REPORTAGE

'Aftreden, aftreden', roepen de studenten

Met de handen op haar rug staat collegevoorzitter Louise Gunning in het Maagdenhuis voor een vastberaden menigte. Niet voor het eerst deze week. 'Ik denk dat er maar weinig organisaties zo democratisch zijn als de universiteit', probeert ze de studenten in een zoveelste poging te verleiden het monumentale pand aan het Spui te verlaten.

Willem Van Ewijk
Studenten hangen donderdag spandoeken op in het Maagdenhuis. Beeld Sanne De Wilde
Studenten hangen donderdag spandoeken op in het Maagdenhuis.Beeld Sanne De Wilde

In het Maagdenhuis houdt het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam kantoor. Sinds woensdagavond houden studenten het gebouw bezet. En ze zijn niet van plan in beweging te komen. Het begint Gunning zichtbaar te irriteren. 'Als jullie zelfs de studentenraden afvallen, dan vallen jullie de democratie af', zegt ze. Ze draait zich om en loopt weg. 'Aftreden, aftreden!', roepen ruim tweehonderd studenten. Nog niet eerder klonk die roep zo luid.

Gunning heeft de opstandige studenten dan net drie toezeggingen gedaan. Het is de tegemoetkoming aan de demonstranten die al weken strijden tegen het rendementsdenken op de UvA en het gebrek aan democratie. Eén student mag lid worden van het hoogste bestuursorgaan. De komende twee jaar wordt er niet gekort op de kleine talen - zoals het Tsjechisch en het Noors - en voor de grote talen komt er meer geld beschikbaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Gunning overtuigt niet

Toch weet Gunning niet te overtuigen. 'We zijn nog niet tevreden', stelt Tivadar Vervoort, voorman van Humanities Rally onomwonden. 'Er is nu nog geen echt medium van inspraak.' Rudolf Valkhoff (61), de enige docent die eerder het Bungehuis bezette, valt hem bij. 'Dit soort spelletjes, met toezeggingen, wordt al jaren gespeeld.'

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Groningen. Daar op de Rijksuniversiteit demonstreerden donderdag studenten in het bestuursgebouw, uit solidariteit. Filosofiestudenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verenigden zich in de actiegroep Philosophy Ground en willen met het college van bestuur in gesprek voor behoud van de onafhankelijke faculteit der Wijsbegeerte. In een gebouw van de TU Delft is een spandoek opgehangen: 'Steun de helden van de UvA-bezetting!'

null Beeld anp
Beeld anp

Eén student in het college van bestuur is veel te weinig, vinden ze in Amsterdam. Die kan nooit een vuist maken tegen de vier andere leden, gonst het door het atrium. 'In de studentenraad zitten er twaalf', verdedigt Gunning zich. 'Maar die kunnen niets bereiken!', is het antwoord van een student.

Jaap Oosterwijk zegt dat studenten die in de medezeggenschapsraad zitten daar vaak moedeloos van worden. Zelf zat hij twee jaar in de faculteitsraad. Iedere keer als de studenten het niet eens waren met het bestuur, werd er gezegd dat ze daarmee de relatie tussen studenten en bestuur onder druk zetten, en de dialoog in gevaar brachten.

Gebrek aan fantasie

Die ochtend heeft Dan Hessler-Forest, docent televisiewetenschappen, tijdens een lezing over de noodzaak van fantasie om ideeën te vormen voor een betere wereld betoogd. Hij laakt het gebrek aan fantasie bij de managers, die daardoor niet in staat zijn om een betere wereld te creëren. Hij noemt het kapitalistisch realisme: ziekenhuizen, gevangenissen en universiteiten worden bestuurd als bedrijven. Dat realisme leidt ertoe dat besturen de ideeën van studenten niet goed begrijpen.

Dat onbegrip wordt gevoeld. Want het toegezegde extra geld, zo zegt Vervoort later, is een mooi gebaar. Maar niet meer dan dat. Het blijft nodig om de universiteit te decentraliseren. Studenten en docenten moeten het beleid bepalen, niet de managers. Er moet een eind komen aan het rendementsdenken op de universiteit.

Donderdagmiddag komen ook de schoonmakers van de UvA het Maagdenhuis binnen: 'Wij weten hoe het is om te strijden voor onze rechten, geef niet op!' Zij haalden vorig jaar na een wekenlange staking hun gelijk.

Meer over