Advocaat-generaal: nieuw oordeel 'Endstra-tapes'

DEN HAAG (ANP) - Advocaat-generaal bij de Hoge Raad Feer Verkade wil een nieuw oordeel over het boek De Endstra-tapes van Paroolverslaggevers Bart Middelburg en Paul Vugts. Middelburg en Vugts publiceerden het boek in juni 2006.

Volgens Verkade heeft het gerechtshof in Amsterdam te strenge eisen gesteld aan het begrip auteursrechtelijke bescherming en moet een ander hof zich nog eens over de zaak buigen.

Het gaat om een bundeling van geheime gesprekken die de in mei 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra voerde met rechercheurs van de Amsterdamse politie. De auteurs voorzagen de gesprekken van een passende inleiding.

'Achterbankgesprekken

Twee zonen van Endstra probeerden tevergeefs het boek via de rechter uit de handel te krijgen. Zowel rechtbank als hof oordeelden dat de zogeheten 'achterbankgesprekken' niet onder de Auteurswet vallen, zoals de erven Endstra hadden betoogd.

Het Amsterdamse hof tekende aan dat de gesprekken weliswaar een ,,eigen karakter en persoonlijk stempel'' hebben, namelijk dat van Endstra. Volgens het hof is het echter noodzakelijk dat het werk ,,door zijn maker als coherente creatie is geconcipieerd'' en dat de maker ,,er bewust voor heeft gekozen zijn verhaal in deze vormgeving te gieten''. Die criteria gaan voor de achterbankgesprekken niet op, aldus het hof.

Meer over