Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

Afname besmettingsmeldingen stagneert, ziekenhuisbezetting blijft dalen

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: De afgelopen week zijn in Nederland vrijwel evenveel besmettingen gemeld als de week daarvoor. Na ruim anderhalve maand lijkt de daling te stokken, maar de sterfte- en ziekenhuiscijfers blijven laag. Ook wereldwijd neemt de sterfte niet snel toe, wat in eerdere besmettingsgolven wel gebeurde.

Alle personeel van het Erasmus MC wordt gevaccineerd tegen corona. Op de foto wachten jongeren, juist gevaccineerd met het Janssenvaccin, een kwartiertje op de uitwerking. Beeld Marcel van den Bergh
Alle personeel van het Erasmus MC wordt gevaccineerd tegen corona. Op de foto wachten jongeren, juist gevaccineerd met het Janssenvaccin, een kwartiertje op de uitwerking.Beeld Marcel van den Bergh

Bijna evenveel besmettingen gemeld als vorige week, RIVM verwacht wel rustige zomer

De daling van het aantal gemelde besmettingen lijkt te stagneren. Het RIVM verwacht dat inmiddels de helft van de besmettingen in Nederland door de meer besmettelijkere deltavariant wordt veroorzaakt. Het RIVM geeft aan dat de cijfers nog geen reden tot zorg zijn. ‘We moeten kijken hoe het aantal besmettingen zich ontwikkelt, maar we modelleren op basis van ziekenhuisopnamen en daar is de trend gunstig, en er wordt enorm veel gevaccineerd,’ zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychel. ‘Voor de zomer ziet het er vooralsnog rustig uit.’ De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 658 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een afname van 1,8 procent op weekbasis. Eerder nam het aantal meldingen met ruim 30 procent af. Vrijdag meldde het RIVM 962 positieve testen, een week eerder 648. De sterftecijfers blijven stabiel laag. De afgelopen week rapporteerde het RIVM 15 sterfgevallen, de week daarvoor 18. Voor het eerst sinds 16 september liggen er minder dan 250 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.

Sterfte in Zuid-Amerika blijft hoog, lichte toename in Europa en Afrika

De nieuwe opleving van het coronavirus gaat met veel minder sterfte gepaard dan eerdere golven. Alleen in Zuid-Amerika blijft het aantal sterfgevallen erg hoog. Europa en Afrika zien een kleine stijging van de sterftecijfers, maar nog steeds is het aantal sterfgevallen veel lager dan in januari. Oceanië meldt al lange tijd geen overledenen meer. In Europa neemt vooral in Rusland en Roemenië de sterfte toe. Rusland meldde donderdag het hoogste aantal overledenen op een dag sinds het begin van de crisis, 679. Ook in Roemenië is de gerapporteerde covid-sterfte nu hoger dan ooit tevoren. Namibië en Paraguay melden op dit moment relatief de meeste sterfgevallen.

Meer over