Advocatuur kwaad op Plooy na uitspraak over tipgever

De uitspraak van officier van justitie Koos Plooy dat hij door een advocaat is getipt over plannen voor een moordaanslag op hem, heeft de verontwaardiging van de advocatuur gewekt....

Plooy deed de mededeling dinsdagavond in een interview met Paul Rosenmöller in het IKON-programma Spraakmakende Zaken. Voorzitter Annelies Röttgering van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht advocaten wil opheldering van de officier. 'Het is uitzonderlijk dat een advocaat zijn geheimhoudingsplicht doorbreekt. Als hij daartoe bij een zaak van leven of dood toch besluit, moet hij kunnen rekenen op absolute geheimhouding.' Deken Jeroen Brouwer van de Nederlandse Orde van Advocaten stelt dat het leven van de tipgever nu mogelijk in gevaar is gebracht.

Volgens Plooy heeft de advocaat, die hij overigens niet bij naam noemde, hem vorig jaar augustus verteld dat er Albanezen onderweg waren om hem te vermoorden. Hij zei niet te weten of de raadsman de informatie kreeg van een cliënt of uit andere bron.

Plooy vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat een mogelijke kroongetuige is weggestuurd die meer had kunnen vertellen over de plannen hem te liquideren. De Amsterdamse officier zei 'vrijwel zekerheid' te hebben over wie hem wil vermoorden. Eerder lekte uit dat volgens de getuige de Joegoslavische mafiabaas Sreten 'Jotcha' Jocic de opdrachtgever was. Plooy was tot voor kort gespecialiseerd in de bestrijding van onder meer Joegoslavische criminelen. De leiding van het OM en later minister Donner van Justitie verboden een deal met de criminele getuige omdat hij een veel grotere tegenprestatie vroeg dan de regels toelieten. Ook zou hij onbetrouwbaar zijn gebleken.

De discussie over de afgeketste deal was voor minister Donner wel aanleiding de regels over toezeggingen aan getuigen in strafzaken opnieuw te bekijken. Die mogen van de minister nu op enkele punten worden verruimd.

Plooy zei dat hij door de affaire het vertrouwen heeft verloren in de top van het OM en in de minister van Justitie. Hij blijft echter officier, binnenkort bij het landelijk parket. Uiteindelijk werkt hij niet voor de minister of de OM-bazen, 'maar voor de samenleving', aldus Plooy.

Meer over