Nieuws

Advocaten Nabil B.: overheid in gebreke gebleven bij beveiliging Peter R. de Vries

De advocaten van Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong, hebben meerdere keren aangedrongen op een betere beveiliging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat hebben zij maandagavond gezegd in het televisieprogramma Op1.

Peter Schouten en Peter R. de Vries houden een persconferentie over ontwikkelingen in het Marengo-proces in april 2020. Beeld ANP
Peter Schouten en Peter R. de Vries houden een persconferentie over ontwikkelingen in het Marengo-proces in april 2020.Beeld ANP

Volgens Schouten was er meer mogelijk geweest om De Vries te beschermen. De Jong zei dat er meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden over de beveiliging van de misdaadverslaggever, onder meer met het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en De Vries zelf.

‘Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus en ik vind het te makkelijk om nu te zeggen, als staat, ‘jij wilde dat niet’. De staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is dan moet je handelen’, aldus de advocaat.

Schouten herinnerde zich onder meer een incident na afloop van een eerdere uitzending van Op1, waarin de advocaten samen met De Vries te gast waren. ‘We rijden hier weg en Peter loopt in het donker naar de parkeerplaats. Ik zeg ‘wat loop jij hier te doen?’.’ De advocaat bracht De Vries vervolgens naar zijn auto en kaartte zijn beveiliging aan bij de NCTV. ‘Toen heb ik gezegd, ‘dat kan niet. Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen’.’

Schouten en De Jong zeiden eerder op maandag in RTL Nieuws dat ze doorgaan met de verdediging van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces. Peter R. De Vries trad op als zijn adviseur en vertrouwenspersoon. Precies een week geleden werd de journalist in het centrum van Amsterdam neergeschoten na een televisieoptreden in RTL Boulevard.

‘Nabil B. heeft duidelijk gezegd dat hij wil dat wij doorgaan’, zei Schouten. ‘Dat hadden Onno en ik al besloten, en we wisten ook van onze cliënt dat hij strijdbaar was.’ De advocaten hebben geen moment getwijfeld, zo zeggen zij.

Schouten en De Jong hadden in het bijzijn van De Vries het scenario van een aanslag op een van hen dan ook met elkaar besproken. Schouten: ‘Toen hebben we gezegd: ‘Als een van ons dit overkomt, dan wil de ander juist dat we doorgaan. We willen niet wijken. Dat is ook altijd het standpunt geweest van Peter R. de Vries in zijn hele leven.’

Sinds de aanslag ligt De Vries zwaargewond in het ziekenhuis. Eerder werden B.’s advocaat Derk Wiersum en broer Reduan al vermoord.

Meer over