.

PHOTOSTART.NL
Veel activiteiten op het gebied van fotografie zijn terug te vinden op www.photostart.nl, een initiatief van de FotografenFederatie, het Nederlands fotomuseum en de Stichting Photoq.

Meer over