AEX-index deinst terug voor 800-grens

Het scheelde een haartje of de AEX-index was woensdag al door de grens van 800 punten heengeschoten. In de namiddag klom de beursbarometer van de 25 grootste fondsen tot 799,56 punten, maar zakte vervolgens weer enigszins in tot een slot van 796,86....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Zoals gebruikelijk putte het Beursplein inspiratie uit Amerikaanse economische cijfers en Wall Street. De index spoot omhoog nadat om half drie bekend werd dat de Amerikaanse producentenprijsindex volgens verwachting was gedaald. Daardoor verdampte de angst voor een renteverhoging. Dinsdag werd nog rekening gehouden met een verhoging van de geldmarktrente als de Amerikaanse centrale banken volgende week bijeen komen.

Er zit nu nog één cijfer in de pen voordat de centrale bankiers een beslissing nemen, en dat zijn de consumenteninflatie-cijfers die later deze week volgen.

Handelaren twijfelden of morgen al de psycholgische belangrijke horde van 800 punten wordt genomen. Koninklijke Olie gaat morgen 6,25 gulden ex-dividend, waarmee de index bijna twee punten wordt gedrukt. De overige fondsen moeten in ieder geval vijf punten stijgen voor een historische passage.

De omzetten waren woensdag bij veel fondsen tamelijk bescheiden. De financiële waarden lagen goed in de markt, gesteund door de vaste obligatiemarkt die gunstig uitpakt voor de grote obligatieportefeuilles van de banken, en tevens het kredietbedrijf een handje helpt.

Koninklijke Olie werd geholpen door een cent duurdere dollar waardoor de inkomsten gerekend in guldens stijgen. Op de dag van zijn aandeelhoudersvergadering sloot de olieproducent 1,70 gulden hoger op 366,50.

Philips profiteerde ook van de dollar, en kreeg bovendien steun van twee Amerikaanse effectenhuizen. Prudential Securities herhaalde zijn koop-aanbeveling, terwijl Goldman Sachs zijn advies verhoogde van 'beter-dan-de-markt' naar 'kopen'. Het elektronicabedrijf sloot 2,50 gulden hoger op een record van 109.00.

Wolters Kluwer steeg 8,30 gulden (3,5 procent) tot 238,80. De uitgever betaalt een dividend van 2,48 gulden, of één nieuw aandeel voor iedere 98 in bezit.

Meer over