Afslankplak

Op YouTube is een reclamefilmpje voor afslanker Obesimed te zien van begin januari, in het Nederlands en in het Frans....

Het product (slikkosten: 450 euro per jaar) is een topper, en op dit moment het best verkochte slankmiddel bij apotheken en drogisterijen.

Of het werkt? De bewering dat Obesimed-capsules – een uur voor elke maaltijd in te nemen – een vol gevoel geven moet waar zijn, bewijst een proef in de keuken.

Neem een glas, vul het voor de helft met water. Pulk twee capsules open en doe het witte poeder in het water. Wacht. Er vormt zich een dikke plakgel. Het glas kan na een uurtje op de kop worden gehouden zonder dat de doorzichtige behangplak eruit loopt. Het experiment noopt niet tot een echte slikproef.

Het actieve ingrediënt is Omtec19, meldt PK Benelux; 19 slaat op BMI, een body mass index van een superslank type. Het is een streefwaarde, verduidelijkt producent PK Benelux. De basis van het plantenextract is opgebouwd uit een polysaccharideketen die vijftig maal zijn gewicht aan water kan opnemen.

De gel vult de maag, waardoor er geen hongersignalen naar de hersenen gaan. De watergel schuift na een maagverblijf van uren door naar de darm, waar bacteriën de gel afbreken, aldus het bedrijf. Meer wil het niet zeggen, ‘om de concurrentie niet in de kaart te spelen’.

Er zijn jarenlange klinische onderzoeken uitgevoerd die de werking onderbouwen; daarom is het product als medisch hulpmiddel klasse IIa geregistreerd, zegt PK Benelux bij wijze van aanbeveling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weet van niets. De IGZ heeft de fabrikant deze week, mede op verzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en van de Consumentenbond, om opheldering gevraagd. Voor de tweede keer.

De plantaardige vezels die PK Benelux gebruikt, zijn zogeheten glucomannaan-vezels, leert Google. Veel fabrikanten gebruiken deze waterabsorberende voedingsvezels in slankproducten. De vezels worden gewonnen uit de wortels van de Aziatische konjac-plant.

Eind vorig jaar hebben onderzoekers van de universiteit van Connecticut veertien studies tegen het licht gehouden waaraan in totaal 531 mensen hadden meegedaan. Uit hun analyse blijkt dat glucomannaan werkt, zij het bescheiden. Bloeddruk en cholesterolgehalte dalen iets. Slikkers verliezen een kleine kilo aan gewicht.

Canadese onderzoekers meldden aan de hand van interviews dat slikkers minder trek hebben, maar ze zien dat niet terug in een gewichtsafname. Ook Spaanse onderzoekers van de universiteit van Rovira bij Reus vonden vorig jaar geen gewichtsvoordeel na placebo-gecontroleerd onderzoek waaraan tweehonderd obese mensen meededen.

Broer Scholtens

Meer over