AEX-index mist op haar na nieuw jaarrecord

AEX-index

De AEX-index in Amsterdam wist vrijdag op de laatste handelsdag van de maand net niet de hoogste slotstand van het jaar te bereiken. Tijdens de handel kwam de graadmeter van de Amsterdamse beurs even boven de 339 punten. Maar aan het einde van de dag sloot de AEX op 336,55. De hoogste slotstand van 2012 werd op 14 september bereikt op 338,28 punten.

Cliff

Oorzaak van de daling was vooral de onzekerheid over de onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen die nog altijd ruziën over de bezuinigingen in de VS. De Amerikaanse president Barack Obama haalde hard uit naar de Republikeinen die hij beschreef als 'Scrooges die voor Kerst een stuk steenkool willen geven'. De Republikeinen weigeren volgens hem in te stemmen met een verhoging van de belastingen voor de rijken en gijzelen daarmee het hele land.

AkzoNobel

Hoewel de onrust en speculaties over de absentie van topman Ton Büchner vrijdag weer een nieuwe dimensie kregen, leed het aandeel daar niet onder. AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,1 procent. Pikant of niet: KPN, de voormalige werkgever van Ad Scheepbouwer, was de grootste daler in de AEX met een min van 3,2 procent. TNT Express zakte 0,9 procent. De pakketbezorgers UPS en TNT Express willen activiteiten verkopen en luchtvrachtcapaciteit beschikbaar stellen aan concurrenten om de zorgen van Brussel over hun beoogde samensmelting weg te nemen.

Draghi

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liet vrijdag weten dat de eurozone nog niet uit de crisis is, maar vanaf de tweede helft van volgend jaar moet herstellen. Volgens Draghi staan bezuinigingen die regeringen moeten nemen een sneller herstel in de weg. De maatregelen zijn echter noodzakelijk, benadrukte hij. De Duitse winkelverkopen lieten in oktober een sterker dan verwachte daling zien. Daarnaast bleek dat de werkloosheid in de eurolanden vorige maand is gestegen tot het recordniveau van 11,7 procent.

Dow Jones

De beurzen in New York lieten vrijdag amper beweging zien. De Dow-Jonesindex sloot 3,22 punten hoger op 13.025,04 punten. De brede S&P 500 klom een fractie naar 1416,25. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent.

undefined

Meer over