Advocaat Snowden: vertrek uit Hongkong begon met pizza en Pepsi

Een advocaat uit Hongkong, Albert Ho Chun-yan, zegt dat hij in Hongkong werkte voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Hij regelde dat Snowden zonder problemen kon vertrekken naar Moskou.

Redactie
De advocaat Albert Ho. Beeld reuters
De advocaat Albert Ho.Beeld reuters

Dat blijkt uit reconstructies van The New York Times en de South China Morning Post.

Advocaat Ho, senior partner bij Ho, Tse, Wai & Partners, was via een collega, een oud-kennis van Snowden, in contact gekomen met de klokkenluider, niet lang na diens aankomst in Hongkong. Op 10 juni tekende Snowden een verklaring waarin hij Ho en twee collega's vroeg hem juridisch bij te staan.

Telefoon in koelkast
Op dinsdag 18 juni kwamen Snowden, Ho en enkele anderen samen op een geheime plek in Hongkong om tijdens een maaltijd Snowdens opties te bespreken. Voor het gesprek begon vroeg Snowden de aanwezigen hun mobiele telefoon in de koelkast te leggen, om te voorkomen dat het gezelschap zou worden afgeluisterd. De maaltijd bestond uit pizza, gefrituurde kip, worstjes en Pepsi.

De uitkomst van de ontmoeting was dat Ho bij het bestuur van Hongkong zou gaan polsen of Snowden ongehinderd het land zou kunnen verlaten. Een andere vraag was of Snowden, mocht hij gearresteerd worden, op borgtocht vrij zou kunnen komen.

Uitleveringsverzoek
Volgens The New York Times was het bestuur van Hongkong blij met de toenadering. Ook China zou achter het vertrek van Snowden hebben gestaan. Het bestuur stuurde een vertegenwoordiger via Albert Ho naar Snowden om te vertellen dat arrestatie en een proces tot de opties behoorden, maar dat Hongkong Snowden niets in de weg zou leggen als hij wilde vertrekken.

Die houding sterkte Snowden in zijn overtuiging dat hij snel moest vertrekken. Diezelfde dag was het uitleveringsverzoek van de VS binnengekomen. Het bestuur van Hongkong begon daarop met tijdrekken door de Amerikanen om meer informatie te vragen.

Vliegveld
Inmiddels was Wikileaks-adviseur Sarah Harrison in Hongkong aangekomen om Snowden bij te staan. Samen zouden ze uit Hongkong vertrekken. Advocaat Ho vroeg zijn collega Jonathan Man om hen beiden zondag naar het vliegveld te brengen, zodat hij kon helpen als de politie Snowden wel zou arresteren.

WikiLeaks stuurde maandagavond een tweet uit met een waarschuwing om niet alles te geloven van wat Albert Ho heeft verteld. Een echte advocaat zou de privacy van zijn cliënt respecteren, aldus Wikileaks.

Meer over