'Afghaanse journalist ter dood veroordeeld wegens kritische broer'

De ter dood veroordeelde Afghaanse journalist Sayed Parwez Kambakhsh (23) is gestraft omdat zijn broer een kritische journalist is. Sayed Yaqub Ibrahimi heeft nogal kritisch geschreven over krijgsheren in Balkh en andere noordelijke provincies.

Van onze buitenlandredactie

Journalisten zonder Grenzen is vanuit Parijs een actie begonnen om Sayed Parwez Kambakhsh vrij te krijgen. Ze hebben president Hamid Karzai opgeroepen in te grijpen. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft de Afghaanse autoriteiten opgeroepen de veroordeling terug te draaien en is een handtekeningenactie begonnen waarop ‘veel reacties’ zijn gekomen. Bo Asplund, vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Afghanistan, zegt dat de gang van zaken wijst op misbruik van het juridische systeem. ‘We dringen aan op een herziening van de zaak als het beroep dient’, zegt Asplund.
]]>

‘We hebben sterk het gevoel dat dit in elkaar is gezet door de autoriteiten in Mazar-i-Sharif, om zo de druk op te voeren op Parwez’ broer Yakub, die uitermate kritisch heeft geschreven over een aantal erg machtige krijgsheren’, zegt Jean MacKenzie, directeur van het Instituut voor Oorlogs- en Vredeverslaggeving in Afghanistan, dat helpt bij het opleiden van journalisten.

Beledigd
Deze week werd bekend dat Sayed Parwez Kambakhsh in 2007 al is opgepakt en dinsdag de doodstraf kreeg omdat hij onder zijn medestudenten een artikel heeft verspreid over vrouwenrechten. Volgens de rechtbank heeft hij de islam beledigd.

Het gewraakte artikel gaat over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De vraag wordt gesteld waarom mannen vier vrouwen kunnen hebben, maar vrouwen niet meer echtgenoten mogen. Het was geschreven in het Farsi, een Iraanse taal, die lijkt op de Afghaanse taal Dari. Volgens Kambakhsh’ broer en andere bronnen is het artikel van het internet gehaald.

Sayed Yaqub Ibrahimi noemt het vonnis tegen zijn broer ‘erg oneerlijk’ en roept de internationale gemeenschap op zijn broer te hulp te schieten. ‘Ik heb hem gezegd dat hij zich geen zorgen moet maken. Het is niet de finale beslissing van de Afghaanse rechtbanken. Maar natuurlijk maakt elk familielid zich grote zorgen.’

Nette student
Sayed Parwez Kambakhsh staat bekend als een goede, nette student journalistiek. Hij schreef net als zijn broer voor de krant Jahan-i-Naw (Nieuwe Wereld). ‘Geen kritische stukken over de islam of publieke figuren’, zegt MacKenzie.

Kranten en tv-zenders zijn de afgelopen jaren in Afghanistan als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar journalisten worden met regelmaat door de autoriteiten en machtige krijgsheren onder druk gezet om te voorkomen dat ze over gevoelige onderwerpen schrijven.

Meer over