AEX boekt forse winst na weken van daling

Na twee weken van bijna onafgebroken dalingen stond de beurs van Amsterdam donderdag weer eens op winst. En hoe: de belangrijkste beursgraadmeter AEX klom 2,5 procent tot 334,53 punten....

Een waaier van oorzaken stuwde de aandelen op. De dollar steeg tot zijn hoogste punt ten opzichte van de euro in ruim drie weken. Goed nieuws voor bedrijven als ASML, Buhrmann en Ahold, die een groot deel van hun geld in dollars verdienen.

Ook de verzekeraars zaten donderdag goed. Een analist van ABN Amro adviseerde zijn klanten om aandelen Aegon en ING te kopen. Volgens de analist zijn de koersen de afgelopen weken te hard gedaald, in reactie op de terreuraanslagen in Madrid en de aanslag op Sjeik Yassin. Aegon steeg gisteren 4 procent tot 10,54 euro, ING klom bijna 6 procent en sloot op 17,68 euro. Fortis, de derde grote verzekeraar van Nederland, kreeg geen aanbeveling van ABN Amro, en bleef met een plus van 1,5 procent achter bij zijn twee concurrenten.

De grootste winnaar evenwel was Getronics. Zonder duidelijk aanwijsbare reden klom de automatiseerder meer dan 7 procent tot 2,47 euro. Tegenover 23 stijgers in de AEX stonden slechts twee dalers. Alleen de uitgever Reed Elsevier en IHC Caland - bouwer van specialistische schepen - moesten een klein verlies incasseren.

Midkapper BAM presenteerde zijn resultaten over het afgelopen jaar. De bouwer verwacht voor het lopende jaar een stevige winststijging, en de beurs leek BAM te geloven: het aandeel klom meer dan 7 procent tot 25,15 euro.

Meer over