Afgezette president Zuid-Korea gearresteerd voor corruptie en machtsmisbruik

De voormalige president van Zuid-Korea, de conservatieve politica Park Geun-hye, is donderdag gearresteerd. De aanklacht tegen haar beslaat dertien punten, waaronder corruptie en machtsmisbruik, begaan tijdens haar vier jaar durende presidentschap. Donderdag besloot een rechtbank een arrestatiebevel tegen haar uit te vaardigen.

Park Geun-hye na een hoorzitting Beeld getty
Park Geun-hye na een hoorzittingBeeld getty

Park die drie weken geleden uit haar ambt werd gezet, was vorige week dinsdag in eigen persoon naar de rechtbank gekomen om tegen haar arrestatie te pleiten. Acht uur lang werd zij verhoord, maar haar verzet bleek tevergeefs: de Koreaanse justitie overtuigde de rechter dat het gevaarlijk is Park in vrijheid te laten, omdat zij bewijsmateriaal zou kunnen laten verdwijnen. Zij kan nu twintig dagen worden vastgehouden.

De arrestatie van Park is een nieuw hoogtepunt in een ongekende gezagscrisis waarvan Zuid-Korea al sinds vorig jaar oktober in de ban is. Het leidde in februari tot de arrestatie van topman Lee van Samsung, een van de machtigste conglomeraten (chaebols) waarop de Zuid-Koreaanse economie steunt. Zijn bedrijf zou miljoenen hebben gedoneerd in ruil voor de steun van president Park bij een controversiële fusie.

Machtsmisbruik

Enkele weken later werd Park als eerste president in de Zuid-Koreaanse naoorlogse geschiedenis afgezet. Ze kwam vorig jaar in opspraak door beschuldigingen van corruptie. Samen met een vriendin, Choi Soon-sil, zette zij grote bedrijven onder druk om donaties te doen aan door het tweetal bestierde stichtingen.

Lang heeft zij geprobeerd de affaire te negeren en te ontkennen, maar het parlement ging over tot een afzettingsprocedure. Die had in december succes en werd in maart bekrachtigd door het Constitutionele Hof. 'De president heeft door haar daden het vertrouwen van het volk geschonden. Dit kan niet getolereerd worden', stelt het Hof. Volgens de rechters was overtuigend aangetoond dat de president persoonlijk bedrijven heeft gedwongen miljoenen te doneren en dat is machtsmisbruik.

In mei gaan de Zuid-Koreanen naar de stembus en de progressieve mensenrechtenadvocaat Moon Jae-in is volgens de peilingen de grote kanshebber om president te worden.

Zuid-Korea in de ban van het corruptieschandaal

Waarom gingen 1,5 miljoen Koreanen de straat op?
Dan spreekt de Kamervoorzitter de verlossende woorden: de motie om president Park Geun-hye af te zetten is aangenomen. Gejuich stijgt op. 'Koreeeeaaaaaaaa', schreeuwt een man met twee handen in de lucht. Demonstranten, soms tot tranen geroerd, grijpen elkaar bij de arm. Hoe kon in Zuid-Korea binnen twee maanden tijd de grootste volksopstand uitbreken sinds 1987, toen de militaire dictatuur ten einde kwam? (+)

Zuid-Korea op drempel van een nieuwe tijd met afzetting president Park
Het corruptieschandaal rond de conservatieve Park lijkt het establishment in het land, inclusief de machtige familiebedrijven, flink op te schudden. Zuid-Korea lijkt op de drempel van een nieuwe tijd te staan. Tot welke veranderingen kan het afzetten van Park leiden? (+)

Als Samsung een staat zou zijn, zou er nu de noodtoestand gelden
Het staatshoofd zit achter de tralies, de belangrijkste ministers zijn afgetreden, het ministerie van Algemene Zaken is gesloten. Ook het machtige Samsung wordt meegezogen in het corruptieschandaal rond president Park.

Meer over