Afghaanse minister vermoord

In de stad Herat, in het westen van Afghanistan, zijn zondag gevechten uitgebroken na de moord op Mirwais Sadiq, minister van Burgerluchtvaart in de regering van president Hamid Karzai....

De minister kwam om het leven toen zijn auto in het centrum van de stad werd geraakt door een raket, aldus Khans woordvoerder Ghulam Mohammad Masoan. Ook twee politieagenten die in de auto zaten, werden gedood. Volgens Masoan kwam de schietpartij voort uit rivaliteit.

Een militaire commandant in Herat, Zahir Nayebzada, gaf toe dat zijn manschappen Sadiq hadden doodgeschoten, maar hij ontkende dat dat was gebeurd bij een aanslag op de auto van de minister. Volgens Nayebzada was Sadiq met een gewapende eenheid zijn woning binnengedrongen en met schieten begonnen. Hij zou het bevel over Nayebzada's eenheid hebben willen overnemen.

Na de dood van Sadiq braken rond de woning van Nayebzada zware gevechten uit tussen beide groepen. Daarbij kwamen zeker honderd mensen om het leven, volgens woordvoerders van de regering in Kabul. De staatstelevisie meldde dat er ook een mislukte aanslag was gepleegd op Ismail Khan, maar dit werd door diens woordvoerder tegengesproken.

President Karzai liet zondagavond weten 'diep geschokt' te zijn door de gebeurtenissen in Herat. Hij condoleerde Khan met de dood van zijn zoon. Sadiq werd algemeen gezien als de vertegenwoordiger van de machtige gouverneur in de nationale regering. Khan voert een autonome koers en heeft vaak onenigheid met de regering van Karzai.

Karzai riep zijn kabinet in spoedzitting bijeen en gaf opdracht om extra troepen naar het gebied te sturen om er de rust te doen weerkeren. De ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken stonden gisteravond op het punt om naar Herat af te reizen. Zij gaan onderzoek doen naar de dood van Sadiq.

Al twee keer eerder werd een minister in de regering-Karzai vermoord. Sadiqs voorganger Abdul Rahman werd in februari 2002 doodgeschoten op het vliegveld van Kabul en vijf maanden later werd vice-president Abdul Qadir voor zijn kantoor in de Afghaanse hoofdstad gedood.

Op president Karzai werd in september 2002 in de zuidelijke stad Kandahar een aanslag gepleegd. Hij bleef ongedeerd. Drie anderen, onder wie de dader, kwamen om het leven. Sindsdien wordt de president bewaakt door Afghaanse en Amerikaanse lijfwachten.

Meer over