Advocaten die Grenfell-overlevenden opriepen tot schadeclaims geschorst

Twee Engelse advocaten zijn geschorst omdat ze overlevenden van de Grenfell-ramp via posters hadden opgeroepen schadeclaims in te dienen. De zogeheten 'ambulance chasers' werkten voor het omstreden Londense kantoor Leigh Day, dat een grote rol speelde bij de vervolging van onschuldige Irak-veteranen. Volgens Leigh Day handelden de twee op eigen houtje en wordt de zaak intern onderzocht. Dagblad The Times had de posters ontdekt.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Free Legal Support'. Deze uitnodigende tekst stond prominent op de posters. Leigh Day zou helpen bij het indienen van verzekeringsclaims, het behandelen van complexe juridische documenten en het procederen om smartengeld. Het kantoor verklaarde dat het geen nabestaanden juridisch bijstaat. Bij de brand in de Londense woontoren, bijna een maand geleden, kamen zeker tachtig mensen om het leven. Anderen raakten zwaargewond en verloren al hun huisraad.

Het is de jongste uitwas van de zogeheten claimcultuur die wordt gevoed door het 'No win, no fee'-principe. Letselschadeadvocaten gaan vaak actief op zoek naar mensen die een ongeluk hebben gehad om vervolgens een juridische procedure te beginnen tegen de vermeende veroorzaker daarvan. Ziekenhuizen, overheden en bedrijven zijn jaarlijks miljoenen kwijt aan smartengeld en advocatenkosten. Door deze aanklaagpraktijken wordt elk risico, hoe klein ook, gemeden.

Het is niet de eerste keer dat Leigh Day in opspraak is geraakt. Medeoprichter Martyn Day en twee partners moesten onlangs voor een tribunaal verschijnen wegens vermeende wanpraktijken bij de vervolging, op basis van valse aantijgingen, van Britse militairen die in Irak hebben gediend. Het drietal werd uiteindelijk niet schuldig bevonden. Leigh Day kwam ook in het nieuws door een donatie van 16.400 euro aan een prominente Labour-politicus, Emily Thornberry.

Lees verder over de brandveiligheid van de Grenfell Tower in Londen

De waarheid over de brand in de Grenfellflat
Het wantrouwen groeit in het stadsdeel Grenfell in Londen. De oorzaak van de flatbrand dient te worden onderzocht. Maar komt de waarheid dan aan het licht?

Na de brand in Londen rijst de vraag: hoe veilig zijn onze flats?
Nederlandse gebouwen moeten voldoen aan strenge brandveiligheidsmaatregelen om rampen als die in de Londense flat te voorkomen. Alleen: datzelfde geldt voor Engelse flats. Kan het in Nederland dan ook misgaan? Vijf vragen over brandveiligheid in Nederland.

Waarom heeft de rijkste Britse gemeente de flatbewoners in de steek gelaten?
Ze kwam en ze zag, maar ze meed de wanhopige mensen in de schaduw van de afgebrande Grenfell Tower. Waar Jeremy Corbyn een arm sloeg om de schouder van een verdrietige vrouw, daar sprak Theresa May donderdag op veilige afstand met hulpverleners. De symbolische betekenis van de ramp lijkt ze niet te beseffen: de verzorgingsstaat die in vlammen is opgegaan.

Als ratten in de val: zo was de hellenacht in verwaarloosde flat Londen
De Grenfell Tower is een van de vele torenflats die her en der in de Britse hoofdstad staan. Ze zijn vrijwel altijd eigendom van gemeenten die ze gebruiken om arme bewoners in te huisvesten. De nieuwe, dure woontorens die de laatste jaren zijn verrezen, zijn juist bedoeld voor de rijken, buitenlandse investeerders vaak. Dat zijn gebouwen die niet meteen afbranden door kortsluiting.

Meer over