Afgedankte Kamerleden willen zich terugvechten

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER IRENE DE POUS

DEN HAAG - De slag om de kandidatenlijsten van de politieke partijen nadert de slotscène. Alle partijen behalve de PVV hebben hun lijsten geopenbaard. Sommige ego's kregen dreunen, andere veren. Maar pas volgende week stemmen de leden over de lijsten en tot die tijd is alles vloeibaar.

Een afgedankt Kamerlid heeft grofweg drie mogelijkheden. Velen bedankten al voor de eer toen bleek dat zij niet op de gewenste plek zouden komen. Onder hen Bruno Braakhuis (GroenLinks) en Ad Koppejan (CDA).

De tweede optie: afzwaaien met zuur. Dat gebeurt nu in de PvdA. Jeroen de Lange, pas sinds dit voorjaar Kamerlid, noemt het 'onbegrijpelijk' dat hij niet verkiesbaar staat. Collega-Kamerlid Metin Çelik spreekt woedend van een gebrekkig personeelsbeleid ('een mes in mijn rug').

De derde, en waarschijnlijk de meest vruchtbare weg, is terugvechten. Kandidatenlijsten zijn ook maar een advies, benadrukken de Kamerleden die voor deze weg kiezen. 'Ik heb de afgelopen twee jaar keihard gewerkt, voorop gelopen op mijn dossiers en resultaten geboekt. Ik hoop dat de leden dat zien en weten te waarderen', zegt Arjen Al Fassed van GroenLinks.

Al Fassed is op plek negen gezet. Met het huidige vooruitzicht in de peilingen valt hij daarmee buiten de boot, maar het Kamerlid heeft er alle vertrouwen in dat hij dankzij het congres hogerop komt. 'Bij de vorige verkiezingen stonden Ineke van Gent, Linda Voortman en ik op onverkiesbare plaatsen. We zijn uiteindelijk alle drie in de Kamer gekomen.' Via sociale media en een enthousiaste presentatie op het congres hoopt hij de leden voor zich te winnen.

Ook CDA-lid Pieter Omzigt is weer in de arena getreden. Sterker: als zijn droom werkelijkheid wordt, is hij straks de opzienbarendste comeback kid van de Nederlandse politiek. Hij staat nu nog helemaal niet op de lijst, maar veel leden zouden hem graag zien op plek 4, de plek van Elly Blanksma die als burgemeester naar Helmond vertrekt.

De actie lijkt aan te slaan. Al tientallen afdelingen hebben Omtzigt hoog op hun lijst gezet. Daaronder zit ook een aantal grotere afdelingen: van Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Groningen.

'De huidige lijst is een advies en de leden mogen daar hun mening over hebben. Ik ben in ieder geval beschikbaar', zegt Omzigt.

Een voorkeursactie brengt ook risico's met zich mee, vindt PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Zij staat nu op de 34ste plaats en overweegt een actie te beginnen. 'Ik ben gebeld door enkele afdelingen met de vraag of ze actie voor me mogen gaan voeren op het congres. Na de eerdere teleurstelling is dat natuurlijk fijn om te horen. Maar een actie zou wel ten koste gaan van iemand anders. En als het niet lukt ben je wel het Kamerlid dat het niet is gelukt.'

undefined

Meer over