Aegon omzeilt fiscus met risicoloze optie

De optieregeling van verzekeringsmaatschappij Aegon omzeilt gedeeltelijk de nieuwe belastingwet. Het bedrijf biedt zijn werknemers een bonusregeling aan die zich precies gedraagt als een optieregeling, alleen hoeven de medewerkers geen belasting vooraf te betalen, zoals bij de normale optieregeling....

Deze optieconstructie, die zaterdag aan het licht kwam, is uniek in Nederland, omdat werknemers alleen belasting betalen als de optie geld waard wordt. Indien de beurskoers niet stijgt, en de optie na vijf jaar waardeloos afloopt, lijdt de werknemer geen verlies. Dat is wél het geval bij de gewone Nederlandse optieregeling waarvoor vooraf belasting is betaald. Als zo'n optie waardeloos afloopt, is de werknemer de betaalde belasting kwijt.

De risicoloze optie van Aegon blijkt een cosmetische optie te zijn die het bedrijf zelf heeft opgezet. Aegon betaalt deze bonus namelijk uit de eigen kas. Als de beurskoers van Aegon stijgt met dertig euro in de vijf jaar tussen het moment van uitgifte (begin dit jaar) en begin 2004, dan krijgt de werknemer deze dertig euro contant uitgekeerd. In tegenstelling tot de traditionele optie moet de werknemer wel inkomstenbelasting betalen over deze bonus.

De Nederlandse werknemers van Aegon mochten begin dit jaar kiezen welke optie zij het liefst ontvingen: de traditionele optie waarover vooraf belasting wordt betaald, of de risicoloze optie. 56 Procent van de medewerkers koos voor de nieuwe, risicoloze optie.

Als de beurskoers van Aegon in de komende vijf jaar stijgt met meer dan 27,59 gulden (circa 12,5 euro), dan zal de traditionele optie voordeliger blijken te zijn. De onbelaste koerswinst overtreft dan de belasting die vooraf is betaald. De beurskoers van Aegon bevond zich gisteren rond de 83 euro.

Net als bij de traditionele optieregeling dekt Aegon zich bij de nieuwe optieregeling in door eigen aandelen in te kopen. Als de beurskoers stijgt, kan Aegon de goedkoop ingekochte aandelen zelf verkopen op de beurs en vervolgens de koerswinst uitkeren aan de werknemers.

Meer over