Reportage

Advocaat Korvinus voor raad van discipline om 'verboden prijsafspraak'

Advocaat Cees Korvinus zou een percentage hebben afgesproken van de schadevergoeding van klokkenluider Ad Bos.

Tom Kreling
Cees Korvinus. Beeld Joost van den Broek
Cees Korvinus.Beeld Joost van den Broek

De advocaat moest zich dinsdag voor de raad van discipline verantwoorden voor een 'verboden prijsafspraak'. Die sloot hij volgens de deken van de Amsterdamse orde van advocaten in 2009 met zijn cliënt, Bouwfraude-klokkenluider Ad Bos.

Bos was lang tevreden over zijn advocaat Cees Korvinus. De bekende strafpleiter had hem jarenlang bijgestaan nadat Bos in 2001 de schaduwboekhouding van zijn voormalige werkgever, bouwbedrijf Koop Tjuchem, onthulde. Daarmee begon de Bouwfraude-affaire en Bos raakte zelf ook in de problemen.

Eerherstel

Bos werd lang verdacht van omkoping van ambtenaren, kwam nergens meer aan de bak en raakte in financiële problemen. Hij sleet zijn dagen in een camper en streed intussen met Korvinus voor eerherstel. In 2009 wist Korvinus een fikse schadevergoeding voor zijn cliënt te regelen. Met Bos sprak hij af dat hij een percentage van dit miljoenenbedrag zou krijgen.

Volgens de Amsterdamse deken, Pieter van Regteren Altena, heeft Korvinus hiermee de regels overtreden en is er sprake van 'een verboden prijsafspraak'. De deken stelt dat de vergoeding die de advocaat kreeg, 10 procent van de schadevergoeding, een no cure, no pay-overeenkomst is. Dat is in Nederland in dit soort zaken verboden.

Korvinus moest zich dinsdag voor de raad van discipline verantwoorden, maar kwam zelf niet opdagen. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Arjen Paardekooper, die probeerde de zaak achter gesloten deuren te laten behandelen. In de schikking tussen klokkenluider Ad Bos en de Staat was namelijk geheimhouding afgesproken, daarom kon hij niets over de zaak zeggen. Opmerkelijk omdat Korvinus in februari dit jaar op de televisie uitgebreid geïnterviewd was over de kwestie.

De raad besloot de zaak toch openbaar te behandelen, maar de hoogte van de bedragen niet te noemen. Die bedragen lekten overigens eerder uit via NRC Handelsblad. Bos kreeg 1,7 miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvan Korvinus 170.000 euro opstreek.

Incassotarief

Een excessief bedrag, volgens de deken, die zei dat Bos zich in 2009 wat onder druk gezet voelde om de brief te tekenen waarin dit percentage stond. Die lag klaar op kantoor, een dag voor hij met de Staat een schadevergoeding overeenkwam en hij moest hem ter plekke tekenen. 'Bos zei toen nog: 'Het lijkt hier de aannemerij wel', aldus de deken. Korvinus heeft de declaratie ook niet kunnen onderbouwen, omdat hij de uren die hij aan de zaak had besteed niet bijhield. Ook zegt Bos nooit een rekening van zijn advocaat te hebben ontvangen.

Maar volgens advocaat Paardekooper is er geen sprake van 'een verboden prijsafspraak'. Korvinus heeft volgens hem via 'het incassotarief' gedeclareerd, iets wat bijvoorbeeld gebruikelijk is als een advocaat namens cliënt geld bij anderen int. Ook had Bos zelf een vergoeding van 10 procent voorgesteld, aldus de advocaat. Waarom Korvinus geen uren had bijgehouden, kon hij niet verklaren.

De huidige advocaat van Ad Bos, Roberto Pennino van RNS Advocaten, zegt dat zijn cliënt helemaal niet voorstelde een vergoeding van 10 procent te betalen. 'Het was op initiatief van Korvinus.' Ook zegt hij dat er 'aanwijzingen' zijn dat Korvinus dit voorstelde nadat hij van de Staat te horen had gekregen dat er een schadevergoeding aankwam en ook hoe hoog die ongeveer zou zijn. 'Als hij die informatie had, dan heeft hij die in ieder geval niet aan cliënt doorgespeeld. Dat is zeer ernstig.'

De raad van discipline doet op 6 september uitspraak. Als Korvinus de regels heeft overtreden, kan hij een waarschuwing krijgen, geschorst of geschrapt worden als advocaat. Advocaat Pennino beraadt zich op vervolgstappen als de regels zijn geschonden.

Meer over