AEX volgt Dow Jones, maar alleen omlaag

De Amsterdamse effectenbeurs opende gisteren heel behoorlijk met een plus van ruim 5 punten, maar de vreugde was van korte duur....

Het Damrak, dat zich, net als de andere Europese beurzen, vaak laat leiden door de lotgevallen van de Dow Jones, de graadmeter van de New Yorkse effectenbeurs, vaart de laatste dagen een eigen koers. 'Als de Dow laag opent, gaat de AEX mee omlaag, maar als de koersen in New York stijgen, gaat het Damrak niet mee', constateerde een commissionair. De AEX zakte gisteren meteen toen New York lager opende, maar de stijging van de Dow, even later, kreeg géén navolging.

De economische situatie in Europa waar Duitsland achterop raakt, steekt erg af tegen de voortdurende euforie in de Verenigde Staten, aldus een analist.

De winstgroei van Ahold bleek tot op de cent nauwkeurig te kloppen met de voorspellingen, maar de beleggers waren toch wat teleurgesteld. Ook de onzekerheid over de overname van het Amerikaanse supermarkt Pathmark Stores speelde mogelijk een rol. Het aandeel zakte met 95 eurocent naar 32,55 euro. Bierbrouwer Grolsch daarentegen, die vandaag zijn jaarcijfers publiceert, wekte gisteren al hoge verwachtingen bij de kopers. Het aandeel maakte een flinke sprong en steeg met ruim 6,5 procent (1,20 euro) naar 19,40 euro.

Aan de Optiebeurs werden gisteren vijf nieuwe fondsen genoteerd. Sinds gisteren kan in opties gehandeld worden op de fondsen Vedior, Van der Moolen, Gucci, Benckiser en Nutreco. Op Gucci na zitten al deze fondsen in de Midkap. Optiehandel is alleen kansrijk als er veel omzet is in de onderliggende aandelen. De AEX bepaalt welke fondsen ook een optie-notering krijgen.

Zeepfabriek Benckiser en diervoedingsbedrijf Nutreco maken met de notering een snelle opmars in de financiële wereld. Zij hebben sinds 1997 een notering aan de Amsterdamse beurs, sinds februari dit jaar in de Midkap.

Meer over