AEX gaat opnieuw op de schop

Om meer stabiliteit te creëren past beursbedrijf NYSE Euronext de selectiecriteria voor de AEX aan. Mogelijk degraderen PostNL, AirFrance-KLM en Imtech naar de Midkap.

AMSTERDAM - Nederlands bekendste beursindex, de AEX, gaat opnieuw op de schop. De graadmeter van de koersontwikkeling van de 25 grootste beursfondsen in Amsterdam zal in maart 2014 aan de internationale eisen worden aangepast.

Dit betekent dat de 25 fondsen in de index nog uitsluitend op grond van hun marktkapitalisatie, of beurswaarde, worden geselecteerd. Dat is het aantal uitstaande aandelen maal de beurskoers op een bepaalde datum.

Op dit moment worden de fondsen geselecteerd op grond van handelsomzet -- de koers van het aandeel maal het gemiddeld handelsvolume over een bepaalde periode. De weging van elk fonds binnen de index wordt al wel bepaald op grond van marktkapitalisatie. Hoe groter de marktkapitalisatie is, hoe zwaarder het fonds meeweegt in de bepaling van de index.

Euronext verwacht geen ingrijpende veranderingen in de AEX-index op grond van de nieuwe selectiecriteria, maar sluit niet uit dat een enkele van de huidige AEX-fondsen uit de index verdwijnen. Zij zullen worden vervangen door fondsen die nu nog in de Midkap-index (AMX) staan genoteerd, de Jupiler-league van de beurs.

Als de marktkapitalisatie van donderdag zou worden genomen, zouden PostNL, AirFrance-KLM en Imtech vanuit de AEX degraderen naar de AMX, terwijl Ziggo, Boskalis en Delta Lloyd promoveren naar de hoogste divisie. Maar de uiteindelijke selectie zal pas in maart volgend jaar worden gemaakt en Euronext zelf wil niet over de nieuwe samenstelling speculeren.

Doel van de veranderingen is meer stabiliteit creëren. Daarom worden ook nog andere veranderingen doorgevoerd.

Van fondsen die in de AEX- en AMX-indices zijn opgenomen moet minimaal 15 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. Fondsen als Heineken, Ziggo en Randstad, waarvan veel aandelen zich nu in vaste handen bevinden, moeten daar rekening mee houden.

Daarnaast zullen geen aandelen meer worden opgenomen waarvan de koers onder de 1 euro is gekomen, zogenoemde penny-stocks. Dit zal betekenen dat Pharming uit de Midkap-index zal verdwijnen. Ten slotte hoeft de index van de kraamkamer van de beurs - de tweede divisie of AScX - niet meer uit 25 fondsen te bestaan als er te weinig bedrijven zijn die zich hiervoor kwalificeren.

Concurrentie

Een van de redenen voor de verandering is dat een deel van de handel in bepaalde aandelen niet meer op de Euronext zelf plaatsvindt. De beurs heeft concurrentie gekregen van andere handelsplatforms zoals TOM. Daarom is omzet geen goed criterium meer. Er zijn ook geen andere beurzen in de wereld meer die de samenstelling van hun index baseren op omzet.

De AEX is eigenlijk nog een tamelijk jonge index, die begin jaren tachtig door toenmalig directeur Tjerk Westerterp van de optiebeurs werd bedacht om de handel daar een nieuwe impuls te geven. Aanvankelijk hadden alle 25 genoteerde fondsen een gelijke weging in de index. Na de fusie van optiebeurs en effectenbeurs veranderde dat. Alleen de weging van veruit het grootste fonds in de AEX - Koninklijke Olie - is beperkt tot maximaal 15 procent. Anders zou dat fonds een te grote invloed krijgen op het verloop.

De AEX zal niet zoals andere beursindices - zoals de DAX van de beurs van Frankfurt - ook rekening houden met het uitgekeerde dividend.

undefined

Meer over