Afghaanse tolk mag toch in Nederland blijven

De Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, mag in Nederland blijven. Zijn asielverzoek is ingewilligd, zo heeft zijn advocaat Wil Eikelboom vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Afghaanse tolk Ahmadzai. Beeld Marcel van den Bergh/Volkskrant
Afghaanse tolk Ahmadzai.Beeld Marcel van den Bergh/Volkskrant

Aanvankelijk zou de man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, uitgezet worden naar Noorwegen. Daar had hij in eerste instantie zijn asielverzoek ingediend, maar dat werd afgewezen. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker maar in één land een verzoek indienen. Daarom nam Nederland zijn asielverzoek niet in behandeling.

Dat veroorzaakte veel ophef, onder meer in politiek Den Haag. Na druk vanuit de Tweede Kamer heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND alsnog zijn aanvraag op inhoud bekeken.

'Mijn cliënt krijgt de A-status, wat betekent dat hij bescherming geniet omdat hij terecht vreest voor zijn leven', zei Eikelboom. Hij weet niet wat precies de reden is geweest dat Ahmadzai nu toch mag blijven. Hij is heel blij en ging meteen zijn vrouw bellen, aldus de advocaat. Eikelboom gaat nu proberen om het gezin van de tolk, dat in Kabul woont, naar Nederland te halen.

Terug naar Afghanistan wordt mijn dood, dat weet ik zeker

Lees hier een interview dat Abdul Ghafoor Ahmadzai gaf aan Volkskrantverslaggevers Natalie Righton en Peter de Graaf.

De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai. Beeld Marcel van den Bergh/Volkskrant
De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai.Beeld Marcel van den Bergh/Volkskrant

Speciale verantwoordelijkheid

Vooral D66 maakte zich sterk voor de tolk. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders hebben gewerkt en daarom gevaar lopen. Sjoerdsma is tevreden dat de tolk mag blijven. 'Het is een kwestie van fatsoen om een goede bescherming van tolken te garanderen. Wanneer onze militairen weer veilig thuis zijn, lopen tolken nog steeds het risico te worden ontvoerd, bedreigd of vermoord.'

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zag echter geen reden om de man in Nederland te laten blijven.

Gevaar

De Afghaan tolkte tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan voor het Nederlandse leger. Hij stelde dat zijn broer vermoord is en dat zijn leven in Afghanistan gevaar zou lopen omdat hij voor een westers land heeft gewerkt. De tolk vroeg eerst asiel aan in Noorwegen, maar dat werd afgewezen.

Europese regels schrijven voor dat alleen het land van aankomst verplicht is een asielverzoek te behandelen. Deze 'Dublinverordening' geldt in alle EU-landen en Noorwegen, IJsland en Denemarken. Andere landen mogen een asielzoeker die elders in Europa is afgewezen, terugsturen naar dat land. Om die reden nam de IND Ahmadzais verzoek niet in behandeling, schreef Teeven destijds aan de Kamer.

Meer over