NieuwsLIQUIDATIE ADVOCAAT

Advocaten zamelen geld in voor kinderen Derk Wiersum

Advocaten zijn woensdag een inzamelingsactie begonnen voor de nabestaanden van Derk Wiersum. De raadsman werd vorige week voor zijn woning in Amsterdam Buitenveldert geliquideerd. Op de website van Stichting Derk Wiersum roepen de advocaten op om te doneren.

Een passant kijkt bij de bloemenzee bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.  Beeld ANP
Een passant kijkt bij de bloemenzee bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

De 44-jarige raadsman was vader van twee schoolgaande kinderen. ‘Derks grote liefde voor zijn gezin heeft een fundament gelegd voor een veelbelovende toekomst van deze twee kinderen. Laten wij een bijdrage leveren aan wat zijn gezin nodig heeft om de kinderen op te laten groeien op een wijze die Derk voor ogen had’, schrijven de advocaten op de website. Het geld is in principe bedoeld voor een studiefonds.

Het idee ontstond vorige week, vertelt Micha Jonge Vos, vriend en oud-kantoorgenoot van Wiersum. Hij is een van de initiatiefnemers. ‘Je wilt iets doen, maar je kunt niets doen. Deze actie zal de pijn en het verdriet niet verlichten of verzachten. Maar als we een bijdrage kunnen leveren aan een studiefonds voor de kinderen zou dat fijn zijn.’

Derk Wiersum (1975) studeerde Nederlands recht in Groningen, met strafrecht als specialisatie. In 2003 werd hij beëdigd als advocaat. De afgelopen jaren legde hij zich toe op de zware, georganiseerde criminaliteit. Sinds maart had hij zijn eigen advocatenkantoor in Amsterdam. Wiersum had een geëngageerde beroepsopvatting. Zo was hij penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden en werkte hij als advocaat voor de stichting Dutch&Detained, die onafhankelijk juridisch advies verleent aan Nederlanders die in het buitenland vastzitten.

In de politiek en in zijn beroepsgroep is ontgoocheld gereageerd op de liquidatie. Hij stond als advocaat kroongetuige Nabil B. bij in het proces tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan T.

HOE NU VERDER?

Na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zijn advocaten, aanklagers en rechters bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraagt zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?

Strijd tegen de maffia, Italië is er bekend mee. Hoe proberen de Italianen de rechtsstaat te beschermen tegen georganiseerde misdaad?

Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond kroongetuige Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen.’

Meer over