Advocaten Libiërs krijgen inzage in CIA-documenten

De CIA heeft een buitenlandse rechtbank voor het eerst inzage gegeven in geheime stukken die door een van zijn spionnen zijn verzonden....

De advocaten van de Libiërs hadden eerder gecensureerde documenten mogen inzien die waren verzonden door de Libische dubbelagent Abdul Majid Giaka. In het weekeinde werd de censuur opgeheven en kregen ze, op enkele details na, de volledige stukken te zien. Giaka zelf zal waarschijnlijk later deze week worden gehoord. De aanklagers hopen dat de getuigenis van Giaka ertoe zal leiden dat zij alle mogelijke twijfels aan de schuld van de Libische verdachten kunnen wegnemen.

Hoofdaanklager Colin Boyd bevestigde dat de CIA-telegrammen betrekking hebben op de bomaanslag van 21 december 1988 op een PanAm-jumbo boven het Schotse plaatsje Lockerbie, waarbij 270 mensen de dood vonden. Hij zei dat nu alleen nog informatie is achtergehouden die van belang is voor de veiligheid van CIA-medewerkers of die inzicht zou geven in de werkwijze van de organisatie.

Boyd zei ook dat het de eerste keer is dat de CIA bewijzen verstrekt aan een buitenlands rechtscollege. De verdedigers van beide beklaagden zeiden dat zij gezien de nieuwe bewijzen eerst overleg wilden voeren met hun cliënten, waarop het proces werd verdaagd tot vandaag.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Giaka verleden week zou worden gehoord, maar zijn getuigenis werd opgeschort nadat de verdediging had geklaagd over stukken die kennelijk waren gecensureerd. Boyd wees erop dat het in de Verenigde Staten standaard is dat de CIA gevoelige informatie uit bewijsstukken achterhoudt.

De nieuwe informatie bevat bijzonderheden over CIA-betalingen aan Giaka en een verzoek hem te vrijwaren van militaire dienst in Libanon.

Giaka was werkzaam op het kantoor van de Libyan Arab Airlines op Malta, waar ook beide beklaagden werkten. Volgens de aanklagers was de koffer met de bom afkomstig van Malta.

De beklaagden, Abdel Basset Ali al-Megrahi en Al Amin Khalifa Fhimah, zeggen onschuldig te zijn. Hun raadslieden voeren aan dat Palestijnse terroristen die eind jaren tachtig in Duitsland actief waren, achter de aanslag zaten. Niet Libië zou volgens deze theorie opdracht hebben gegeven tot de bomaanslag, maar Iran. Syrië zou de ayatollah's in Teheran hebben geholpen bij de uitvoering.

De belangrijkste Palestijn in dit scenario, Mohammed Abu Talb, zal binnenkort in Kamp Zeist aankomen om te worden verhoord. De terrorist zit sinds 1989 in Zweden een levenslange gevangenisstraf uit voor bomaanslagen in Denemarken. Omdat geen vliegmaatschappij bereid was Abu Talb te vervoeren, wordt hij met een speciaal gecharterd toestel naar Nederland gebracht, vergezeld door een tiental Zweedse politieagenten.

De Zweedse regering besloot gisteren dat het Abu Talb vrij staat in Kamp Zeist te getuigen. Volgens de Zweedse wet kunnen mensen niet gedwongen worden in het buitenland te getuigen, maar de Palestijn heeft ermee ingestemd.

Abu Talb is erop gebrand voor de Schotse rechters duidelijk te maken dat hij niets te maken had met de Lockerbie-aanslag. Hij zegt dat hij tijdens zijn verhoor, waarschijnlijk volgende week, geen relevantie informatie heeft te bieden, behalve het benadrukken van zijn onschuld.

Hij vreest echter voor de veiligheid van zijn vrouw en drie kinderen, omdat terroristische groepen zouden kunnen denken dat hij de aanklagers, die hem hebben opgeroepen als getuige, inlichtingen heeft verschaft. 'Ik heb veel geleden, en mijn gezin heeft veel geleden, dus ik vind dat ik er heen moet gaan om de wereld te vertellen dat ik onschuldig ben', zei Abu Talb deze week in een interview met de Zweedse televisie.

Meer over