NieuwsAanslag Amsterdam CS

Advocaat: Jawed S. was bereid te sterven tijdens aanslag station

Jawed S., de man die vrijdag op het Amsterdam Centraal Station twee mensen neerstak, hield er serieus rekening mee dat hij zijn actie niet zou overleven. Dat zei zijn advocaat, Simon van der Woude, dinsdagavond tegen het ANP. In het huis van S., een 19-jarige Afghaan die in Duitsland asiel had aangevraagd, is een testament gevonden.

De politie op Amsterdam Centraal na het neerschieten van Jawed S.  Beeld ANP
De politie op Amsterdam Centraal na het neerschieten van Jawed S.Beeld ANP

De advocaat van S. zei verder dat het motief zijn cliënt gezocht moet worden in de cartoonwedstrijd die Geert Wilders zou organiseren rondom de profeet Mohammed. Het lijkt er op dat S. niet op de hoogte was van het feit dat Wilders die wedstrijd een dag voor de aanslag op het station had afgeblazen. ‘Nadat hij door de rechter-commissaris met de beschuldiging was geconfronteerd, heeft hij de vraag gesteld waarom de heer Wilders in Nederland de toestemming en de mogelijkheid had gekregen om de profeet te beledigen’, aldus Van der Woude.

Dinsdag meldde het Duitse regionale radiostation SWR dat de Duitse inlichtingendienst in februari is gewaarschuwd over Jawed S. Een medewerker van de jeugdinrichting waar S. verbleef, signaleerde een verandering in zijn gedrag. S. bracht als asielzoeker enige tijd door in jeugdinrichtingen in de plaatsen Gau-Algesheim en Oberdiebach. Ook woonde hij een jaar in Piesport aan de Moezel, aldus SWR.

Afgewezen

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat de asielaanvraag van S. aanvankelijk is afgewezen, maar dat de rechter nog uitspraak moet doen over zijn beroep. De federale recherche in Duitsland zegt geen aanwijzingen te hebben gehad dat S. als een bedreiging gold.

Er wordt in Duitsland geen strafrechtelijk onderzoek tegen de 19-jarige ingesteld, maakte het ministerie van Integratie in Rijnland-Palts bekend. De verantwoordelijkheid voor het strafrechtelijk onderzoek legt Duitsland bij de Nederlandse autoriteiten.

Volgens het OM is er nog geen enkele aanwijzing dat de Afghaan met anderen zou hebben samengewerkt toen hij de twee Amerikaanse reizigers neerstak. De man ligt, net als de twee slachtoffers, nog in het ziekenhuis waar hij aan zijn verwondingen wordt behandeld. Hij werd na de steekpartij neergeschoten door de politie. Hij zal de komende dagen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

Spotters

Uit het onderzoek is gebleken dat Jawed S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, op vrijdagochtend met een internationale trein op het Amsterdamse Centraal Station aankwam. Hij kwam uit Duitsland. Iets na het middaguur, drie kwartier na zijn aankomst met de ICE, stak hij op het station in op de twee mannen. De Afghaan heeft tegen de politie gezegd dat hij willekeurig zijn slachtoffers koos. Hij wist niet dat de twee 38-jarige slachtoffers Amerikaanse toeristen waren. Zij waren op bezoek in Nederland.

Volgens hoofdcommissaris Aalbersberg viel Jawed S. al snel na zijn aankomst op bij politiespotters, agenten die het station en reizigers continu in de gaten houden. ‘Hij vertoonde afwijkend gedrag, hij liep doelloos rond’, aldus de politiechef. Er werden extra agenten ingeschakeld, maar bij een kiosk trok de Afghaan plotseling een van de twee messen die hij bij zich had. Daarna viel hij de twee Amerikanen aan.

Tussen de eerste steken en de aanhouding van Jawed S. zaten slechts 9 seconden. ‘Zij hebben het verschil gemaakt’, aldus Aalbersberg over het snelle optreden van de twee agenten die de Afghaan neerschoten. ‘Anders waren er meer slachtoffers gevallen.’ Volgens de hoofdcommissaris was Jawed S. erop uit veel slachtoffers te maken op het station.

Onderzoek

Het OM heeft maandag besloten de inbewaringstelling van Jawed S. met twee weken te verlengen. De afgelopen dagen heeft de Duitse politie, op verzoek van het OM in Nederland, het huis van de Afghaan in de deelstaat Noordrijn-Palts doorzocht. De politie nam onder andere een paar gegevensdragers in beslag. Het is nog onduidelijk wat hierop staat.

De terreurdaad op Amsterdam CS van afgelopen vrijdag werd bijzonder snel de kop ingedrukt. Hoe kan het dat ‘gewone’ agenten zo adequaat reageerden?

Meer over