Afzettingsproces tegen Trump waarschijnlijk vandaag al voorbij

De Republikeinse senator Lamar Alexander zal vrijdag tegen het horen van nieuwe getuigen stemmen in het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Daarmee is de kans op een meerderheid in de Senaat voor nieuwe getuigen zo goed als verkeken en komt er eind aan de procedure zonder dat Trump wordt afgezet.

De Republikeinse senator Lamar Alexander verlaat het Capitool, waar het afzettingsproces plaatsvindt. Beeld REUTERS
De Republikeinse senator Lamar Alexander verlaat het Capitool, waar het afzettingsproces plaatsvindt.Beeld REUTERS

In een verklaring zei Alexander dat de daden van Trump – hij heeft de president van Oekraïne verzocht een onderzoek te beginnen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en dreigde het land militaire steun te ontzeggen om druk uit te oefenen – weliswaar ‘ongepast’ waren, ‘maar de Grondwet geeft de Senaat niet de macht de president uit het ambt te zetten en van het stembiljet te schrappen, simpelweg omdat zijn handelen ongepast was.’

Om getuigen en nieuw bewijs toe te staan, moeten 51 senatoren voorstemmen. De Republikeinen hebben een meerderheid van 53 tegenover 47 senatoren. Vier Republikeinen moeten tegen de partijlijn in stemmen om getuigen op te roepen. De Democraten hadden hun hoop gevestigd op Alexander als één van die vier.

Waarvan wordt Trump beschuldigd?

Trump wilde vorig jaar dat de president van Oekraïne een onderzoek zou starten naar presidentskandidaat Joe Biden, die zijn zoon uit de wind zou hebben gehouden bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma, en een onderzoek naar de rol van Oekraïne bij het hacken van de Democraten in 2016.

Persoonlijke politieke doelen dus, waarvoor de president zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani inzette. Tegelijkertijd maakte hij gebruik van publieke middelen, door militaire steun aan Oekraïne tegen te houden. Machtsmisbruik dus. Omdat Trump getuigen en documenten weghield van de commissie die deze zaak onderzocht, wordt hij ook beschuldigd van tegenwerking van het Congres.

Andere Republikeinse senatoren die ertoe neigden nieuwe getuigen op te roepen, waren Susan Collins en Lisa Murkowski. Collins had eerder op de tweede dag van de vragensessie in de Senaat laten weten dat ze voorstander is van het oproepen van getuigen, onder wie voormalig veiligheidsadviseur John Bolton. Murkowski neigde er ook naar tegen de Republikeinse partijlijn in te gaan, maar ze liet na afloop van de sessie weten pas vrijdagochtend (lokale tijd) met haar besluit te komen.

Doordat Alexander nu tegenstemt, wordt het afzettingsproces zeer waarschijnlijk vrijdag al definitief afgesloten. De aanklagers en de advocaten van Trump beginnen de zitting vrijdag met een laatste pleidooi. Beide kanten krijgen twee uur om hun zaak te bepleiten. Daarna wordt gedebatteerd en gestemd over het toelaten van getuigen. Als daar geen meerderheid voor is, volgt de slotstemming over het afzetten van Trump.

Die stemming kan Trump met een gerust hart op televisie volgen. Tweederde van de Senaat zou voor afzetting moeten stemmen om daadwerkelijk de eerste Amerikaanse president ooit uit zijn ambt te zetten. Dat zal niet gebeuren, gezien de meerderheid die de Republikeinen hebben in de Senaat.

Meer over de impeachment van Trump

Goed opletten, voor we het weten is het afzettingsproces alweer voorbij. Uiteindelijk zal de geschiedenis oordelen: niet alleen over Trump, maar ook over de senatoren.

Meer over