Advocaat Endstra verklaart tegen Holleeder

ROTTERDAM (ANP) - De voormalige advocaat van de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, Bram Zeegers, heeft verklaringen afgelegd tegen Willem Holleeder. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft Zeegers de verklaringen sinds 2004 bij het OM afgelegd.

Het gaat om zogenoemde kluisverklaringen. Daarbij bepaalt de getuige zelf of en wanneer zijn beweringen mogen worden gebruikt. Vorige week zijn die aan het strafdossier over de van afpersing verdachte Willem Holleeder toegevoegd. Het proces tegen hem en zijn medeverdachten begint volgende week.

Volgens de aanklagers perste Holleeder onder meer de vastgoedhandelaren Rolf Friedländer, John Wijsmuller, Cees Houtman en Endstra af. Hij zou dat telkens met verschillende handlangers hebben gedaan. Apart van deze zaak loopt ook nog een onderzoek tegen Holleeder waarin wordt gekeken naar zijn mogelijke betrokkenheid bij liquidaties.

Twijfels

NRC Handelsblad heeft maandag een interview met Zeegers gepubliceerd. Daarin zegt de oud-advocaat dat hij lang heeft getwijfeld of hij toestemming zou geven voor het gebruik van zijn belastende verklaringen. ,,Dit is voor mij niet zonder risico. Maar wat er met Wim Endstra is gebeurd, vind ik zo ernstig dat ik tegenover de rechtbank in alle openheid een verklaring wil afleggen'', aldus Zeegers.

De twijfel om toestemming voor het gebruik van zijn verklaringen te geven, werd veroorzaakt door de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Die werd doodgeschoten, vlak voordat hij als anonieme, bedreigde getuige een verklaring zou afleggen.

Meer over