Afgezette Zelaya keert terug naar Honduras

MANAGUA (ANP) - De afgezette president van Honduras, Manuel Zelaya, keert donderdag terug naar zijn land om zijn ambtstermijn af te maken. Dat heeft Zelaya maandag (lokale tijd) gezegd.

De 57-jarige Zelaya werd zondag afgezet en naar Costa Rica gevlogen. Zelaya wilde een referendum houden om een wijziging van de grondwet in gang te zetten, zodat hij langer president kon blijven. Het hof had de volksraadpleging echter ongeldig en onwettig verklaard en het leger gevraagd hem uit te zetten.

Maandag was Zelaya in Nicaragua voor een top met Latijns-Amerikaanse leiders. De chef van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), José Miguel Insulza, zal Zelaya vergezellen bij zijn terugkeer. De Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Enrique Ortez, zei tegen CNN dat Zelaya welkom is als hij met vreedzame bedoelingen komt.

Zelaya gaat dinsdag naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York voor overleg. Woensdag gaat hij voor overleg naar Washington. Het is niet duidelijk of hij daar met de Amerikaanse president Barack Obama spreekt.

Meer over