Aftellen in Rotterdam begint nu echt na 8-0 zege op Go Ahead

Het aftellen begint nu dan toch serieus in Rotterdam en omstreken. Nog vier keer winnen en de eerste titel van de eeuw voor Feyenoord zou binnen moeten zijn. Gisteravond werd het verschil in doelsaldo met naaste achtervolger Ajax, dat op drie punten staat, uitgebouwd naar vijftien treffers.

Aanvoerder Dirk Kuijt bedankt het publiek. Jens Toornstra, uiterst links, maakte drie goals en krijgt de bal mee naar huis, alleen houdt spits Kramer de bal nog even vast. Beeld anp
Aanvoerder Dirk Kuijt bedankt het publiek. Jens Toornstra, uiterst links, maakte drie goals en krijgt de bal mee naar huis, alleen houdt spits Kramer de bal nog even vast.Beeld anp

Eerste halte naar de nu al licht onrustige kampioenenboulevard Coolsingel, Go Ahead Eagles, werd in sneltreinvaart gepasseerd: 8-0, bij rust was het al 5-0.

Heel even nam de feestavond uitzinnige vormen aan toen duidelijk werd dat AZ op 1-1 was gekomen bij Ajax. Toen de Amsterdammers weer op voorsprong kwamen tachtig kilometer verderop drong de realiteitszin door: Feyenoord zal het waarschijnlijk zelf moeten doen.

Het was een zege die een regelrecht eerbetoon was aan de zeer uiteenlopende componenten waaruit dit Feyenoord bestaat. Voor een groot deel kwam die op het conto van eerder afgeschreven ex-subtoppers, Toornstra en Van der Heijden. Beiden scoorden, Toornstra zelfs drie keer, en hielpen ook nog mee bij andere doelpunten. Ook de 36-jarige aanvoerder Kuijt, belachelijk gemaakt de voorbije dagen vanwege zijn grenzeloze optimisme, deelde volop mee met een doelpunt en een assist.

De altijd optimistische aanvoerder Dirk Kuijt scoorde er een en gaf een assist. Beeld anp
De altijd optimistische aanvoerder Dirk Kuijt scoorde er een en gaf een assist.Beeld anp

Mentale kracht

De gretige buitenspelers Elia en Berghuis toonden hun klasse met tal van heerlijke rushes, scharen, schoten en demarrages. Elia vond het net, Berghuis gaf een doelpunt aan, misschien nog wel een, zo snel ging het gisteravond.

Maar ook een groot talent presenteerde zich nadrukkelijk. Bart Nieuwkoop (21) had nog moeite bij zijn basisdebuut tegen Ajax drie dagen eerder op het middenveld. Zoals heel Feyenoord het toen moeilijk had. Gisteravond was hij als back geweldig op dreef. Nieuwkoop is bloedsnel, fel in de duels, kan goed voetballen en heeft geen vrees.

De ongekende strafexpeditie zegt alles over de mentale kracht van dit Feyenoord. Voor de derde maal werd na een nederlaag direct een topprestatie geleverd. De in grote lijnen zelfde ploeg die vorig seizoen nog een record aan nederlagen op rij boekte (zeven) doet deze voetbaljaargang niet aan dips, hooguit aan een sporadisch dalletje, zo lijkt het.

Andere uitslagen

Heracles Almelo - Vitesse 0-1

FC Groningen - NEC 2-0

Ajax - AZ 4-1

Willem II - ADO Den Haag 1-2

Zondag was naaste achtervolger Ajax dus nog veel te sterk, de Ajacieden gingen tot in de mixed zone door met Feyenoorders door elkaar te schudden. Feyenoord zou gaan wankelen en uiteindelijk neerzijgen, voorspelden uitblinkers Ziyech, Kluivert en Schöne.

Feyenoord kwam er gehavend uit, ja, met blessures bij Jørgensen (beknelde zenuw in de rug) en Karsdorp (verrekking knieband). Maar de uitslag viel mee (1-2) en de moraal was in ieder geval in woorden ongebroken, zo maakten vooral de routiniers duidelijk.

Dat bleek dus ondubbelzinnig, want de achtklapper was allesbehalve geflatteerd, Go Ahead-aanvaller Manu had een keertje tegen moeten scoren, maar Feyenoord had de tien ook makkelijk kunnen aantikken.

Giovanni van Bronckhorst kreeg zondag tegen Ajax te maken met twee blessuregevallen: Jørgensen en Karsdorp. Kramer en de goed spelende Nieuwkoop toonden zich waardige vervangers. Beeld anp
Giovanni van Bronckhorst kreeg zondag tegen Ajax te maken met twee blessuregevallen: Jørgensen en Karsdorp. Kramer en de goed spelende Nieuwkoop toonden zich waardige vervangers.Beeld anp
Steven Berghuis speelde sterk en liet fraaie dribbels, scharen en schoten zien. Beeld anp
Steven Berghuis speelde sterk en liet fraaie dribbels, scharen en schoten zien.Beeld anp

Motivatie

De doelpunten kwamen snel. Van Toornstra uiteraard, de Feyenoorder die zijn doelpunten exclusief voor de Kuip bewaard. Hij zal de grootste tegenstander zijn van een nieuw stadion. Met treffers die hem typeren. Gewoon op tijd bij de strafschopstip zijn en daar de teruggetrokken voorzet binnen werken. Of keihard vuren met zijn wreef vanuit een lastige hoek. Elia dribbelde na een kwartier driftig naar binnen, bedacht eens waar hij wilde schieten en vond de korte hoek. Hij juichte niet, maar deed of hij last had van zijn been, een reactie op een gefotoshopte publicatie over de vele blessures bij Feyenoord waarover hij zich boos had gemaakt.

Zo had iedereen zijn motivatie. Spits Kramer wilde laten zien dat hij meer is dan incidentele pinch-hitter in de grote schaduw van topscorer Jørgensen. Hij was actiever dan ooit, vloog zelfs met een soort karatekick naar een voorzet, maar miste lang net de scherpte bij de afronding. In zijn rug profiteerden Kuijt (3-0) en Toornstra (4-0) en Kramers cipier Fischer schrok kort voor rust zo van alles wat er om hem heen gebeurde dat hij Van der Heijden in staat stelde de 5-0 aan te tekenen.

De nieuwe Go Ahead-coach Maaskant, goed begonnen met een uitzege op Twente, probeerde na de rust met wat wissels het doel van de arme Zwarthoed extra te stutten, maar het haalde niets uit.

Feyenoord had namelijk bedacht dat er ook nog wat kopgoals bij moesten. Botteghin zette zijn harde voorhoofd in de vijftigste minuut tegen de bal na slim terugleggen van kompaan Van der Heijden en Kramer kreeg ook zijn doelpunt door de bal fraai te schampen na een panklare voorzet van Berghuis.

'Lekker voor het doelsaldo en op naar de volgende, doei, doei,' concludeerde speaker en voormalig kopspecialist Peter Houtman. En zo was het.

Jens Toornstra maakte drie goals en was ook nog betrokken bij andere doelpunten. Beeld anp
Jens Toornstra maakte drie goals en was ook nog betrokken bij andere doelpunten.Beeld anp
Meer over