Afrikaanse Unie installeert Pan-Afrikaans Parlement

De Afrikaanse Unie heeft donderdag in Addis Abeba het Pan-Afrikaanse Parlement officieel gelanceerd. De Mozambikaase president Chissano, de huidige AU-voorzitter, riep de 53 lidstaten van de AU op te werken aan vrede....

De AU, in 2002 opgericht als opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, wil Afrika via een gezamenlijke aanpak ontwikkelen. Het Pan-Afrikaanse parlement, gemodelleerd naar het Europese Parlement, moet Afrikanen daarbij invloed geven.

Elk land vaardigt vijf nationale parlementariërs af, onder wie minimaal één vrouw. Twee keer per jaar zal het zaken als mensenrechten, cultuur, goed bestuur en democratie bespreken. De eerste vijf jaar heeft het daarbij slechts een adviserende rol, daarna moet het wetgevende taken krijgen en de nationale wetgevingen op elkaar afstemmen.

'Ik verwacht niet dat de leden alleen trivialiteiten zullen bespreken,' aldus de nieuwe voorzitter van het parlement, de Tanzaniaanse Getrude Mongella. 'Ik ken de meesten, het zijn mensen die een verschil willen maken in Afrika.' Mongella, die in Tanzania vijf ministerposten bekleedde, werd in 1995 bekend als organisator van de VN-Vrouwenconferentie in Peking.

In juli wordt besloten of het parlement, dat uiteindelijk 265 leden zal tellen - gisteren waren 195 parlementariërs aanwezig - in Egypte of Zuid-Afrika zal zetelen.

Saakasjvili bezweert

conflict in Georgië

AP, Reuters

BATUMI

Na een ruim drie uur durend overleg tussen de president van Georgië, Michail Saakasjvili, en de leider van de opstandige regio Adzjarië, Aslan Abasjidze, is de dreiging van een gewapend binnenlands conflict weggenomen.

Saakasjvili hief de sancties tegen de regio op, nadat Abasjidze had beloofd de Georgische parlementsverkiezingen van 28 maart te zullen respecteren. Abasjidze, vijf dagen geleden door Saakasjvili nog betiteld als een 'feodaal heerser uit de middeleeuwen', zegde voorts toe in de toekomst belastingen te zullen afdragen aan de regering in Tbilisi.

De situatie in Georgië werd zondag op scherp gezet, toen gewapende eenheden van Abasjidze Saaksjvili beletten campagne te voeren in de regio. Daarop bracht de president het leger in staat van paraatheid.

Meer over