Affaire Wulff: de beschuldigingen op een rij

Nog niet zo lang geleden werd hij dikwijls als 'ideale schoonzoon' omschreven, maar nu is hij het centrum van publieke verontwaardiging in Duitsland geworden. Een overzicht van de schandalen die uiteindelijk tot zijn aftreden hebben geleid.

Redactie
Christian Wulff Beeld ap
Christian WulffBeeld ap

Kredietaffaire
Afgelopen december kwam naar buiten dat Wulff in 2010 voor het parlement heeft verzwegen dat hij voor zijn woonhuis een half miljoen had geleend van de vrouw van een bevriende ondernemer. Hij was destijds nog minister-president van Nedersaksen. Echt een groot schandaal was het niet eens: het gaat niet om een luxe villa, maar om een middelgrote eengezinswoning met een kleinburgerlijke uitstraling. Het krediet kon bovendien nog vergeven worden. De vrouw leende haar half miljoen tegen 4 procent rente - juridisch niet onrechtmatig.

Publicatie tegenhouden
Hoe mager dat schandaaltje ook mag zijn geweest, de media roken bloed en gingen graven. In december wilde de krant Bild een artikel publiceren over de omstreden leningen van Wulff, maar de president probeerde daar een stokje voor te steken door een van de hoofdredacteuren van de krant met 'oorlog' te bedreigen. Later bood hij daarvoor zijn excuses aan.

Privéreizen
De advocaten van Wulff publiceerden later in december een lijst met zes privéreizen naar bevriende ondernemers, waar hij tussen 2003 en 2010 gratis te gast was.

Vakantie
Justitie in Hannover doet onderzoek naar een een vakantie van Wulff met de filmproducent David Groenewold in 2007 op het eiland Sylt. Groenewold had de rekening betaald, en volgens zijn advocaat heeft Wulff zijn deel later contant betaald. Een bedrijf van Groenewold had eerder een kredietgarantie van 4 miljoen euro gekregen van de deelstaat. In 2008 zou Groenewold nog eens 400 euro hebben
betaald voor een upgrade in een hotel, wat Wulff later ook zou hebben terugbetaald.

Vakanties woordvoerder
Wulffs vroegere woordvoerder Olaf Glaeseker wordt er door justitie van verdacht gratis vakanties te hebben gekregen van eventmanager Manfred Schmidt. De manager had in 2009 veel geld verdiend met een groot feest voor de Nord-Süd-Dialog, waarvoor hij veel subsidies had gekregen.

Gratis hotelovernachting
In 2010 accepteerde Wulff een cadeau van jamfabrikant Zentis. Omdat hij een paar weken daarvoor een toespraak had gehouden bij een jaarvergadering van dat bedrijf, kreeg hij een gratis hotelovernachting.

Voordelige Audi Q3
Eerder deze maand kwam Wulff opnieuw in opspraak omdat hij zijn privéauto, een Audi Q3, tegen erg gunstige voorwaarden zou hebben gekregen van de fabrikant. Zijn vrouw Bettina zou al in de zomer vorig jaar gratis hebben mogen rijden in een Q3. De advocaat van de president ontkende de aantijgingen.

Gratis merkkleding
Bettina zelf werd ook onderdeel van het schandaal. Zij zou kleding van Duitse topmerken dragen, zonder daarvoor te hoeven betalen.

Meer over