Advocaat strandt op Griekse muur

Poolse fans hoopten op een zeldzaam succes, maar hun team faalde zaterdag. Het andere duel in groep A leverde een opmerkelijk resultaat op: de Russen van Dick Advocaat liepen zich stuk op de Griekse verdediging.

AMSTERDAM - Zijn Nederlandse assistent Bert van Lingen sloeg liefdevol een arm om hem heen toen ook de laatste Russische aanval op de solide Griekse verdediging smoorde in onmacht. De teleurstelling over de uitschakeling van zijn ploeg lag als een masker op zijn gezicht. Ook heel lang na de 1-0-nederlaag tegen Griekenland kon Dick Advocaat, coach van Rusland, niet geloven wat er was gebeurd.

'We hebben de Grieken van de mat gespeeld', kreunde hij voor de televisiecamera's. 'De tegenstander kon niets en wilde niets en je weet hoe ze zijn; de Grieken zijn bij een 1-0 voorsprong meesters in het traineren van een wedstrijd. We zijn de tegenslag van die treffer, vlak voor rust, niet meer te boven gekomen. Het is voorbij, maar de pijn van deze nederlaag zal ik nog heel lang voelen. Vooral omdat we eerder tegen Tsjechië en Polen, maar ook in de eerste helft tegen Griekenland bij vlagen briljant voetbal hebben laten zien.'

Toch had Advocaat een dag van tevoren in het van hem bekende chagrijn bij een persconferentie gewaarschuwd voor deze ontwikkeling. 'We zijn er nog niet', zei hij vrijdag. 'Als we verliezen en we liggen eruit dan hebben we geen goed toernooi gespeeld, is de trainer niet goed en deugt ook het elftal niet. Laten we dus eerst maar eens van Griekenland winnen, daarna zien we wel verder.'

Lang leek er ook in de eerste helft van het treffen in Warschau niets aan de hand. Rusland dicteerde het spel, zonder echt veel kansen te creëren. 'We waren voorin gewoon niet scherp genoeg', oordeelde Advocaat na afloop.

De gangmaker van de ploeg, Andrei Arsjavin, bleef beneden zijn niveau, topschutter Aleksandr Kerzjakov werkte zich drie slagen in de rondte, maar was net als in de eerste twee duels slecht in de afwerking. De getalenteerde Alan Dzagojev, die eerder in het toernooi driemaal scoorde, ging ten onder in het chaotische spel van zijn team.

Wilskracht

Twee minuten voor rust sloeg Griekenland toe, vanuit het niets. Aanvoerder en recordinternational Giorgos Karagounis profiteerde van een slechte ingooi van Zjirkov en passeerde doelman Malafejev met een strak schot: 1-0. Het veronderstelde surplus aan kwaliteit maakte de Russen ook toen nog niet echt ongerust, bovendien zou een gelijkspel bij Tsjechië tegen Polen het elftal van Advocaat naar de kwartfinales helpen.

Pas toen vanuit Wroclaw het bericht kwam dat Tsjechië had gescoord en plotseling de beste papieren had, opende Rusland vol de jacht op de gelijkmaker. Maar opnieuw ontbrak het aan rust en organisatie om de Griekse muur te slopen.

'We wisten hoe we de Russen pijn moesten doen', zei bondscoach Santos naderhand. 'Ze hebben ruimte nodig om kansen te creëren. Dus hebben we hun mogelijkheden kort gehouden met een geconcentreerde mandekking.'

Met een vijfmansverdediging, constant vier spelers op het middenveld en een strakke regie van de uitblinkende centrale verdediger Kyriakos Papadopoulos keerden de Grieken de aanvalsdrang van de tegenstander. Tot ontzetting van de steeds nerveuzer wordende Advocaat kreeg Rusland alleen nog kleine kansjes: een schot van Denisov en een kopbal van Dzagojev, die net naast ging.

De Griekse deur bleef op slot. De 1-0 zege leidde ook tot een groot feest bij de fans. 'Dit is het resultaat van wilskracht en besluitvaardigheid', zei bondscoach Santos. 'We zijn steeds in onze kansen blijven geloven en God was met ons.'

Aanvoerder Karagounis: 'Voor het toernooi hebben we aangegeven alles te geven voor ons vaderland. De Grieken maken niet de leukste tijd door', zei hij, aan de vooravond van de verkiezingen in zijn land. 'Ik geloof dat we de mensen weer een lach op het gezicht hebben bezorgd. We zijn blij dat we dit konden doen.' Karagounis moet het duel in de kwartfinale overigens missen. Hij kreeg zaterdagavond zijn tweede gele kaart in de pouleduels en is voor een wedstrijd geschorst.

undefined

Meer over