Afritscomputer

De ideale computer is snel, stil en draagbaar. Note books zijn niet ideaal. Ze wegen te veel en opstarten vergt engelengeduld....

De oplossing: maak een combinatie tussen pda en een notebook. Die is er nu. De Tablet pc. Het Ame rikaanse ViewSonic heeft er een, de ViewPad 1000. Eenvoudig concept. Een notebook met een volwaardig toetsenbord, dat als een afritsbroek kan worden losgekoppeld van het beeldscherm. Han dig voor onderweg. Omdat alle computeronderdelen (ac cu, harde schijf, processor, web cam) in het beeldscherm verpakt zitten, kan gewoon doorgewerkt worden. Alleen het toetsenbord blijft achter. Scheelt gewicht. Het idee erachter is: onderweg worden gegevens vooral geraadpleegd, brieven schrijven doet men op kantoor, waar het toetsenbord ligt.

De bediening van het apparaat gaat met het pennetje dat ook wordt gebruikt bij pda's door op het beeldscherm iconen aan te klikken. De wereld lijkt ideaal voor de mobiele computeraar.

Helaas. De Tablet pc van Viewsonic draait op Windows xp. Prima besturingssysteem. Maar ongeschikt voor bediening met een pennetje. Want hoe gebruik je bijvoorbeeld de rechter muisknop? Viewsonic komt met een hilarische oplossing: in de taakbalk schittert een icoontje dat de gebruiker laat wisselen tussen de muisknoppen. Dat werkt nauwelijks. Turf maar eens hoe vaak de rechter muisknop gebruikt wordt, u zult versteld staan.

Het wachten is tot Microsoft dezelfde functionaliteit van Windows ce toevoegt aan grote broer xp. Windows ce heeft namelijk wel een handige manier om de rechter muistoets te activeren: het pennetje iets langer op het beeldscherm vastklikken. Het uitklapmenu verschijnt vanzelf. Voorlopig blijft het behelpen voor de mobiele mens. Op kantoor een nt-machine, thuis Windows xp of een iMac, en voor het pendelen met gegevens neemt men een pda.

Meer over