Affiniteit

Vier maanden geleden kreeg de musicus, producer en componist Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, van de VPRO het verzoek of hij zomergast in Zomergasten wilde zijn....

Het effect van de uitnodiging, zei Holkenborg aan het begin van de uitzending, was dat hij was gaan nadenken over zichzelf en zijn muzikale beweegredenen en voorkeuren. In de komende drie uren zou duidelijk worden waartoe dat had geleid.

Dat hebben we geweten. Holkenborg nam het commando en stond dat niet meer af. Presentator Bas Heijne zat erbij, had soms een aanvullende opmerking, maar hoefde verder weinig te doen om de trein in gang te houden. Laat staan die naar een ander spoor te geleiden. Zelfs op de momenten dat je dacht: hier kan een interruptie plaatsvinden, kondigde Holkenborg uit zichzelf al aan dat hij erop terug zou komen.

Dat eenrichtingsverkeer kwam Zomergasten niet ten goede. De beschaafde, maar ook wat ouwelijke Heijne was verzeild geraakt in een wereld die de zijne niet was.

Natuurlijk, hij had zich goed voorbereid, en de twee bijna-generatiegenoten konden best door een deur, maar de presentator miste affiniteit met het onderwerp en viel zijn gast niet in de rede, ook niet als onduidelijk bleef wat die bedoelde te zeggen.

Niet alleen het ontbreken van een gesprek, ook de vertoonde fragmenten maakten van deze aflevering een vrij steriele televisieavond. Die kijkstukken gingen onder meer over de architectuur en gevechten in een James Bondfilm, over het vroege digitale spel Pong met het heen en weer schietende balletje, de film Blind, de filmmuziek van Ennio Morricone of de muziek van de Duitse experimentele componist Karlheinz Stockhausen. Al met al geen scènes die je naar het puntje van de stoel deden schuiven. Maar de steriliteit ontstond toch vooral door Holkenborg zelf. Hij was een vlotte prater. Dat wel. En eerlijk over zijn vliegangst, paniekaanvallen en zijn vroegere pedanterie. Maar iemand die zo veel, en zo hartstochtelijk hard heeft gewerkt dat hij pas vier maanden geleden ertoe kwam over zichzelf te gaan nadenken, is daarmee te kort bezig geweest om een boeiende zomergast te zijn.

Meer over