Afstandsbediening

Neuzen in je thuiscomputer terwijl de Middelandse Zee tegen je kuiten klotst. Met de juiste software kan het. Wel eerst even testen.

Geef toe: elke vakantie komt er een moment dat je even achter je pc zou willen kruipen. Thuis, terwijl de Middelandse Zee tegen je kuiten klotst. Omdat je die voucher bent vergeten. Omdat je het nieuwe e-mailadres van je tante wilt opzoeken. Omdat je even een foto van een vorige vakantie aan een verse vakantiekennis wilt laten zien.

Natuurlijk kun je documenten die je op je bestemming nodig denkt te hebben op je tablet zetten, aan jezelf gmailen of in Dropbox stallen. Maar daarmee blijf je afgesneden van de bestanden waarvan je voor vertrek nog niet kon bevroeden dat je er verlegen om zou zitten.

Voor zulke situaties is een categorie software uitgevonden die in het computerbargoens wordt aangeduid met 'remote desktop' - dat zich vrijelijk laat vertalen als 'bureaublad-op-afstand'. Met dit soort computerprogramma's leg je vanaf een andere pc, tablet of mobiele telefoon via internet een verbinding met je pc thuis (of elders). Die kun je dan bedienen alsof je er thuis achter zit. Soms ook handig als jij al op kantoor zit en de belangrijke powerpointpresentatie niet.

In de meeste gevallen moeten pc of Mac thuis en de meereizende gadget van software worden voorzien. Er zijn ook diensten die werken met webdiensten op de computer vanwaaraf je op de machine thuis inlogt (handig voor gebruik in een cybercafé).

In elk geval moet de computer thuis aanstaan. Om te voorkomen dat de buren bij het begieten van de planten denken 'gut, ik zal die pc maar even uitzetten', is het misschien handig om het scherm uit te schakelen. Ontkoppel voor alle zekerheid ook toetsenbord en muis. Hang een briefje op voor de thuisblijvers ('pc laten aanstaan a.u.b.).

De software op de thuiscomputer moet draaien, dus het programma moet opstarten als de computer de kolder in de kop heeft gekregen en zichzelf heeft herstart, bijvoorbeeld na een update voor het systeem. Daarvoor moet je de optie aanvinken 'Starten als Windows (of Mac) start'.

Sommige computers zijn zo ingesteld dat ze in de slaapstand niet te benaderen zijn vanaf internet. Windows-pc's zijn in veel gevallen zo te configureren dat ze met een seintje van buiten weer wakker worden, een zogeheten 'magic packet'.

Online zijn tal van handleidingen te vinden hoe zo'n 'Wake On LAN' of 'Remote Wake Up' moet worden ingesteld. Dat vereist wel enig kennis van computers, want er moet gesleuteld worden aan het BIOS - zeg maar de startmotor van de pc.

Als remote-desktop-software je het gevoel geeft dat je achter je pc thuis zit, hou er dan wel rekening mee dat een online bestuurde pc vaak trager is (geheel afhankelijk van de verbindingssnelheid). Op een tablet een muis en toetsenbord nabootsen is ook niet eenvoudig. Sommige tablets kunnen niet het hele scherm van een computer bevatten.

Thuis eerst testen is zeker aan te raden. Een aantal diensten is vaak twee weken tot een maand uit te proberen - net voldoende voor de vakantie.

computer-op-afstand

1 TeamViewer: gratis voor privégebruik; gratis apps beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone 8, Windows, MacOS X en Linux; ook gratis webtoegang.

2 LogMeIn: gratis app voor iOS en gratis toegang via website; voor Android alleen betaalde app, Ignition euro 24,98; ondersteuning voor Wake On LAN ingebouwd; Pro-versie biedt telefonische bijstand.

3 PocketCloud Remote Desktop: gratis apps voor iOS en Android; pro-versies voor euro 13,99 en euro 11,53; inloggen met Google-account.

4 GoToMyPc: gratis app, service vanaf euro 7,99 euro per jaar; inzoomen op bureaublad tot 300 procent; werkt op Samsung Galaxy Note-toestellen ook met S-Pen.

5. Splashtop Remote Desktop: app voor iOS euro 4,49 (euro 8,99 voor iPad) en voor Android (euro 3,80 voor mobieltjes, euro 6,85 voor tablets). Goed toegerust voor het op afstand afspelen van video en muziek; eenvoudige installatie.

undefined

Meer over