Advocaat: Betaling Trafigura is schuldbekentenis

De Nederlandse advocaat Bob van der Goen vindt het ‘heel interessant’ dat het handelsbedrijf Trafigura 152 miljoen euro schadevergoeding betaalt aan de regering van Ivoorkust wegens de affaire met het gifschip Probo Koala....

De gerechtelijke procedures die Van der Goen namens de slachtoffers van de gifdumping voert, gaan gewoon door. Hij verwacht niet dat een cent van de schadevergoeding terechtkomt bij deze slachtoffers en sluit niet uit dat het verscheurde Afrikaanse land het geld zal gebruiken om de onderlinge strijd te financieren. ‘De slachtoffers zijn ook niet geraadpleegd.’

De olietanker Probo Koala vervoerde vanuit Amsterdam giftig afval naar Ivoorkust. Het gif werd daar op vuilstortplaatsen gedumpt bij de haven van Abidjan. Tien mensen overleden door giftige dampen, zeker 44.000 mensen meldden zich voor medische behandeling.

Bij het hooggerechtshof in Londen heeft Van der Goen samen met Engelse advocaten eind vorig jaar namens de slachtoffers een claim van 100 miljoen Britse pond neergelegd. Trafigura, dat het schip huurde, is gevestigd in Amsterdam, maar de leiding zetelt in de Britse hoofdstad.

Daarnaast heeft de raadsman de Nederlandse overheid en de gemeente Amsterdam schriftelijk gevraagd aansprakelijkheid te erkennen. Hij hoopt dat er van die kant snel geld op tafel komt, zodat nog levende slachtoffers in Ivoorkust een gezondheidsonderzoek kunnen ondergaan. Zo kunnen de serieuze gevallen worden uitgeschift en kan worden bepaald waaraan ze lijden en wat de gevolgen op lange termijn zijn. Die informatie is ook van belang voor de rechtszaak in Londen.

Meer over